
Ieşenii răsuflă uşuraţi pentru moment: nu sunt taxaţi în plus dacă nu selectează gunoiul. Nici Salubris nu a pregătit “terenul” pentru reciclare

Salubris face un pas înapoi: amână să îi sancţioneze pe ieşenii care nu selectează gunoiul corespunzător, deşi o hotărâre de Consiliu Local Iaşi a dat undă verde operatorului de salubritate încă din februarie 2023 să aplice un tarif mai mare cu 50% decât nivelul rezultat din însumarea tarifelor distincte (adică 18,34 lei fără TVA/persoană, cca 22 lei/persoană cu TVA). Înseamnă că ieşenii care pun acasă în acelaşi coş de gunoi deşeurile şi tot aşa îl aruncă la tomberon vor primi o factură de aproape 33 lei cu TVA, însă nu se ştie de când.
Unul dintre motive ar putea fi că autorităţile locale şi-au dat seama că nu sunt pregătite din punct de vedere logistic, reciclarea fiind practic sabotată chiar de Salubris, care nu suplimentează tomberoanele de gunoi la punctele gospodăreşti, problema fiind ridicată de-a lungul timpului de majoritatea locuitorilor din Iaşi.
De altfel, imaginea cu care am ilustrat articolul nu este una generică şi nici nu este dintr-un trecut îndepărtat, ci reflectă realitatea zilelor noastre: „Ziarul de Iaşi” a scris recent despre ieşenii care locuiesc în blocurile de pe strada Titu Maiorescu nr. 6 din Copou, care ridică maldăre de gunoaie pe lângă tomberoane, asta pentru că în zonă „se bat” pentru acelaşi punct de colectare aproape 200 de apartamente, şapte firme, dar şi Serviciul Logistic al Inspectoratului de Poliţie Iaşi.
Directorul Salubris: “facem campanii de informare şi conştientizare”
Conducerea Salubris, însă, insistă pe faptul că ieşenii, în general, nu vor să colecteze separat gunoiul menajer şi cel reciclabil, deşi situaţia din Copou – unde oamenii nu au cum să recicleze pentru că nu au suficiente tomberoane – nu s-a remediat nici acum. „De la începutul anului facem campanii de informare şi conştientizare cu ieşenii privind colectarea separată”, ne-a spus zilele trecute Cătălin Neculau, şeful Salubris, adăugând că „după ce ne asigurăm că am făcut toate demersurile necesare astfel încât ieşenii să fie informaţi, abia atunci vor fi aplicate şi sancţiunile penalizatoare.”
Cititi si: Noua politică a autorităţilor locale: 90% dintre ieşeni vor fi victime sigure. 33 lei/persoană/lună în loc de 22
Pe de altă parte, locuitorii de pe strada Titu Maiorescu nr. 6 din Copou susţin că Salubris nu se implică în rezolvarea problemelor care apar la colectarea selectivă a gunoiului. „Nu s-a mişcat nimic la noi în cartier din luna martie, de când aţi publicat. Tot mizerie, tot uşi deschise, nu s-au securizat tomberoanele, noi avem cartele degeaba. Lăsăm acolo gunoiul. Bătaie de joc, cum se poate numi altfel? Aş vrea să îl întreb pe directorul Salubris, cum fac asociaţiile de proprietari securizarea? Că aşa am văzut că tot spune în presă, dar eu cred că ei trebuie să o facă, dar nu se implică”, ne-a spus, ieri, un locuitor din zonă.
Reciclarea pare a fi „îmbulinată” de tot: angajaţii Salubris au început să lipească pe tomberoane şi saci buline care îi avertizează pe ieşeni că gunoiul de la punctul lor gospodăresc este selectat neconform. „Doar pentru ca ei să înţeleagă că au o problemă cu colectarea separată. Din punctul meu de vedere, cetăţenii prima dată trebuie învăţaţi, apoi avertizaţi, iar a treia oară, când nu mai ai ce face, trebuie penalizaţi”, explică Neculau.
Cartele care pot fi aruncate la gunoi
În paralel, s-au înmulţit sesizările primite pe adresa redacţiei de la ieşeni nemulţumiţi de felul în care Salubris îşi face treaba.
Locuitor dintr-un bloc de pe şoseaua Nicolina, punctul gospodăresc din spatele Rondului Vechi: „O bătaie mai mare de joc precum situaţia de la blocurile noastre nu cred că putea să închipuie Primăria Iaşi şi Salubris. Avem 8 ghene în spatele blocului, trei pentru gunoi menajer, una pentru sticle, două pentru plastic şi două pentru carton. Din februarie, când a fost implementat sistemul cu cartele, unul dintre tomberoanele de plastic nu funcţionează, pur şi simplu nu se deschide. Cine are răbdare, aruncă sticlele de plastic aplecându-se peste cel de cartoane. În rest, săptămânal le găsim deschise, abandonate aşa, chiar şi de către lucrătorii Salubris.”
Acelaşi ieşean: „În plus, suntem într-o zonă circulată, destul de aproape de piaţă, sunt o mulţime de oameni care aruncă acolo gunoaie. Iar acces la aceste ghene au cel puţin 6 scări cu peste 30 de apartamente. Deci ghenele nu sunt încuiate, habar nu avem cine lasă gunoaie acolo, muncitorii Salubris nu le încuie după ce culeg gunoiul, dar pot să scrie NECONFORM pe toate lunar şi să plătim de 2 ori mai mult. Măcar să fi avut curajul să îşi asume: dublăm tarifele, indiferent de cum colectaţi, că nu am investit mai nimic în infrastructură şi nu putem oricum să controlăm eficient cine reciclează şi cine nu.”
Ieşean care locuieşte într-un bloc din zona capăt Păcurari: „Chiar nu vreau să plătesc mai mult din cauza celor care nu selectează gunoiul cum trebuie. Eu selectez, cam de un an jumătate o tot fac. Am pe balcon o ladă pentru hârtie/carton, una pentru plastic/metal, iar alta sticle/borcane. E cam aiurea când duc gunoiul să mergi cu trei-patru pungi în mâini, dar asta e. Şi, din ce văd, şi vecinii selectează cam la fel. Se face scandal dacă vedem pe cineva că nu selectează când aruncă gunoiul. Nu avem camere sau cartele de acces, e deschis acolo, poate arunca oricine teoretic. Dar nici nu e trafic la ghena noastră de gunoi, mă refer la persoane străine, sunt doar două blocuri arondate, e drept că blocuri mari, turn, cu câte patru scări. Chiar mă gândeam, fiind blocuri ceva mai noi, poate sunt oameni mai conştiincioşi ca locatari, nu ştiu ce să zic.”
Salvarea ar veni prin PNRR
O soluţie care să-i scape pe ieşeni de facturile mai mari, iar oraşul nostru să depăşească bariera de 12% grad de colectare, ar putea veni anul viitor, când din cele 500 de puncte gospodăreşti din Iaşi, peste 350 ar urma să fie modernizate cu bani obţinuţi în cadrul apelului de proiecte pentru construirea de insule ecologice digitalizate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) 2020-2026. „Salubris şi Primăria Municipiului Iaşi au reuşit şi au semnat contractele pentru finanţarea prin PNRR, vorbim de 15 mil. euro, mai bine de 350 de puncte gospodăreşti din Iaşi vor fi complet modernizate, se vor pune tomberoane mai mari, de 4 mc, de 5 mc. (…) În trimestrul patru al anului viitor proiectul trebuie implementat. Atunci se vor remedia multe probleme, cum sunt tomberoane cu uşi deschise, persoane care caută în tomberoane şi altele”, crede şeful Salubris.
Cititi si: SCUMPIRI: Au venit primele facturi mărite pentru gunoi. Plătim şi tratarea. Explicaţiile directorului Salubris, rând cu rând
Până atunci, celor care nu vor să plătească mai mult la gunoi atunci când operatorul de salubritate va decide nu le rămâne decât să meargă cu sacii plini cu deşeuri până în Grădinari, la Centrul Municipal de Colectare, ca să „facă dovada” că selectează corect şi, astfel, să plătească acelaşi tarif ca şi până acum.
Potrivit datelor furnizate „Ziarului de Iaşi”, anul trecut au fost 4.290 de ieşeni care au trecut pragul punctului de colectare – un număr mare dacă ar fi să ne raportăm la anii anteriori. În 2017, spre exemplu, au fost 2.800. În 2022, cei mai mulţi dintre ieşeni au lăsat acolo hârtie – carton şi deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE): cca 1.400 deponenţi pe Hârtie-Carton, iar 1.770 deponenţi pe DEEE. Restul au dus plastic, sticlă, periculoase din gospodării, construcţii, mobilier şi altele.
Publicitate și alte recomandări video