Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Îi lipseşte o bucată din măduva spinării, dar merge zilnic la şcoală în Iaşi

GALERIE
Andrei Vizitiu (1)Andrei Vizitiu (2)Andrei Vizitiu (3)Andrei Vizitiu (4)
  • Andrei Vizitiu (1)
  • Andrei Vizitiu (2)
  • Andrei Vizitiu (3)
  • Andrei Vizitiu (4)
- +

Andrei merge zilnic la şcoală chiar dacă soarta l-a legat de un scaun cu rotile. Are dreptul la un profesor acasă, care să-i îndrume calea în viaţă, să îl ajute să îşi însuşească materiile specifice vârstei, dar el refuză în mod constant şi poate fi găsit la Colegiul Tehnic „Ion Holban“ din Iaşi. „A spus că el se descurcă singur“, povesteşte mama sa. Pe lângă rezultatele bune pe care le are la şcoală, a luat şi numeroase premii la concursurile la care a participat. „Andrei a reuşit să convingă pe cei din jur că obstacolele implacabile ale destinului pot fi depăşite“, îl caracterizează inspectorul şcolar de specialitate.

Andrei mă aştepta cuminte în sufragerie. Mama lui, o femeie veselă, plină de viaţă şi speranţă, în ciuda tuturor greutăţilor, se mişca ca o furnică în toate părţile, ba după cafea, ba după ceva dulce. În camera de zi era lumină, cald şi mult zâmbet. Zâmbetul venea de la Andrei. Deşi ar trebui să beneficieze de şcolarizare la domiciliu, băiatul fiind în scaunul cu rotile dintotdeauna, acesta a refuzat ca să-i vină profesorul acasă, şi merge zilnic la şcoală.

Andrei este elev în clasa a IX-a la Colegiul Tehnic „Ion Hol­ban“ din Iaşi, unde studiază contabilitatea. În ciuda problemelor de sănătate, acesta are o voinţă de fier şi a reuşit să fie printre cei mai buni din clasă. Pe lângă mediile de 8 şi 9, acesta mai are acasă, în vitrină, medalii şi o cupă câştigată la tir cu arcul.

„M-a trimis acasă“

Perseverenţa sa şi dorinţa de a învăţa, de a reuşi să se descurce singur, l-au transformat într-un învingător, atât în ochii profesorilor, cât şi al părinţilor. Zi de zi, Andrei este dus de mama sa la şcoală, deoarece aşa a vrut el, să nu înveţe acasă.

„Este un copil optimist, sârguincios. Nu a vrut să vină pro­fesorul acasă, vrea să meargă la şcoală. Acasă se plictiseşte, la şcoală socializează, e altfel. Am avut noroc de faptul că prinde din clasă, nu am stat de el ca să înveţe. Nici el nu a vrut, a vrut să înveţe singur, să se descurce fără mine. Nu a vrut să rămân nici la şcoală cu el, m-a trimis acasă, a spus că el se descurcă singur“, povesteşte doamna Vizitiu.

Acasă, Andrei împarte camera cu fratele său, care este student la Uni­versitatea Tehnică şi care mai ajută familia, acesta lucrând în timpul liber. Împart şi calculatorul vechi, donat cândva de o persoană care i-a ajutat. Deşi merge greu, Andrei reuşeste să vadă filme, atunci când rămâne în casă sau să asculte muzică. În restul timpului, mai are grijă de peştişorii săi, care înoată liniştiţi în acvariul de lângă monitorul cu burtă în spate. Mai că nu are loc unde să-şi facă temele la birou, din cauză că monitorul este un model aproape dispărut.

În bucătărie îl aşteaptă cei doi papagali, care atunci când se agită aruncă cu pene în toate părţile. Femela este albă, cu puţină culoare pe la aripi, iar masculul, de un galben ca floarea-soarelui. Gălăgia lor îi mai ţin lui Andrei companie. Un copil timid la prima vedere, Andrei este un model pentru noi toţi.

Îi lipsesc 5 centimetri din măduva spinării

Părinţii au aflat de dizabilitate imediat du­pă naştere, şi special pentru el şi-au schim­bat locuinţa, pentru a locui la parter. Tatăl său a construit şi o rampă în faţa blocului, pentru ca Andrei să poată ieşi din scara blocului mai uşor, fără să fie ridicat de mama care deja se plânge de dureri de spate.

„Lui Andrei îi lipseşte o bucată din măduva spinării, aşa s-a născut. Este vorba de o bu­cată mare de vreo cinci cm. Iniţial, m-am gândit la o operaţie, dar medicul mi-a spus că nu are ce să-i facă, şi mi-a spus că, în timp, e posibil ca o parte din ţesut să se re­facă. Este paralizat de la jumătate în jos, are mielomeningocel operat şi hidrocefalie evolutivă. Acum trei ani i-a implantat un drenaj de la cap în partea de jos a coloanei. Face zilnic kinetoterapie acasă, vin nişte studenţi care fac cu el. Ultima dată când am fost în spital, a luat şi E-coli, iar acum, lună de lună, trebuie să ia antibiotice deoa­rece nu poate scăpa de bacterie“, poves­teşte mama.

Ştie deja unde vrea să ajungă

La tir cu arcul, Andrei a obţinut două me­dalii cu premiul I şi o cupă, premiul III la Concursul naţional „Cărticica mea de su­flet“, Premiul I la Concursul „Aplicaţii prac­tice ale matematicii“, din cadrul Con­cursului Naţional „Tradiţii şi creativitate“ şi Premiul II la Concursul regional „Ion Pillat“.

„Andrei reprezintă modelul unui elev cu dizabilităţi care, depăşindu-şi vulnerabilităţile fizice, impresionează prin modul de a privi lucrurile, cu o seninătate ce atrage atenţia de la primul dialog. Sârguincios, cu bun-simţ şi respectuos, An­drei a reuşit să convingă pe cei din jur că obstacolele implacabile ale destinului pot fi depăşite, ceea ce i-a asigurat succesul în tot ceea ce şi-a propus. A participat la numeroase activităţi şi concursuri unde a făcut dovada seriozităţii şi ambiţiei sale de a se autodepăşi, reuşind să câştige premii importante. Anul acesta a fost  cooptat în echipa care va participa la Concursul interjudeţean de istorie „A.D. Xenopol“. Însă cele mai impresionante rămân seni­nătatea sa şi dorinţa de a dovedi că dacă îţi propui ceva se poate îndeplini, atitudine absolut remarcabilă“, a declarat Gabriela Raus, inspector şcolar pe învăţământul special, în cadrul Inspectoratului Şcolar Ju­deţean.

Pe lângă şcoală şi concursuri, Andrei se mai implică şi în activităţi de educaţie pentru sănatate, educaţie ecologică şi voluntariat. Matematica rămâne însă una din pa­siunile sale şi îşi doreşte să continue pe această linie. Deşi mai are încă trei ani de liceu, Andrei îşi doreşte să ajungă la FEAA să studieze în continuare contabilitatea. Părinţii îl susţin cât pot, deoarece ştiu că băiatul lor poate mai mult. Şi zi de zi, pentru ei şi pentru Andrei, viaţa nu mai devine o luptă. Devine norma­litate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri