Advertorial

Ieșenii pot negocia gratuit cu băncile și IFN-urile. Află ce trebuie să faci! (P)

joi, 03 iunie 2021, 09:00
4 MIN
 Ieșenii pot negocia gratuit cu băncile și IFN-urile. Află ce trebuie să faci! (P)
În ultimii cinci ani, peste 2.000 de consumatori din România au obținut de la bănci și IFN-uri, cu ajutorul CSALB, reducerea sau eliminarea comisioanelor, diminuarea dobânzilor, scăderea ratelor la credite sau chiar ștergerea întregului sold rămas de achitat. Unii consumatori au obținut reduceri de zeci de mii de euro, CHF sau lei din datoria pe care o aveau de achitat către bancă. 
Începând cu martie 2016, beneficiile obținute în urma negocierilor dintre consumatori și bănci, prin intermediul CSALB, au depășit suma de 4,4 milioane euro, media pentru fiecare caz soluționat fiind de 3.700 de euro în 2020.
 
Anul trecut aproape 2.500 de români s-au adresat Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). 111 consumatori din Cluj au solicitat în 2020 și primele luni din 2021 o negociere cu banca sau IFN-ul pentru contractele aflate în derulare, județul Iași fiind al șaselea din țară ca număr de cereri transmise către CSALB. 
Caravana online a CSALB își propune să informeze consumatorii de servicii financiare despre posibilitățile și avantajele pe care le aduce concilierea față de soluționarea problemelor în instanță. 
 
Câteva exemple despre ce au obținut ieșenii ale căror cereri de negociere au fost acceptate de bănci:
 
• Eliminare comision de administrare: Comerciantul a eliminat comisionul de administrare perceput în contractul de credit al consumatorului V. M., respectiv procentul de 0,10% perceput la soldul creditului. Suma economisită de consumator a fost de 2.566 euro, la o valoare a creditului de 54.000 euro. 
• Restituiri de sume: Comerciantul a restituit în contul consumatorului B. M. suma de 1.235 de lei, reprezentând contravalorarea a 15 tranzacții efectuate cu cardul contactless contestate de consumator prin avize de refuz la plată. 
• Eliminare comision de administrare: Comerciantul va elimina comisionul de administrare perceput în contractul de credit al lui B. B., respectiv suma de 2.485 de euro. 
• Consumatorul N. M. a solicitat ajutorul băncii pentru amânarea la plată a trei rate (mai, iunie și iulie) în contextul pandemiei Covid 19 și ștergerea informațiilor negative de la Biroul de Credit pentru aceste luni. Comerciantul a șters datoriile restante aferente creditului de nevoi personale și a șters informațiile negative transmise la Biroul de Credit.  
• M. M. a solicitat ajutorul băncii pentru găsirea unei soluții de a rezolva problemele legate de plata creditului după decesul soției, care era titularul creditului. Consumatorul întâmpină o situație personală și financiară grea, în condițiile în care are doi copii minori în întreținere. Banca a fost de acord cu ștergerea totală a datoriei rămasă de achitat.
• Consumatoarea H. V. a solicitat ajutorul băncii pentru găsirea unei soluții de a rezolva problemele legate de plata creditului. Soluția găsită de conciliator și agreată de părți a fost: Conversia creditului din CHF în lei cu un discount de 18%. Soldul creditului ca urmare a aplicării discount-ului va fi de 118.000 lei, iar durata de rambursare va fi de 290 de luni. Conform ofertei băncii, dobânda creditului va fi calculată dupa formula IRCC + marjă fixă de 2,7%. Consumatoarea ia act de faptul că indicele IRCC este variabil. Costurile notariale, de evaluare a bunului ipotecat și de înregistrare în Registrul Național de Publicitate Mobiliară sunt suportate de bancă.
• B. M. a solicitat eliminarea comisionului de administrare. Prin soluția obținută în cadrul CSALB părțile au fost de acord cu eliminarea pe viitor a comisionului de administrare credit, de 1.375 euro și returnarea acestuia din perioada februarie 2018 – februarie 2021, în valoare de 720 euro.
Cererile pot fi trimise online, direct de pe site-ul www.csalb.ro, iar întreaga procedură de conciliere cu banca sau IFN-ul este gratuită pentru consumatori și nu durează mai mult de 90 de zile. Negocierea este intermediată de conciliatorii Centrului și prin email sau telefon, acest lucru fiind folosit mai ales în perioada pandemiei, când nu a fost posibilă întâlnirea fizică.
 
 
Consumatorii care trimit cereri către CSALB sunt sfătuiți să atașeze și documente care să justifice dificultățile lor financiare, scăderea veniturilor sau creșterea cheltuielilor. Dacă banca/IFN-ul acceptă cererea, este desemnat un conciliator care, în urma discuțiilor dintre părți, va propune la final o soluție de rezolvare a situației semnalate. CSALB lucrează în acest moment cu 19 conciliatori care sunt printre cei mai buni specialiști în drept și domeniul financiar-bancar din țară. Conciliatorii sunt profesori universitari, avocați renumiți și foști judecători.
 

 
Despre CSALB: CSALB este o entitate înființată ca urmare a unei Directive europene și intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Consumatorii din orice județ al țării pot trimite cereri către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) completând un formular online direct pe site-ul www.csalb.ro. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. CSALB colaborează cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialiști în drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înțelegerea părților are puterea unei hotărâri în instanță. Mai multe informații despre activitatea Centrului puteți obține și la telefon 021 9414 (apel cu tarif normal).

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii