anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 10.08.2022

Ieșenii sunt chemați la un nou protest în Piaţa Unirii împotriva tăierii teilor

GALERIE
taiere tei
 • taiere tei
- +

Grupul „Iaşul iubeşte teii“ format din mai multe orga­nizaţii neguvernamentale va organiza la sfârşitul săptămânii un nou protest.

Acţiunea va avea loc joi, 11 aprilie, în Piaţa Unirii, de la ora 18. Scopul acestui protest este acelaşi ca pentru primele două manifestări organizate la începutul luniii februarie. Protestatarii vor să-i oblige pe edili să replanteze teii de pe bulevardul Ştefan cel Mare în termen de 30 de zile şi să sancţioneze individual, pe fiecare angajat al Primăriei care se face responsbil de înlocuirea teilor cu salcâmi japonezi. Aceş­tia au mai solicitat ca fiecare proiect de modernizare a oraşului să fie însoţit şi de studii de impact peisagistic şi urbanistic care apoi să fie publicat. „Având în vedere că decidenţii din cadrul Primăriei şi Con­si­liul Local, aleşi să reprezinte interesele ieşenilor, au ignorat voinţa societăţii civile şi au sfidat protestele cetăţenilor, solicităm realizarea şi mediatizarea obligatorie a consultărilor pu­blice pentru proiectele urbanistice majore (spre exemplu, pro­iectul pentru parcarea subterană din faţa Teatrului Naţional, proiectul de reamenajare a Parcului Copou) şi respectarea fidelă a planului de implementare“, au transmis organizatorii protestului.

Scan­dalul din jurul teilor de pe bulevardul Ştefan cel Mare a început acum două luni, atunci când muncitorii Primăriei au început să taie toţi copacii de-a lungul străzii pentru a-i înlocui cu salcâmi japonezi.

Oficialii Pri­măriei au oferit explicaţii în repetate rânduri care au vizat în special intenţiile de regândire urbanistică a întregii zone centrale, teii fiind înlocuiţi cu salcâmi japonezi pentru a pune în valoare clădirile istorice din zonă. Această iniţiativă a atras o mişcare de protest din partea multor ieşeni care consideră teii ca fiind un simbol al oraşului. Primăria a prezentat şi pro­iectele pentru modernizarea zo­nelor din jurul Teatrului Naţio­nal, de amenajare a parcării subterane din faţa insituţiei, dar şi de regenerare urbană a Pieţei Unirii şi a bulevardului Alexan­dru Lăpuşneanu, toate acestea fiind însoţite de reamenajarea vegetaţiei. Primăria a fost amendată cu 60.000 de lei pentru anumite nereguli constatate de Garda de Mediu. Munici­palitatea a contestat amenda şi între timp a plantat de-a lungul bulevardului zeci de salcâmi japonezi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (I)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (I)

Astăzi, indiferent dacă vorbim de relaţia SUA - Rusia sau de cea între SUA şi China, toată lumea are scenarii de victorie, în caz de război, chiar şi în ipoteza în care s-ar ajunge la o folosire limitată a armamentelor nucleare.

opinii

Inteligenţa politehnică

Florin CÎNTIC

Inteligenţa politehnică

A trecut insuficient comentat un excepţional interviu pe care Toni Hriţac i l-a luat lui Cristian Tudor Popescu. Cum eu am căzut pe gânduri privindu-l, simt nevoia să scriu.

Despre război şi liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre război şi liceul militar

Eram în clasa a 8-a, când în clasa noastră a venit un maior. Nu-i mai ţin minte numele, probabil că nici nu i l-am cunoscut. Umbla prin şcoli şi recruta elevi pentru a da examen la liceul militar din Câmpulung Moldovenesc. 

Lumini şi umbre în mass-media românească

Alex VASILIU

Lumini şi umbre în mass-media românească

Mai demult am fost surprins auzind opinia hotărâtă a unui fost coleg de redacţie: educaţia, cultura se face în şcoală, acasă, nu la radio şi televiziune, aceste instituţii având doar menirea să informeze, să distreze. 

pulspulspuls

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Două vorbe despre MRU şi şansele sale la cea mai înaltă funcţie în târg, dragi telespectatori, vorbe care s-au desprins din luările de cuvânt ale participanţilor la şcoala politică de vară de pe Bahlui, care a avut loc săptămâna trecută, seara, pe răcoare, pe terasa unei cunoscute berării din târg. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.