Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ieşirea din mediocritate

GALERIE
gin
  • gin
- +

Fotbalişti tineri, antrenori tineri lipsiţi de complexe şi un management federal care să promoveze creşterea rezervorului de talente sunt componente ale reţetei succesului.

O victorie chinuită la seniori, în faţa echipei nord-macedonene, precedată de o remiză ghinionistă cu olandezii la tineret, reprezintă un start bun al fotbalului românesc în anul al doilea al pandemiei. Ar trebui să fim realişti, chiar dacă mulţi caută şi acum noduri în papura atât de subţirică împletită de doi tineri tehnicieni care n-au apucat încă să-şi obţină licenţa Pro.

După prima parte a meciului „underilor” de la Budapesta nu puţini vedeau un dezastru al elevilor lui Adrian Mutu şi bancurile cretinoide cu „tanti Coca” au început să reapară la adresa fostului „briliant”... Tricolorii mici au intrat în joc foarte bine şi au fost aproape de victorie, demonstrând că uneori, în fotbal, posesia este o floricică de butonieră care miroase frumos şi ia ochii. La seniori, mulţi cunoscători în ale fotbalului şi logicii, ferm convinşi de principiul tranzitivităţii aritmetice, spuneau că nu putem bate Macedonia asta pentru că noi am ratat calificarea la Euro în timp ce adversarii ne-au luat locul pe Arena Naţională. Dacă „a>b” şi „b>c” este normal ca „a>c”, ce mai poveste lungă? Şi pentru cei care nu sunt prea convinşi de matematica elementară a fotbalului: să se uite în biblia modernă a sportului cu băşica rotundă, să adune fain frumos de pe „Transfermarkt” cotele jucătorilor din cele două echipe şi apoi să decidă care sunt favoriţi şi care outsideri într-o partidă cu miză. E aproape maladivă, în ultima vreme, mania cotelor de transfer, ca şi cea a numărul locuitorilor din zonele care se confruntă, comparaţii de produs intern brut, urmând la aparat, producţia de ovăz la hectar şi ponderea găinilor ouătoare în activul avicol. Să revenim la fotbal.

După ce am scăpat de câteva ocazii, românii şi-au adus aminte că în alte vremuri nu discutam cu de-alde ăştia. Şi au marcat două goluri superbe părând a se îndrepta spre un start triumfal în „drumul spre Doha”. Ţi-ai găsit, însă, traseu liniştit pentru fotbaliştii români. Pe nesimţite, apărarea noastră, care s-a descurcat nu perfect, dar acceptabil, a început să se deconecteze, şi a primit două goluri pe nemestecate, ca pe vremuri, echipa lui Piţurcă într-un meci de coşmar cu Bulgaria, în 2006 pentru calificarea la Euro. Culmea este că „Piţi” în acel meci a betonat apărarea la 2-0 şi tot a ratat un start de calificare. Mai era un pic de timp pentru reparaţie, dar cine să repare, când pe teren erau mai mult fundaşi şi închizători decât jucători de concepţie? În meciul cu Macedonia nordică, la 2-0, nebunul de Mirel Rădoi a făcut schimbări ofensive, iar unul dintre jucătorii introduşi, Ianis Hagi, a adus victoria. Semn că tricolorii ăştia tineri şi necopţi au avut ceea ce nu era caracteristic fotbalistului român: reacţie. Am amintit meciul acela de coşmar, fiindcă tocmai unul dintre protagoniştii de acum 15 ani, e vorba de Ciprian Marica, şi-a pus tunurile pe Mirel Rădoi. „Piţurcă n-ar fi lăsat niciodată adversarii să ne egaleze de la 2-0”, a zis „Shogunul”. Ei, uite că a făcut-o tocmai prin arma sa infailibilă. Diferenţa este aceea că în anul de graţie 2021, tricolorii au remediat urgent defecţiunea şi au obţinut succesul, pe atât de logic, pe atât de meritat.

Dincolo de semnificaţia unui succes în faţa unui adversat nici mai bun, nici mai slab decât România, risc un pronostic hazardat. O nouă generaţie prodigioasă pare a se naşte în fotbalul românesc, chiar acum în care visul oricărui talent carpatino-danubian este (încă) un contract bănos în China, Golful Persic sau SUA. Când unul dintre cei mai talentaţi jucători români din generaţia actuală, Alex Mitriţă, îşi macină talentul în Arabia Saudită. Sau când Florin Tănase, unul dintre cei mai buni tricolori în meciul de joi, era foarte aproape de a juca în insolitul campionat nord-american. Fotbaliştii români de talent trebuie să joace în Europa, în lumina reflectoarelor. Nu neapărat la Barcelona sau Bayern, dar Marin, sau mai recent Man şi Mihăilă demonstrează că jucătorii noştri nu sunt neapărat condamnaţi statutului de rezerve în campionatele puternice.

Fotbalişti tineri, antrenori tineri lipsiţi de complexe şi - nu în ultimul rând -un management federal care să promoveze creşterea permanentă a rezervorului de talente sunt componente ale reţetei succesului. Sigur, mai sunt multe de făcut, pe plan managerial - printre altele - perfecţionarea regulii U21, astfel încât să nu mai apară anomaliile binecunoscute. Dar deocamdată startul tricolorilor în anul 2021 este promiţător. Fără superlative, deocamdată!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri