Iluzii guvernamentale
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 03.12.2021

Iluzii guvernamentale

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu.

După cum era de aşteptat, comisiile parlamentare de specialitate au votat împotriva propunerilor formulate de premierul-desemnat, domnul Dacian Cioloş. Excepţia ce s-a conturat după audierea ministrului propus pentru portofoliul Transporturilor nu face decât să întărească regula. Miercuri, respingerea în bloc a listei cabinetului nu ar trebui să fie decât o simplă formalitate.

Se va reveni, în acest caz, în punctul de debut al eforturilor de soluţionare a crizei. Orice alt rezultat ar arunca în ridicol audierile de marţi şi, odată cu ele, pe cei care au votat împotriva nominalizărilor făcute de domnul Cioloş. În teorie, ar fi depăşită şi o primă etapă în direcţia dizolvării Parlamentului - dar, în mod evident, nici preşedintele Iohannis, nici membrii fostei coaliţii guvernamentale nu îşi doresc aşa ceva, în primul rând din motive electorale.

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu. Este clar că preşedintele Iohannis nu a reuşit să-şi menţină, după realegerea din toamna lui 2019,  un real control asupra PNL, astfel că o nouă nominalizare de premier nu poate apărea din jobenul prezidenţial.

De asemenea, un eventual eşec al echipei prezentate de Dacian Cioloş ar avea şi un considerabil potenţial ilustrativ. După ruperea coaliţiei (pentru că ea s-a rupt, indiferent dacă partidele componente o recunosc sau nu), şeful celui mai mare partid n-a mai putut conduce guvernul, iar şeful celui de-al doilea nici măcar n-a apucat. Este un caz de manual pe care, în democraţiile mai aşezate, nu mai este nevoie să-l detaliezi. Dacă doreşti continuarea coaliţiei, te desparţi de varianta preferată şi cauţi una de compromis.

Dar, pentru asta, în România - mai precis, în tabăra non-PSD din politica românească - trebuie întâi să fii convins că merită eliminate variantele absurde. În primul rând, liberalii să ajungă, în sfârşit, la concluzia că PSD nu va susţine de pe margine un cabinet minoritar liberal. Nu o va face în primul rând pentru că astfel s-ar expune teribil de mult în faţa viitorului proiect politic al lui Liviu Dragnea. Apoi, pentru că trecuta experienţă de acest gen, din perioada Tăriceanu, s-a terminat pentru PSD extrem de rău, cu înfrângeri în alegerile din 2008 şi 2009. Nu o va face pentru că nimeni din conducerea actualului PSD nu s-ar mai mulţumi cu firimituri din fondurile publice, care să fie direcţionate către fiefurile social-democrate: astăzi vorbim de fonduri europene considerabile, plus transferuri de la buget incomparabil mai mari faţă de cele din 2007-2008. În fine, nu o va face pentru că asta ar însemna să-şi asocieze imaginea cu dramatica scădere a autorităţii şi capacităţii de intervenţie a statului în materie de combatere a pandemiei şi a efectelor ei sociale, scădere de care PNL, ca principală forţă de guvernare, este  responsabil.

Desigur, şi USR trebuie să capete aceeaşi convingere şi să elimine variantele absurde. Decizia de a merge până la capăt cu proiectul guvernului minoritar, avansând o listă şi un program care ar fi meritat discuţii mai ample şi mai serioase decât cele de marţi, din comisiile de specialitate, este un gest politic ce merită apreciat. Dar, în situaţii de criză, guvernele minoritare - şi în experienţa europeană există destule exemple de acest tip - adoptă strategii consensuale menite să asigure, fie şi pentru scurt timp, un sprijin politic larg pentru eforturile anticriză, nu îşi propun obiective ambiţioase de reformă. Este total neproductivă ideea că, dispunând de 15-20 la sută dintre parlamentari, poţi guverna cu adevărat o societate vulnerabilă şi scindată, un stat care îşi demonstrează, pe zi ce trece, fragilitatea. Vom vedea, miercuri, care va fi reacţia forului legislativ la încercarea domnului Cioloş şi, în cazul foarte previzibil al unui eşec, dacă această experienţă va contribui la maturizarea USR ca potenţial partener într-o nouă coaliţie de guvernare, oricare va fi ea. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Dan CONSTANTIN

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Şi totuşi nimeni nu a plătit! A rămas în urmă un munte de datorii, mare parte în dreptul statului, ceea ce ne face să credem că până la urmă această obligaţie va fi pusă în spinarea tuturor cetăţenilor, deci pierderea va fi socializată.

Filmuletul zilei

opinii

Vodă Koba cel cumplit

Alexandru CĂLINESCU

Vodă Koba cel cumplit

Dacă naziştii de frunte au fost judecaţi şi condamnaţi, dacă şi astăzi un fost paznic de lagăr ajunge, la 90 de ani, în faţa tribunalului, nici un lider sovietic şi nici un călău kaghebist n-a fost în situaţia de a răspunde pentru faptele lui. Iată de ce, în lipsa unui proces al comunismului, o carte precum cea a lui Martin Amis este salutară.

Politehnica lui Kogălniceanu

Neculai SEGHEDIN

Politehnica lui Kogălniceanu

Cine a citit jurnalul american al lui Grigore T. Popa (volum editat de dr. Richard Constantinescu), poate întâlni, spre sfârşitul cărţii, coperta numărului 3 din anul 1936 al Însemnărilor ieşene, unde marele profesor anatomist era coleg de redacţie cu Mihail Sadoveanu şi George Topîrceanu. Pe acea copertă se poate vedea şi cuprinsul numărului cu pricina, în care este menţionat şi articolul O Politehnică la Iaşi, în 1850 de Ioan Andriescu-Cale. 

Ultima dorinţă a unui general

dr. Eugen TÂRCOVEANU

Ultima dorinţă a unui general

Unchiul Nelu, pe numele său Ion Gavriloiu, s-a născut la 8 octombrie 1921, în satul Trestieni, comuna Pârscov (unde s-a născut şi Vasile Voiculescu pe care l-a cunoscut), din judeţul Buzău. A fost fiul Anei şi al lui Constantin Gavriloiu, preot înzestrat cu mare har duhovnicesc, cu dragoste de oameni şi de adevăr.

pulspulspuls

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Acuma, că a trecut ziua naţională, adică 24 de ore în care, trebuie să recunoaştem, tot românul trebuie să adopte poziţia sfinxului, ei bine, acuma, că a trecut, putem să relaxăm muşchii faciali şi să medităm puţin la problemele importante ale urbei noastre. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.