Ieşenii sunt îndemnaţi să renunţe la maşini timp de câteva zile
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Ieşenii sunt îndemnaţi să renunţe la maşini timp de câteva zile

GALERIE
masini
  • masini
- +

În perioada 16 - 22 septembrie 2013, în peste 2000 de oraşe europene şi din întreaga Lume au loc evenimente dedicate mobilităţii urbane în cadrul „Săptămânii Europene a Mobilităţii”, evenimente ce culminează cu acţiunea „În oraş, o zi fără maşina mea” organizată, de obicei, pe data de 22 septembrie.
 
Tema centrală a campaniei din acest an „Clean Air – it’s your tourn! Aer curat – e rândul tău!” are ca obiectiv creşterea gradului de conştientizare asupra impactului pe care îl are transportul asupra calităţii aerului din oraşe şi încurajează cetăţenii să-şi schimbe obiceiurile legate de transportul zilnic pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea şi bunăstarea.
 
Depăşirea frecventă a valorii admise pentru indicatorul PM10 este şi motivul pentru care, APM Iaşi a iniţiat în anul 2008 elaborarea Programului de gestionare a calităţii aerului în aglomerarea Iaşi, program revizuit în anul 2010. In acest program, operatorii economici, autorităţile administraţiei publice locale, operatorii de salubritate, alte instituţii implicate au propus măsuri necesare pentru reducerea poluării cauzate în special de transportul auto, dar şi pentru întreţinerea şi extinderea spaţiilor verzi, controlul şantierelor de construcţii etc., toate cu scopul îmbunătăţirii calităţii aerului în aglomerarea Iaşi. Elaborarea de către Primăria municipiului Iaşi în 2009 a hărţilor strategice de zgomot şi a planului de acţiune au scopul de a reduce, prin măsurile implementate, nivelul de zgomot în zonele în care acesta este depăşit.
 
Iniţiativele „Săptămâna mobilităţii europene” şi „În oraş, o zi fără maşina mea” au apărut ca urmare a constatării faptului că aproape  40% din emisiile de dioxid de carbon (gaz cu efect de seră) din sectorul de transport provin din utilizarea maşinilor private în oraşe, iar europenii sunt foarte îngrijoraţi în privinţa poluării şi a mobilităţii urbane. În mediul urban, transportul este principala cauză a poluării aerului precum şi principala sursă de zgomot. Gazele de eşapament ale oricărui autovehicul conţin substanţe chimice (dioxid de sulf, dioxid de azot, compuşi organici volatili, monoxid de carbon,  hidrocarburi aromatice, plumb) care au o influenţă negativă asupra sănătăţii omului (mai ales în cazul persoanelor cu afecţiuni respiratorii şi cardiace).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.