Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.03.2024

Eveniment

Ieșenii sunt așteptați timp de o lună, la Palatul Culturii din Iași, să viziteze expoziția „Iași -Amfiteatrul Unirii” a pictorului Emil Ciocoiu

GALERIE
DSC05523DSC05530silvidream-fotograf-nunta-20180329-0149-photoemil--doiemil--patruemil--treiemil-unu
  • DSC05523
  • DSC05530
  • silvidream-fotograf-nunta-20180329-0149-photo
  • emil--doi
  • emil--patru
  • emil--trei
  • emil-unu
- +

Joi, 29 martie, a avut loc vernisajul expoziției de pictură „IAȘI – AMFITEATRUL UNIRII” a  pictorului român Emil Ciocoiu. Expoziția a fost organizată la inițiativa curatorului Iulia SCÂNTEI, Senator de Iași, sub Auspiciile Familiei Regale a României, fiind dedicată Centenarului “Iași – Capitala Regatului României 1916-1918”, precum și Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

La vernisaj, au participat ASR Principesa Maria, Consilierul prezidențial Andrei Muraru, Primarul Mihai Chirica, reprezentanți ai altor autorități locale, iar criticii de artă Mihai Tița și ieșeanul Grigore Ilisei au prezentat lucrările de artă din expoziție.

Până la data de 29 aprilie a.c., vizitatorii Muzeului de Artă din cadrul Palatului Culturii din Iași, pot admira 40 de lucrări semnate de pictorul Emil Ciocoiu, expuse anterior în galerii de renume din Europa, bucurându-se de aprecierea criticilor de artă. Picturi semnate de Emil Ciocoiu se găsesc azi, în Colecția Casei Regale a Olandei - Den Haag, Muzeul de Artă Sacră - Veneția, Muzeul Național de Artă al României - Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al Chinei – Beijing, Fundația Ludwig – Aachen, Colecția Televiziunii din Köln, precum și în colecții private ale unor mari companii internaționale.

Cea mai importantă lucrare prezentată la Iași, în premieră internațională, este fărăr îndoială, „Amfiteatrul Unirii”, un tablou monumental (170 x 220 cm), ulei pe pânză a fost realizată anul acesta dedicat Centenarului României moderne și reprezintă omagiul artistului plastic Emil Ciocoiu față de rolul istoric și cultural al orașului Iași la înfăptuirea Marii Uniri din 1 decembrie 1918.

Ieșenii pot  vedea în premieră lucrarea „Iași-Amfiteatrul Unirii”. A fost o temă impusă sau aleasă?

Emil Ciocoiu: După ce am hotărât să avem această expoziție la Iași, am venit să mă documentez. Pentru că îmi place să știu cât mai multe despre un loc în care urmează să expun. Așadar, în luna noiembrie anul trecut, am vizitat Iașul după 40 de ani de la precedenta vizită, eu fiind rezident în Germania, la Aachen. Acolo am și pictat „Amfiteatrul Unirii”. Plecând din luna noiembrie cu impresiile bogate pe care le-am obținut  dupa revederea Iașului, am pornit cu mare entuziasm la lucru. „Amfiteatrul Unirii”, de fapt, l-am conceput de mai înainte, din luna octombrie, după întâlnirea cu doamna Iulia Scântei, senator de Iași, și atunci am conceput, pas cu pas această lucrare. A fost un proces care a durat cinci luni de zile, am lucrat și câte 12 ore pe zi.  Este o lucrare complexă, are o simbolistică bogată, pornind de la ideea amfiteatrului antic ca mijloc de comunicare între oameni, ajungând la amfiteatrul modern. Veți vedea în lucrare că în agora amfiteatrului se află Coroana Regală română – sub regalitate s-au jertfit românii și au realizat independența și unirea. În afară de aceste simboluri sunt prezente și elementele națiune, istorie, dar fiecare poate fantaza dincolo de aceste elemente și să aibă propriile trăiri.

Ați realizat și o altă lucrare dedicată acestei expoziții, „Înserare la Iași”. Cum s-a născut ideea acestei lucrări?

Emil Ciocoiu: În noiembrie anul trecut, când am vizitat din nou Iașul,  am fost pe cea mai înaltă clădire din centru, de unde am văzut Iașul seara. M-a impresionat, era o imagine extraordinară. Iașul este un oraș foarte frumos, asta știam, și am vrut să îl prezint cât pot eu de frumos. Sper că am reușit în lucrarea „Înserare la Iași”.

Lucrări semnate de dumneavoastră se găsesc în colecții din toată lumea, în Olanda, Germania, Italia și chiar China. Probabil aceste lucrări au imortalizat locuri sau  sentimente din afara României. În urma revederii cu Iașul credeți că veți mai avea lucrări legate de Iași?

Emil Ciocoiu: Sper că da. Iașul este un oraș foarte frumos, cu oameni calzi și primitori și cred că voi mai reveni la Iași și voi mai lucra.  Dar Iașul va fi oricum  prezent în expoziții din Europa, am înțeles că doamna senator Iulia Scântei are de gând să prezinte aceste lucrări la Bruxelles, într-o expoziție în perioada în care România va deține președinția Consiliului UE. Simpatia mea pentru Iași va fi reflectată și va putea fi văzută în inima Europei.

Expoziția „Iași - Amfiteatrul Unirii” este organizată de Complexul Muzeal Național « Moldova » Iași, în parteneriat cu European Artists Management Bruxelles și Primăria Municipiului Iași, Departamentul Centenar.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri