Ieșenii sunt așteptați timp de o lună, la Palatul Culturii din Iași, să viziteze expoziția „Iași -Amfiteatrul Unirii” a pictorului Emil Ciocoiu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Eveniment

Ieșenii sunt așteptați timp de o lună, la Palatul Culturii din Iași, să viziteze expoziția „Iași -Amfiteatrul Unirii” a pictorului Emil Ciocoiu

GALERIE
DSC05523DSC05530silvidream-fotograf-nunta-20180329-0149-photoemil--doiemil--patruemil--treiemil-unu
 • DSC05523
 • DSC05530
 • silvidream-fotograf-nunta-20180329-0149-photo
 • emil--doi
 • emil--patru
 • emil--trei
 • emil-unu
- +

Joi, 29 martie, a avut loc vernisajul expoziției de pictură „IAȘI – AMFITEATRUL UNIRII” a  pictorului român Emil Ciocoiu. Expoziția a fost organizată la inițiativa curatorului Iulia SCÂNTEI, Senator de Iași, sub Auspiciile Familiei Regale a României, fiind dedicată Centenarului “Iași – Capitala Regatului României 1916-1918”, precum și Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

La vernisaj, au participat ASR Principesa Maria, Consilierul prezidențial Andrei Muraru, Primarul Mihai Chirica, reprezentanți ai altor autorități locale, iar criticii de artă Mihai Tița și ieșeanul Grigore Ilisei au prezentat lucrările de artă din expoziție.

Până la data de 29 aprilie a.c., vizitatorii Muzeului de Artă din cadrul Palatului Culturii din Iași, pot admira 40 de lucrări semnate de pictorul Emil Ciocoiu, expuse anterior în galerii de renume din Europa, bucurându-se de aprecierea criticilor de artă. Picturi semnate de Emil Ciocoiu se găsesc azi, în Colecția Casei Regale a Olandei - Den Haag, Muzeul de Artă Sacră - Veneția, Muzeul Național de Artă al României - Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al Chinei – Beijing, Fundația Ludwig – Aachen, Colecția Televiziunii din Köln, precum și în colecții private ale unor mari companii internaționale.

Cea mai importantă lucrare prezentată la Iași, în premieră internațională, este fărăr îndoială, „Amfiteatrul Unirii”, un tablou monumental (170 x 220 cm), ulei pe pânză a fost realizată anul acesta dedicat Centenarului României moderne și reprezintă omagiul artistului plastic Emil Ciocoiu față de rolul istoric și cultural al orașului Iași la înfăptuirea Marii Uniri din 1 decembrie 1918.

Ieșenii pot  vedea în premieră lucrarea „Iași-Amfiteatrul Unirii”. A fost o temă impusă sau aleasă?

Emil Ciocoiu: După ce am hotărât să avem această expoziție la Iași, am venit să mă documentez. Pentru că îmi place să știu cât mai multe despre un loc în care urmează să expun. Așadar, în luna noiembrie anul trecut, am vizitat Iașul după 40 de ani de la precedenta vizită, eu fiind rezident în Germania, la Aachen. Acolo am și pictat „Amfiteatrul Unirii”. Plecând din luna noiembrie cu impresiile bogate pe care le-am obținut  dupa revederea Iașului, am pornit cu mare entuziasm la lucru. „Amfiteatrul Unirii”, de fapt, l-am conceput de mai înainte, din luna octombrie, după întâlnirea cu doamna Iulia Scântei, senator de Iași, și atunci am conceput, pas cu pas această lucrare. A fost un proces care a durat cinci luni de zile, am lucrat și câte 12 ore pe zi.  Este o lucrare complexă, are o simbolistică bogată, pornind de la ideea amfiteatrului antic ca mijloc de comunicare între oameni, ajungând la amfiteatrul modern. Veți vedea în lucrare că în agora amfiteatrului se află Coroana Regală română – sub regalitate s-au jertfit românii și au realizat independența și unirea. În afară de aceste simboluri sunt prezente și elementele națiune, istorie, dar fiecare poate fantaza dincolo de aceste elemente și să aibă propriile trăiri.

Ați realizat și o altă lucrare dedicată acestei expoziții, „Înserare la Iași”. Cum s-a născut ideea acestei lucrări?

Emil Ciocoiu: În noiembrie anul trecut, când am vizitat din nou Iașul,  am fost pe cea mai înaltă clădire din centru, de unde am văzut Iașul seara. M-a impresionat, era o imagine extraordinară. Iașul este un oraș foarte frumos, asta știam, și am vrut să îl prezint cât pot eu de frumos. Sper că am reușit în lucrarea „Înserare la Iași”.

Lucrări semnate de dumneavoastră se găsesc în colecții din toată lumea, în Olanda, Germania, Italia și chiar China. Probabil aceste lucrări au imortalizat locuri sau  sentimente din afara României. În urma revederii cu Iașul credeți că veți mai avea lucrări legate de Iași?

Emil Ciocoiu: Sper că da. Iașul este un oraș foarte frumos, cu oameni calzi și primitori și cred că voi mai reveni la Iași și voi mai lucra.  Dar Iașul va fi oricum  prezent în expoziții din Europa, am înțeles că doamna senator Iulia Scântei are de gând să prezinte aceste lucrări la Bruxelles, într-o expoziție în perioada în care România va deține președinția Consiliului UE. Simpatia mea pentru Iași va fi reflectată și va putea fi văzută în inima Europei.

Expoziția „Iași - Amfiteatrul Unirii” este organizată de Complexul Muzeal Național « Moldova » Iași, în parteneriat cu European Artists Management Bruxelles și Primăria Municipiului Iași, Departamentul Centenar.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.