Ieşenii vor circula încă mult şi bine în hârburile galbene
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 24.09.2021

Calcule greşite ale şefilor, la transferul de la RATP la CTP

Ieşenii vor circula încă mult şi bine în hârburile galbene

GALERIE
autobuz galben
  • autobuz galben
- +

Ieşenii vor circula încă mult şi bine în autobuzele vechi şi galbene marca Van Hool, cândva cu numere de Bulgaria. Asta pentru că cele 25 de autobuze MAN second-hand ce urmau să ajungă la Iaşi nu vor mai veni. Motivul: calcule juridice greşite ale conducerii RATP-CTP. Unele trasee par a fi fost lăsate de izbelişte de regie, din cauza deficitului mare de maşini.

Cele 25 de autobuze MAN second-hand ce urmau să ajungă la Iaşi nu vor mai veni. Motivul: calcule juridice greşite ale conducerii RATP-CTP. Unele trasee par astfel a fi fost lăsate de izbelişte, din cauza deficitului.

Autobuzele second-hand care urmau să deservească transportul public local nu vor mai ajunge la Iaşi. Este vorba de 25 de mijloace de transport dintr-un lot de 35 pe care le-a achiziţionat falimentara RATP, în contextul în care 10 autobuze de tip MAN au fost livrate fostului operator înainte de falimentul acestuia. La începutul lunii octombrie, conducerea Companiei de Transport Public (CTP, fosta RATP), aceeaşi ca vechea conducere a RATP, spera să transfere contractul încheiat de RATP către CTP, dar acest lucru nu a mai fost posibil. „Cele 25 de autobuze nu vor mai veni, nu putem face proceduri în acest sens. Cesionăm exact ce este, în fizic, cele zece autobuze care au venit”, a declarat ieri Cristi Stoica, director în cadrul CTP. Potrivit reprezentantului CTP, cele 10 autobuze MAN au fost închiriate de către CTP de la RATP. În urmă cu câteva săptămâni, Adunarea Creditorilor a aprobat închirierea bunurilor RATP către CTP pentru o sumă lunară de 110.000 lei, fără TVA. Faţă de parcul auto exploatat în trecut de către RATP, CTP are un deficit de 39 de autobuze, 24 de microbuze şi două tramvaie.

Călătorii, afectaţi deja

Deficitul de autobuze afectează deja transportul public în comun. Mai multe sesizări primite pe adresa redacţiei arată că cele mai mari probleme, în ceea ce priveşte atât frecvenţa, cât şi starea autobuzelor, sunt pe traseele 30, 28 sau 47. Pe prima rută menţionată, cei care circulă zilnic spun că aşteaptă până la 30 de minute un autobuz, când anterior frecvenţa era de circa 15 minute. „Eu am ajuns în această dimineaţă la ora 9.04 în staţie la pasajul Băncilă. Autobuzul a venit la ora 9.30. Asta se-ntâmplă în fiecare zi, fără excepţie. Circulaţia pe 30 este o bătaie de joc. Ţineţi cont de faptul că există trei puncte critice pe această rută: Gară, Piaţa Alexandru şi Piaţa Nicolina, iar Spitalul de Recuperare ar fi chiar al patrulea. Sunt foarte mulţi pensionari care merg în aceste zone, şi soluţia simplă ar fi de suplimentare a autobuzelor, dar nu-şi dă nimeni interesul. Autobuzele întârzie 20-30 minute, staţiile se aglomerează, iar la Gară, de exemplu, rămân persoane în staţie. Asta se întâmplă în fiecare dimineaţă”, a arătat Ionuţ Ştefan, într-o sesizare adresată redacţiei.

În schimb, pe hârtie, traseul 30 este unul dintre cele mai bine deservite de pe raza municipiului. Teoretic, la orele de vârf, ieşenii aflaţi în staţiile de pe această rută ar trebui să aştepte maximum opt minute un autobuz, iar, în restul zilei, timpii de aşteptare ar trebui să fie de maximum zece minute. Mai mult, la fiecare 30 minute este programat autobuzul 30b, care circulă până la Carrefour ERA. În realitate, timpii sunt rareori respectaţi. O altă problemă menţionată de ieşenii nemulţumiţi de acest traseu constă în tipurile de autobuz folosite. De obicei, CTP alocă acestui traseu în special autobuze Van Hool, respectiv acele mijloace de transport vechi, galbene, care ar fi trebuit de mai mult timp retrase din circulaţie din cauza că nu respectă normele de poluare. „Eu nu am văzut niciun autobuz nou pe 30. În schimb, sunt pe 19, unele părţi dintre cele două trasee fiind comune. Nu e prima dată când fac reclamaţii, iese în presă şi sunt unele îmbunătăţiri, dar, apoi, după o perioadă se reintră în «normal»”, a conchis ieşeanul.

Şefii CTP recunosc deficitul

Şefii CTP spun că au un deficit de minimum 16 autobuze în momentul de faţă, dar, deocamdată, nu au fost lansate proceduri pentru achiziţia altor mijloace de transport. Legat de întârzierile în staţii, şefii companiei au precizat că există grafice clare de plecare de la un capăt de traseu, dar au menţionat că, de multe ori, circulaţia este perturbată de traficul existent în oraş. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine, ce, cum în 2024

Pavel LUCESCU

Cine, ce, cum în 2024

Cu ochii pe 2024 când au loc toate alegerile posibile, locale, europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale, toate partidele îşi fac calcule. Dar nu toate au şanse să le nimerească pe alea de succes.

Filmuletul zilei

opinii

Drum fără pulbere (V)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (V)

Canalul Dunărea-Marea Neagră, inaugurat la 26 mai 1984, este cea mai mare lucrare inginerească din România și una dintre cele mai mari din lume. Este un motiv de mândrie pentru noi, dar este și un simbol al durerii, nedreptății și suferinței!

Atenţie, cade tencuiala!

Radu POPESCU

Atenţie, cade tencuiala!

Chişinăul, la fel ca Iaşul, este un oraş frumos şi cu un enorm potenţial neexploatat. „Născut talent, murit speranţă”, cum se mai zice la noi, şi asta în principal din cauza ghinionului chişinăuienilor de a se fi pricopsit de ani şi ani de zile cu o administraţie locală depăşită de situaţie. 

Între şoşocism şi cîţism

Nicolae CREŢU

Între şoşocism şi cîţism

Sunt oare şi oameni inteligenţi, cei care cu adevărat gândesc cu propriile capete şi nu se lasă prostiţi de fabricanţii de „Imagine”, dispuşi să vadă în ubicuu prezenţa şi mai ales „combativa” Şoşoacă un „fenomen” demn de atenţie? 

pulspulspuls

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Bun, hai că dosarul ca dosarul, iar percheziţiile de ieri aşijderea, dar oare cum se face, dragi comeseni ai rubricuţei noastre, că la mai puţin de o oră după descinderea mascaţilor şi procurorilor DNA de la Bucureşti în biroul lui din Casa cu Pătrate, deci atenţie: după nu înainte, dom’ Costel de la Cejău aruncă pe pagina lui de Facebook această postare haioasă? 

Caricatura zilei

Submarin francez

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.