
Ieșenii produc roadele, dar profiturile rămân în Vest – Mii de tone de mere din Plugari ajung sucuri de export

Viorica Airinei, administratorul Agrofruct Plugari, explică și ce a pățit când a încercat să intre pe piața supermaket-urilor: Au cerut o anumită cantitate, m-am conformat. Ei le-au sortat, le-au ținut o lună și ceva în depozit și după mi-au dat înapoi o parte, când sincer, nici nu le-am recunoscut. Nu păreau merele noastre. Dar, în fine. Noi ne-am lecuit!“
În județul Iași, livezile de măr ocupă, în total, peste 1.600 ha, iar anul trecut randamentul la hectar a fost în creștere. Cu toate acestea, cultivatorii nu pot fi pe deplin mulțumiți din cauza costurilor ridicate de producție, care depășesc prețul de comercializare al fructelor. În plus, mulți se plâng că în marile lanțuri de magazine nu au loc de produsele de import și ajung astfel să își vândă recoltele în alte județe, la fabrici de sucuri cu acționariat străin. Odată ajunse în sticle, totul pleacă la export. Asta se întâmplă și cu producția din satul Plugari, care, în 2023, a fost de 40 de tone la hectar. Este un business de familie, care a prins rădăcini doar din surse proprii și profit reinvestit.
Citiți integral aici Ziarul de Business nr. 13
În satul Plugari, la 60 de kilometri de Iași, s-au produs anul trecut 2.600 de tone de mere. Recolta aparține Agrofruct Plugari, o societate condusă de familia Airinei, care lucrează pământul de când se știe. Pe o suprafață de 65 de hectare ei au înființat o livadă de pomi fructiferi. Cât vezi cu ochii, doar meri. Soiuri și gusturi diferite, care odată ce au fost culese ajung la Vaslui, la Agrana Juice Romania, o fabrică de producere a sucului concentrat de mere, cu acționariat 100% austriac.

Merele de la Plugari sunt procesate de o firmă cu acționariat austriac
Compania, cu sediul la Vaslui, se laudă cu o producție medie pe sezon de 3.000 de tone de concentrat și 100 de tone de aromă de mere, fructe colectate, în principal, din regiunea Moldovei și din Republica Moldova. Sucurile fabricate aici ajung toate la export, în timp ce rafturile magazinelor din țara noastră abundă de produse de import. Chiar și când vine vorba de mere, cel mai consumat fruct de către români, în marile lanțuri de magazine din țara noastră, polonezii sunt lideri de piață. Și nici nu e de mirare, când România importă tot mai mult, de la un an la altul. De exemplu, în primele cinci ale anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), România a importat peste 66.000 de tone de mere proaspete, în valoare de 31,7 milioane de euro. Mai mult cu 23,7% față de perioada similară a anului 2022. Sunt cifre net superioare dacă ne raportăm la exporturi, unde România a înregistrat doar 58 de tone de mere, în același interval, respectiv ianuarie-mai 2023.
De ce nu au reușit să intre în supermarket-uri?
Producătorii români sunt dezarmați. Dacă nici legislația din țara noastră nu-i de partea lor, de ce ar fi retailerii străini?
„Am încercat să intru și în supermarketuri. Nu am reușit. Au cerut o anumită cantitate, m-am conformat. Ei le-au sortat, le-au ținut o lună și ceva în depozit și după mi-au dat înapoi o parte, când sincer, nici nu le-am recunoscut. Nu păreau merele noastre. Dar, în fine. Noi ne-am lecuit!“, ne-a spus Airinei Viorica, administratorul Agrofruct Plugari, din Iași.
În livada sa găsim atât soiuri de origine străină, cât și autohtonă, de la mere Golden, Starkrimson, Idared până la Auriu de Bistrița, fructe care au umplut pomii anul trecut. Chiar și așa, spun cultivatorii, nu reușesc să ia pe mere atât cât se cheltuie într-o livadă, iar 2023 este un exemplu grăitor. Un an dificil pentru ei, în care s-au confruntat cu o creștere a costurilor de producție, ca urmare a creșterii prețurilor la inputuri, precum și la îngrășăminte, produse pentru protecția pomilor, energie, logistică și forța de muncă.
„Prețul este mic în comparație cu cât cheltuim noi ca să le producem. Dar, mai bine la suc, decât să le dăm acolo și să pierdem“, a mai susținut antreprenorul din Iași.

Producătorii spun că nu au reușit să vândă producția de mere în supermarketuri
Însă, coroborate cu producțiile estimate în acest an, exista premisa unor prețuri mai mari față de 2023, cultivatorul din Plugari apreciind că anul acesta recolta de mere va fi mai mică: „Anul trecut, producția a fost bună, dar anul ăsta n-o să mai fie la fel. Am făcut vreo 40 de tone la hectar. Dar anul acesta a fost frig în primăvară, n-au înflorit pomii, au fost câteva dimineți cu îngheț. Și acum, seceta. O să fie mult mai slab dacă n-a plouat“. Pe lângă aceste provocări, producătorii spun că se mai confruntă și cu problema lipsei zilierilor, mai ales toamna, la recoltat, de altfel, o problemă des întâlnită în România, în ultimii ani.
Agrofruct Plugari, cifră de afaceri de peste 11,7 milioane de lei
Anul trecut, Agrofruct Plugari a raportat o cifră de afaceri de peste 11,7 milioane de lei și un profit net de 1,5 milioane de lei, însă nu doar de pe urma pomilor fructiferi. Familia Airinei este implicată și în zootehnie, dar și în agricultură. Cultivă grâu, orz, floarea-soarelui, rapiță, soia sau porumb, societatea având ca obiect de activitate activități în ferme mixte, respectiv cultură vegetală și creșterea animalelor. De aceste activități se îngrijesc 32 de angajați, câți există acum pe statul de plată al firmei.
În județul Iași, livezile de măr pe rod și cele îmbătrânite ocupă, în total, 1.628 de hectare. Cea mai mare suprafață este deținută de producătorii individuali, care lucrează, în total, 1.228 ha, respectiv 75%. Diferența de 400 ha se regăsește în forme asociative, în care se identifică un număr de 16 exploatații mai mari, conform informațiilor puse la dispoziție ZdI, de către reprezentanții Direcției Agricole Iași. Așadar, produse locale există. Locuri la raft le mai trebuie.
Dacă ne uităm la cota de piață pe segmentul comercial, anul trecut, România era al șaptelea producător european de mere, cu un procent de 11%, după cum arată un raport al USDA (n.r. – Departamentul Agriculturii al SUA). Cote de piață asemănătoare mai aveau Franța și Italia. Polonia, în schimb, considerată lider european, reușește să asigure 31% din marfa comercializată la nivel comunitar.
Publicitate și alte recomandări video