anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Ieșenii nu știu cum să procedeze în caz de alarmare. Exercițiu zilele următoare

GALERIE
alarmare
  • alarmare
- +

Un exercițiu de alarmare în caz de dezastre a fost intens mediatizat pentru buna informare a cât mai multor cetățeni, însă mulți oameni nu știu exact dacă li se va spune ce trebuie să facă sau dacă vor auzi pur și simplu niște sirene.

"Dacă aud o alarmă, nu știu dacă trebuie să rămân ascuns în casă, dacă trebuie să o iau la fugă de pe stradă, dacă trebuie să mă feresc de ceva. Am înțeles că vor fi cinci tipuri diferite de sirene. Sunt curios cum vom fi îndrumați vocal în funcție de locul în care se aflăm. Calmi vom rămâne, dar va trebui să știm cum să acționăm", a spus un ieșean.

În perioada 18 – 21.04.2017, la nivel național se va desfășura Exercițiul de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă – PROCIV 2017.

Scopul acestui exercițiu îl reprezintă instruirea personalului cu atribuții în domeniu de la nivelul unităților administrativ teritoriale precum și verificarea stării de operativitate a echipamentelor de alarmare a populației, instalate la nivelul localităților.

Pe timpul exercițiului, de la dispeceratul Inspectoratului pentru Situatii de Urgență al județului Iași va fi transmis un mesaj de înștiințare cu privire la situația de protecție civilă produsă.

După primirea acestuia, în intervalul orar 10.00-15.00, la nivelul unităților administrativ teritoriale vor fi puse în funcțiune sirenele de alarmare a populației, pentru transmiterea semnalului ”ALARMĂ LA DEZASTRE”, compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

De asemenea, în funcție de caracteristicile tehnice, vor fi testate și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIȚIU”.

Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația prin intermediul sirenelor, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

Amănunte aflați de pe site-ul isujis.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

      Intrebarea zilei

      Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

      vezi raspunsuri

      Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.