anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ieşenii vor putea cumpăra antivirale împotriva Covid-19 din farmacii

GALERIE
Favipiravir, antiviral, farmacii
 • Favipiravir, antiviral, farmacii
- +

Începând de luna viitoare, cel mai probabil, ieșenii vor putea cumpăra din farmaciile cu circuit deschis Favipiravir, un antiviral utilizat în tratamentul infecţiei cu virusul SARSCoV-2 la persoane adulte care prezintă forme uşoare sau medii ale Covid19. Aceasta, după ce tot mai multe voci din lumea medicală solicitau ca medicamente antivirale eficiente în tratamentul Covid-19 să poată fi cumpărate din farmaciile cu circuit deschis, evident, doar pe bază de prescripție medicală. 

Prescripția medicală (rețeta medicală) va fi eliberată de către medicii de familie, dar și de oricare alt medic specialist, doar pentru pacienții care prezintă forme ușoare sau medii ale Covid-19. De asemenea, spun medicii de familie, se va informa pacientul cu privire la riscul de teratogenicitate (poate produce malformații fătului, la femeile gravide - n.r.), riscul de apariție a afecțiunilor hepatice și cel de hiperuricemie (creștere a acidului uric și a uraților din sânge - principala cauză a apariției gutei-n.r.), riscuri asociate cu utilizarea Favipiravir, precum și măsurile pe care trebuie să le aibă în vedere pe durata administrării acestui medicament. „Tocmai de aceea, nu este un lucru simplu. Pacientul trebuie urmărit în timpul tratamentului, trebuie să-i cunoști comorbiditățile, problemele de sănătate. Medicii de familie își cunosc pacienții, în timp ce relația cu ceilalți medici specialiști este una punctuală. Nu știu cât de fericită a fost decizia ca toți specialiștii să poată elibera astfel de rețete“, a comentat dr. Anca Deleanu, președintele Societății Medicilor de Familie Iași. Este foarte important de știut că tratamentul trebuie prescris de medic după o evaluare a stării de sănătate a pacientului, având în vedere afecțiunile pre-existente și riscurile utilizării acestui medicament. Astfel, ca urmare a riscului teratogen, Favipiravir nu se va administra femeilor de vârstă fertilă și care nu utilizează metode de contracepţie foarte eficace în timpul tratamentului și cel puțin 7 zile după oprirea acestuia precum și celor care alăptează, dacă acestea nu doresc să oprească alăptarea. Bărbaţilor activi sexual li se recomandă să folosească mijloace de protecție pe durata tratamentului şi timp de cel puţin 7 zile după întreruperea acestuia, medicii prescriptori asigurându-se că atât femeile cât şi bărbaţii care utilizează acest medicament înţeleg riscul de afectare a fătului (posibilitatea apariției de malformații la nou-născuți), necesitatea utilizării unor metode contraceptive eficace şi necesitatea de a consulta imediat un medic, în cazul în care există posibilitatea apariţiei unei sarcini. De asemenea, se va recomanda pacienților să nu doneze sânge în timpul tratamentului precum și timp de cel puţin 7 zile după întreruperea tratamentului cu Favipiravir.

Lista atenționărilor este mai mare și, printre altele, mai prezintă riscul de creștere a enzimelor hepatice (AST, ALTGGT) și de afectare hepatică/apariție a leziunilor hepatice induse medicamentos, precum și risc de hiperuricemie. Tocmai de aceea se recomandă să se evalueze și să se monitorizeze funcția hepatică la pacienții care prezintă semne și simptome care sugerează orice leziune hepatică. Toate aceste infor mații trebuie să fie prezentate pacienților în timpul discuției cu medicul de familie, atunci când li se întocmește prescripția medicală și, apoi, de către farmaciștii care vor elibera aceste prescripții medicale. „Pacienții care vin în farmaciile cu circuit deschis să cumpere Favipiravir vor trebui să aibă, obligatoriu, prescripție medicală de la medicul de familie, prescripție care va fi reținută în farmacie.

Rețeta va fi una simplă, iar pacientul va trebui să plătească 168 lei pentru o cutie cu 40 de capsule, respectiv pentru tratamentul pentru 5 zile. Apoi, aceste persoane vor trebui să semneze un Acord al pacientului prin care acesta certifică faptul că a fost informat de către farmacist și că a înțeles riscurile la care se expune, practic posibilele efecte adverse care ar putea să apară în urma administrării acestui medicament. De asemenea, farmacistul va explica pacienților modalitatea de administrare a medicamentului, pentru a se asigura că aceștia au înțeles cum trebuie să ia comprimatele. Mai ales că modul de administrare ar putea părea un pic mai complicat. Astfel, în prima zi de tratament se vor administra 1.600 mg la 12 ore, ceea ce înseamnă că pacientul va trebui să ia câte 8 comprimate, de două ori pe zi, un comprimat având 200 de mg. Începând de a doua zi de tratament, doza scade la 600 mg la 12 ore, adică câte 3 comprimate de două ori pe zi. Este important ca pacienții să înțeleagă acest lucru și să-l respecte, pentru ca tratamentul să fie eficient; de aceea li se și dă prospectul în limba română, ca să îl poată studia pe îndelete acasă“, a explicat Conf. Dr. Gabriela Tătărîngă, farmacist primar, Președinte al Colegiului Farmaciștilor din Iași care a mai adăugat că tratamentul va fi ajustat în funcție de recomandările medicilor prescriptori care vor lua în calcul posibile comorbidități ale pacienților.

Informaţii suplimentare despre Favipiravir 
 
Favipiravir este un inhibitor al ARN-polimerazei care s-a utilizat pentru gripă și infecția cu virus Ebola. El a fost inițial produs în Japonia, dar, din cauza efectelor teratogene, în Japonia utilizarea sa este autorizată doar pentru situații speciale cum ar fi epidemii sau infecții emergente cu virusuri gripale, se arată pe site-ul Colegiului Farmaciștilor din România. Antiviralele au o eficiență cu atât mai mare cu cât sunt administrate mai devreme în cursul bolii, de preferat începând din primele zile de evoluție; de aceea antiviralele se administrează în primul rând pacienților cu forme non-severe de boală care au factori de risc pentru evoluția severă. Cu privire la utilizarea Favipiravir la om, o metaanaliză a studiilor publicate până în 27 martie 2020 arată reducerea semnificativă a simptomatologiei și a modificărilor radiologice la pacienții tratați cu acest medicament, fără a demonstra o reducere a necesarului de terapie intensivă sau a ratei deceselor. Cu privire la profilul de siguranță al Favipiravir, concluziile acestei metaanalize sunt că profilul de siguranță este favorabil în ceea ce privește evenimentele adverse totale și grave. Cu toate acestea, rămân anumite probleme de siguranță legate de hiperuricemie, teratogenitate și prelungirea QTc, care nu au fost încă studiate în mod adecvat.
 
Într-un studiu privind fertilitatea la șobolani, s-au observat efecte asupra testiculului și spermei și scăderea fertilității la masculi, iar anestrul a fost observat la femele, la doză mare. În studiile de dezvoltare embrion-fetală, au fost observate rezultate indicative de teratogenitate la șoareci, șobolani, iepuri și maimuțe și s-au constatat scăderi ale greutății fetalușilor vii și ale numărului de fetuși vii. Totodată, la nivel global, au fost raportate cazuri de leziuni hepatice induse medicamentos (drug-induced liver injury - DILI), asociate cu administrarea de Favipiravir în asociere cu alte medicamente utilizate în tratamentul COVID-19. Relația de cauzalitate între administrarea Favipiravir și apariția cazurilor de leziuni hepatice induse medicamentos nu se poate stabili cu exactitate, însă nu poate fi exclusă. Este esențială recunoașterea precoce a leziunilor hepatice potențiale determinate de utilizarea Favipiravir. Profesioniștii din domeniul sănătății sunt sfătuiți să evalueze și să monitorizeze funcția hepatică la pacienții care se prezintă cu semne și simptome care sugerează orice leziune hepatică  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.