Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Iluzii guvernamentale

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu.

După cum era de aşteptat, comisiile parlamentare de specialitate au votat împotriva propunerilor formulate de premierul-desemnat, domnul Dacian Cioloş. Excepţia ce s-a conturat după audierea ministrului propus pentru portofoliul Transporturilor nu face decât să întărească regula. Miercuri, respingerea în bloc a listei cabinetului nu ar trebui să fie decât o simplă formalitate.

Se va reveni, în acest caz, în punctul de debut al eforturilor de soluţionare a crizei. Orice alt rezultat ar arunca în ridicol audierile de marţi şi, odată cu ele, pe cei care au votat împotriva nominalizărilor făcute de domnul Cioloş. În teorie, ar fi depăşită şi o primă etapă în direcţia dizolvării Parlamentului - dar, în mod evident, nici preşedintele Iohannis, nici membrii fostei coaliţii guvernamentale nu îşi doresc aşa ceva, în primul rând din motive electorale.

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu. Este clar că preşedintele Iohannis nu a reuşit să-şi menţină, după realegerea din toamna lui 2019,  un real control asupra PNL, astfel că o nouă nominalizare de premier nu poate apărea din jobenul prezidenţial.

De asemenea, un eventual eşec al echipei prezentate de Dacian Cioloş ar avea şi un considerabil potenţial ilustrativ. După ruperea coaliţiei (pentru că ea s-a rupt, indiferent dacă partidele componente o recunosc sau nu), şeful celui mai mare partid n-a mai putut conduce guvernul, iar şeful celui de-al doilea nici măcar n-a apucat. Este un caz de manual pe care, în democraţiile mai aşezate, nu mai este nevoie să-l detaliezi. Dacă doreşti continuarea coaliţiei, te desparţi de varianta preferată şi cauţi una de compromis.

Dar, pentru asta, în România - mai precis, în tabăra non-PSD din politica românească - trebuie întâi să fii convins că merită eliminate variantele absurde. În primul rând, liberalii să ajungă, în sfârşit, la concluzia că PSD nu va susţine de pe margine un cabinet minoritar liberal. Nu o va face în primul rând pentru că astfel s-ar expune teribil de mult în faţa viitorului proiect politic al lui Liviu Dragnea. Apoi, pentru că trecuta experienţă de acest gen, din perioada Tăriceanu, s-a terminat pentru PSD extrem de rău, cu înfrângeri în alegerile din 2008 şi 2009. Nu o va face pentru că nimeni din conducerea actualului PSD nu s-ar mai mulţumi cu firimituri din fondurile publice, care să fie direcţionate către fiefurile social-democrate: astăzi vorbim de fonduri europene considerabile, plus transferuri de la buget incomparabil mai mari faţă de cele din 2007-2008. În fine, nu o va face pentru că asta ar însemna să-şi asocieze imaginea cu dramatica scădere a autorităţii şi capacităţii de intervenţie a statului în materie de combatere a pandemiei şi a efectelor ei sociale, scădere de care PNL, ca principală forţă de guvernare, este  responsabil.

Desigur, şi USR trebuie să capete aceeaşi convingere şi să elimine variantele absurde. Decizia de a merge până la capăt cu proiectul guvernului minoritar, avansând o listă şi un program care ar fi meritat discuţii mai ample şi mai serioase decât cele de marţi, din comisiile de specialitate, este un gest politic ce merită apreciat. Dar, în situaţii de criză, guvernele minoritare - şi în experienţa europeană există destule exemple de acest tip - adoptă strategii consensuale menite să asigure, fie şi pentru scurt timp, un sprijin politic larg pentru eforturile anticriză, nu îşi propun obiective ambiţioase de reformă. Este total neproductivă ideea că, dispunând de 15-20 la sută dintre parlamentari, poţi guverna cu adevărat o societate vulnerabilă şi scindată, un stat care îşi demonstrează, pe zi ce trece, fragilitatea. Vom vedea, miercuri, care va fi reacţia forului legislativ la încercarea domnului Cioloş şi, în cazul foarte previzibil al unui eşec, dacă această experienţă va contribui la maturizarea USR ca potenţial partener într-o nouă coaliţie de guvernare, oricare va fi ea. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri