Igor Dodon, acuzat că şi-a însuşit zeci de cadouri primite de preşedinţia moldoveană
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Igor Dodon, acuzat că şi-a însuşit zeci de cadouri primite de preşedinţia moldoveană

GALERIE
Igor Dodon
  • Igor Dodon
- +

În cei patru ani cât a fost şef de stat, Igor Dodon şi-a însuşit 40 de obiecte din cele 100 înscrise în Registrul cadourilor protocolare de la preşedinţia Republicii Moldova, scrie Timpul.md, adăugând că fostul preşedinte nu a scos din buzunar niciun leu pentru acestea. De asemenea, potrivit sursei citate, unii angajaţi ai preşedinţiei din ţara vecină au încălcat normele legale şi au a acceptat cadouri scumpe, pe care le-au oferit gratuit fostului şef de stat.

Alte cadouri de lux, primite de Dodon în cadrul unor evenimente oficiale, nici nu au fost declarate, iar fostul preşedinte pare să şi le fi însuşit ilegal. De mai bine de 7 ani, în R. Moldova există o lege, o hotărâre de Guvern şi un regulament cu privire la cadourile pe care le pot primi demnitarii şi funcţionarii publici. Documentele adoptate încă în 2013 stabilesc că orice cadou primit de un funcţionar sau demnitar de stat, în timpul evenimentelor oficiale sau de protocol, trebuie obligatoriu să fie declarat unei Comisii de evidenţă şi evaluare a acestor cadouri.

Comisia e formată din trei angajaţi ai instituţiei în care activează beneficiarul cadoului. Aceasta trebuie să evalueze bunul, să îl înscrie într-un Registru al cadourilor admisibile, iar dacă demnitarul care a primit cadoul vrea să şi-l păstreze, Comisia i-l poate returna gratuit doar dacă valoarea cadoului este mai mică de 1000 de lei moldoveneşti (circa 47 de euro). În cazul în care valoarea este depăşită, demnitarul trebuie să plătească diferenţa de preţ înainte de a-l lua. Eschivarea de la aceste reguli se consideră delapidarea averii străine şi se pedepseşte penal.

Cititi materialul integral pe hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Naivităţile şi imperativele ideologice progresiste ale politicii externe a administraţiei Biden se lovesc de o realitate geopolitică în care şi Rusia, şi China se dovedesc a fi extrem de abile în a-şi impune propria naraţiune şi a eroda influenţa americană în Orientul Mijlociu.

Filmuletul zilei

opinii

Mirel Cană - o încercare de portret

Nichita DANILOV

Mirel Cană - o încercare de portret

L-am întâlnit deseori la Casa Dosoftei. Mi-l închipui şi azi tronând acolo, retras în spatele unui pupitru rustic, scrutând prin ochelarii fumurii hrisoavele înşirate în vitrine, dar şi pe pereţii reci, uşor igrasioşi, pe care trecerea vremii a desenat tot felul de umbre şi de figuri voievodale. În acest spaţiu al amintirii, placat de ziduri groase, spectrul lui Mirel Cană se simte cu adevărat în elementul său.

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Dana ȚABREA

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Termenul „cultură” provine la latinescul „colere” care înseamnă a cultiva. Civilizaţia şi cultura îl îndepărtează pe om de latura sa animalică, barbară şi îl apropie de cea spirituală. Însă omul rămâne în esenţa sa o fiinţă animalică, având posibilitatea de a alege, şi care în orice împrejurări va alege cea mai rea posibilitate dintre toate. În acest sens, „Grădinărit uman” nu este atât despre familia disfuncţională, cât mai ales despre o umanitate disfuncţională în întregul ei. Departe de a putea fi vorba de o comedie, poate doar despre la comédie humaine.

Profilul neo-activistului american

Michael ASTNER

Profilul neo-activistului american

Vara trecută, înainte să vin la Amnaş, am primit de la o prietenă două ziare germane pe care le luase-n aeroport ca lectură de călătorie. Le-am luat la rândul meu pe drum, dar pentru că-s ziare de ziare, format mare, adică (vorbesc de Die Welt şi de Süddeutsche Zeitung), nu le-am deschis în tren, iar la ţară apoi… nici atât: am adunat fructe, am cosit iarbă, am primit oaspeţi (cumnatul, nepotul şi băiatul nepoatei), apoi m-am apucat de dezgropat fântâna din bătrâni, tot felul de lucrări şi munci mi-au ocupat timpul, iar ziarele în cauză (ambele din 14 iulie 2020) au fost uitate. Zilele trecute, am dat de ele. Hm - ia să le răsfoiesc şi să văd dacă mai găsesc ceva actual respectiv demn de citit!

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Tot felu

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.