anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 01.10.2022

Eveniment

Ieșenii sunt așteptați timp de o lună, la Palatul Culturii din Iași, să viziteze expoziția „Iași -Amfiteatrul Unirii” a pictorului Emil Ciocoiu

GALERIE
DSC05523DSC05530silvidream-fotograf-nunta-20180329-0149-photoemil--doiemil--patruemil--treiemil-unu
 • DSC05523
 • DSC05530
 • silvidream-fotograf-nunta-20180329-0149-photo
 • emil--doi
 • emil--patru
 • emil--trei
 • emil-unu
- +

Joi, 29 martie, a avut loc vernisajul expoziției de pictură „IAȘI – AMFITEATRUL UNIRII” a  pictorului român Emil Ciocoiu. Expoziția a fost organizată la inițiativa curatorului Iulia SCÂNTEI, Senator de Iași, sub Auspiciile Familiei Regale a României, fiind dedicată Centenarului “Iași – Capitala Regatului României 1916-1918”, precum și Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

La vernisaj, au participat ASR Principesa Maria, Consilierul prezidențial Andrei Muraru, Primarul Mihai Chirica, reprezentanți ai altor autorități locale, iar criticii de artă Mihai Tița și ieșeanul Grigore Ilisei au prezentat lucrările de artă din expoziție.

Până la data de 29 aprilie a.c., vizitatorii Muzeului de Artă din cadrul Palatului Culturii din Iași, pot admira 40 de lucrări semnate de pictorul Emil Ciocoiu, expuse anterior în galerii de renume din Europa, bucurându-se de aprecierea criticilor de artă. Picturi semnate de Emil Ciocoiu se găsesc azi, în Colecția Casei Regale a Olandei - Den Haag, Muzeul de Artă Sacră - Veneția, Muzeul Național de Artă al României - Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al Chinei – Beijing, Fundația Ludwig – Aachen, Colecția Televiziunii din Köln, precum și în colecții private ale unor mari companii internaționale.

Cea mai importantă lucrare prezentată la Iași, în premieră internațională, este fărăr îndoială, „Amfiteatrul Unirii”, un tablou monumental (170 x 220 cm), ulei pe pânză a fost realizată anul acesta dedicat Centenarului României moderne și reprezintă omagiul artistului plastic Emil Ciocoiu față de rolul istoric și cultural al orașului Iași la înfăptuirea Marii Uniri din 1 decembrie 1918.

Ieșenii pot  vedea în premieră lucrarea „Iași-Amfiteatrul Unirii”. A fost o temă impusă sau aleasă?

Emil Ciocoiu: După ce am hotărât să avem această expoziție la Iași, am venit să mă documentez. Pentru că îmi place să știu cât mai multe despre un loc în care urmează să expun. Așadar, în luna noiembrie anul trecut, am vizitat Iașul după 40 de ani de la precedenta vizită, eu fiind rezident în Germania, la Aachen. Acolo am și pictat „Amfiteatrul Unirii”. Plecând din luna noiembrie cu impresiile bogate pe care le-am obținut  dupa revederea Iașului, am pornit cu mare entuziasm la lucru. „Amfiteatrul Unirii”, de fapt, l-am conceput de mai înainte, din luna octombrie, după întâlnirea cu doamna Iulia Scântei, senator de Iași, și atunci am conceput, pas cu pas această lucrare. A fost un proces care a durat cinci luni de zile, am lucrat și câte 12 ore pe zi.  Este o lucrare complexă, are o simbolistică bogată, pornind de la ideea amfiteatrului antic ca mijloc de comunicare între oameni, ajungând la amfiteatrul modern. Veți vedea în lucrare că în agora amfiteatrului se află Coroana Regală română – sub regalitate s-au jertfit românii și au realizat independența și unirea. În afară de aceste simboluri sunt prezente și elementele națiune, istorie, dar fiecare poate fantaza dincolo de aceste elemente și să aibă propriile trăiri.

Ați realizat și o altă lucrare dedicată acestei expoziții, „Înserare la Iași”. Cum s-a născut ideea acestei lucrări?

Emil Ciocoiu: În noiembrie anul trecut, când am vizitat din nou Iașul,  am fost pe cea mai înaltă clădire din centru, de unde am văzut Iașul seara. M-a impresionat, era o imagine extraordinară. Iașul este un oraș foarte frumos, asta știam, și am vrut să îl prezint cât pot eu de frumos. Sper că am reușit în lucrarea „Înserare la Iași”.

Lucrări semnate de dumneavoastră se găsesc în colecții din toată lumea, în Olanda, Germania, Italia și chiar China. Probabil aceste lucrări au imortalizat locuri sau  sentimente din afara României. În urma revederii cu Iașul credeți că veți mai avea lucrări legate de Iași?

Emil Ciocoiu: Sper că da. Iașul este un oraș foarte frumos, cu oameni calzi și primitori și cred că voi mai reveni la Iași și voi mai lucra.  Dar Iașul va fi oricum  prezent în expoziții din Europa, am înțeles că doamna senator Iulia Scântei are de gând să prezinte aceste lucrări la Bruxelles, într-o expoziție în perioada în care România va deține președinția Consiliului UE. Simpatia mea pentru Iași va fi reflectată și va putea fi văzută în inima Europei.

Expoziția „Iași - Amfiteatrul Unirii” este organizată de Complexul Muzeal Național « Moldova » Iași, în parteneriat cu European Artists Management Bruxelles și Primăria Municipiului Iași, Departamentul Centenar.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.