De Business

Punem punctul pe știi

Tranzacție imobiliară uriașă în județ:

IKEA vine și la Iași. Cu toporul

vineri, 19 august 2016, 02:04
4 MIN
 IKEA vine și la Iași. Cu toporul

Terenurile au fost achiziţionate de la firma SC Prokon Hit Timber SRL, care are acţionari germani. Tranzacţia se ridică la aproximativ 15 milioane de euro.

 

Gigantul suedez IKEA ajunge prin ricoşeu la Iaşi, dar nu prin divizia sa de retail, ci prin „firma-satelit” care gestionează cea mai mare suprafaţă privată de pădure din România. IRI Investments, parte a grupului suedez IKEA, a cumpărat 12.800 de hectare de pădure în Iaşi şi Neamţ, potrivit anunţului oficial al companiei. Din cele aproximativ 13.000 de hectare de pădure achiziţionate recent de IRI Investments, peste 5.000 de hectare sunt în judeţul Iaşi, pe raza Ocolului Silvic Podu Iloaiei. Mai precis, pădurea respectivă este amplasată la limita dintre comunele Popeşti, Mădârjac şi Dumeşti.

Cine este în spatele afacerii
 
IRI Investments a cumpărat suprafaţa forestieră de la marginea judeţului Iaşi de la SC Prokon Hit Timber SRL din Sibiu, societate cu capital integral german, deţinută de compania Hilmer und Lippman Beteiligungs GMBH. Societatea sibiană este administrată de cetăţenii germani Günter Hilmer şi Oskar Karlheinz Lippmann. „Nu ştiam că au finalizat discuţiile. În urmă cu o lună a fost publicat, aşa cum prevede legea, un anunţ la sediul Primăriei privind intenţia de vânzare a suprafeţelor de pădure, în jur de 5.000 de hectare”, spune Vasile Lupu, edilul comunei Popeşti. Tranzacţia care implică doar terenurile forestiere din Iaşi, aflate de acum în proprietatea retailerului suedez, este estimată de oficiali ai Direcţiei Silvice la valoarea de cel puţin 15 milioane de euro. „Diferă foarte mult preţul în funcţie de suprafaţă, amplasament dar şi de multe alte aspecte. Spre exemplu, în zona Paşcani, un hectar de pădure s-a vândut anul trecut cu 1.200 de euro dar, în acest caz, cel mai probabil preţul per hectar fost între 3.000 şi 4.000 de euro”, au declarat, sub rezerva anonimatului, surse din cadrul Direcţiei Silvice. Până la închiderea ediţiei nu au putut fi contactaţi reprezentanţii SC Prokon Hit Timber SRL pentru a oferi detalii pe marginea acestui subiect.
 
La mijloc apare numele lui Tăriceanu
 
Anterior, societatea germană a intrat în posesia acestor însemnate suprafeţe forestiere în vara anului 2011. Atunci, SC Prokon Hit Timber SRL a cumpărat această pădure de la moştenitori ai familiei princiare Sturdza, a căror moşie a fost naţionalizată de comunişti în anul 1948. În noiembrie 2007, moşia cu pricina a fost retrocedată de către statul român prinţului Dimitrie Sturdza şi rudelor sale. Trecerea unei părţi din această pădure în proprietate privată a fost la momentul respectiv şi în atenţia Curţii de Conturi. Auditorii susţineau că o suprafaţă de pădure de  aproape 100 de hectare de pe raza comunei Mădârjac ar fi fost retrocedată ilegal. Tranzacţia dintre moştenitorii familiei Sturdza şi Prokon Hit Timber s-a făcut la acea dată la biroul notarului Ioana Popescu Tăriceanu, fosta soţie a premierului Călin Popescu Tăriceanu, iar suma s-a ridicat la 19 milioane euro.
 
Cel mai mare proprietar privat de terenuri
 
Anul trecut, grupul IKEA a devenit cel mai mare proprietar privat de păduri din România, cumpărând 33.600 de hectare de la Greengold, una dintre firmele prin care universitatea americană Harvard desfăşura activităţi pe piaţa din România. După ultima trazacţie, IRI Investment a ajuns să deţină o suprafaţă totală de 46.700 de hectare la nivelul întregii ţări. Potrivit Ziarului Financiar, IRI Investments BV deţine proprietăţi forestiere în România şi în Ţările Baltice şi caută oportunităţi de investiţii şi în alte ţări. IKEA, prin IRI Investment, deţine suprafeţe împădurite în centrul şi nord-estul României (cu precădere în Prahova, Buzău, Vrancea, Botoşani), dar în nord-vest, pe raza judeţului Bihor. „România este prima ţară în care IKEA Group a creat o nouă companie care să administreze proprietăţile forestiere, în timp ce, în Ţările Baltice, pădurile au fost iniţial administrate de companii externe. Faptul că dezvoltăm un nou domeniu de activitate în cadrul IKEA Group este o provocare, având în vedere faptul că nu avem reţete, dar şi o oportunitate de a seta noi standarde şi de a inova” a declarat pentru publicaţia de business citată anterior Constantin Moisă, director general IRI Forest Management.  
 
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii