Ieșenii sunt așteptați timp de o lună, la Palatul Culturii din Iași, să viziteze expoziția „Iași -Amfiteatrul Unirii” a pictorului Emil Ciocoiu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Eveniment

Ieșenii sunt așteptați timp de o lună, la Palatul Culturii din Iași, să viziteze expoziția „Iași -Amfiteatrul Unirii” a pictorului Emil Ciocoiu

GALERIE
DSC05523DSC05530silvidream-fotograf-nunta-20180329-0149-photoemil--doiemil--patruemil--treiemil-unu
 • DSC05523
 • DSC05530
 • silvidream-fotograf-nunta-20180329-0149-photo
 • emil--doi
 • emil--patru
 • emil--trei
 • emil-unu
- +

Joi, 29 martie, a avut loc vernisajul expoziției de pictură „IAȘI – AMFITEATRUL UNIRII” a  pictorului român Emil Ciocoiu. Expoziția a fost organizată la inițiativa curatorului Iulia SCÂNTEI, Senator de Iași, sub Auspiciile Familiei Regale a României, fiind dedicată Centenarului “Iași – Capitala Regatului României 1916-1918”, precum și Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

La vernisaj, au participat ASR Principesa Maria, Consilierul prezidențial Andrei Muraru, Primarul Mihai Chirica, reprezentanți ai altor autorități locale, iar criticii de artă Mihai Tița și ieșeanul Grigore Ilisei au prezentat lucrările de artă din expoziție.

Până la data de 29 aprilie a.c., vizitatorii Muzeului de Artă din cadrul Palatului Culturii din Iași, pot admira 40 de lucrări semnate de pictorul Emil Ciocoiu, expuse anterior în galerii de renume din Europa, bucurându-se de aprecierea criticilor de artă. Picturi semnate de Emil Ciocoiu se găsesc azi, în Colecția Casei Regale a Olandei - Den Haag, Muzeul de Artă Sacră - Veneția, Muzeul Național de Artă al României - Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al Chinei – Beijing, Fundația Ludwig – Aachen, Colecția Televiziunii din Köln, precum și în colecții private ale unor mari companii internaționale.

Cea mai importantă lucrare prezentată la Iași, în premieră internațională, este fărăr îndoială, „Amfiteatrul Unirii”, un tablou monumental (170 x 220 cm), ulei pe pânză a fost realizată anul acesta dedicat Centenarului României moderne și reprezintă omagiul artistului plastic Emil Ciocoiu față de rolul istoric și cultural al orașului Iași la înfăptuirea Marii Uniri din 1 decembrie 1918.

Ieșenii pot  vedea în premieră lucrarea „Iași-Amfiteatrul Unirii”. A fost o temă impusă sau aleasă?

Emil Ciocoiu: După ce am hotărât să avem această expoziție la Iași, am venit să mă documentez. Pentru că îmi place să știu cât mai multe despre un loc în care urmează să expun. Așadar, în luna noiembrie anul trecut, am vizitat Iașul după 40 de ani de la precedenta vizită, eu fiind rezident în Germania, la Aachen. Acolo am și pictat „Amfiteatrul Unirii”. Plecând din luna noiembrie cu impresiile bogate pe care le-am obținut  dupa revederea Iașului, am pornit cu mare entuziasm la lucru. „Amfiteatrul Unirii”, de fapt, l-am conceput de mai înainte, din luna octombrie, după întâlnirea cu doamna Iulia Scântei, senator de Iași, și atunci am conceput, pas cu pas această lucrare. A fost un proces care a durat cinci luni de zile, am lucrat și câte 12 ore pe zi.  Este o lucrare complexă, are o simbolistică bogată, pornind de la ideea amfiteatrului antic ca mijloc de comunicare între oameni, ajungând la amfiteatrul modern. Veți vedea în lucrare că în agora amfiteatrului se află Coroana Regală română – sub regalitate s-au jertfit românii și au realizat independența și unirea. În afară de aceste simboluri sunt prezente și elementele națiune, istorie, dar fiecare poate fantaza dincolo de aceste elemente și să aibă propriile trăiri.

Ați realizat și o altă lucrare dedicată acestei expoziții, „Înserare la Iași”. Cum s-a născut ideea acestei lucrări?

Emil Ciocoiu: În noiembrie anul trecut, când am vizitat din nou Iașul,  am fost pe cea mai înaltă clădire din centru, de unde am văzut Iașul seara. M-a impresionat, era o imagine extraordinară. Iașul este un oraș foarte frumos, asta știam, și am vrut să îl prezint cât pot eu de frumos. Sper că am reușit în lucrarea „Înserare la Iași”.

Lucrări semnate de dumneavoastră se găsesc în colecții din toată lumea, în Olanda, Germania, Italia și chiar China. Probabil aceste lucrări au imortalizat locuri sau  sentimente din afara României. În urma revederii cu Iașul credeți că veți mai avea lucrări legate de Iași?

Emil Ciocoiu: Sper că da. Iașul este un oraș foarte frumos, cu oameni calzi și primitori și cred că voi mai reveni la Iași și voi mai lucra.  Dar Iașul va fi oricum  prezent în expoziții din Europa, am înțeles că doamna senator Iulia Scântei are de gând să prezinte aceste lucrări la Bruxelles, într-o expoziție în perioada în care România va deține președinția Consiliului UE. Simpatia mea pentru Iași va fi reflectată și va putea fi văzută în inima Europei.

Expoziția „Iași - Amfiteatrul Unirii” este organizată de Complexul Muzeal Național « Moldova » Iași, în parteneriat cu European Artists Management Bruxelles și Primăria Municipiului Iași, Departamentul Centenar.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș (G)Ene

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.