Imagine proasta pentru Romania: cheltuieşte cel mai mult din Europa pentru investiţii publice,dar fără performanţă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Imagine proasta pentru Romania: cheltuieşte cel mai mult din Europa pentru investiţii publice,dar fără performanţă

GALERIE
investitii publice, eficienta redusa
  • investitii publice, eficienta redusa
- +

 România are cele mai mari cheltuieli pentru investiţii publice din Europa ca pondere în PIB pe ultimii 10 ani, dar valoarea investiţiilor nu este corelată cu performanţa acestora şi se impun politici sectoriale coerente, potrivit lui Cătălin Păuna, economist senior al reprezentanţei BM în România.

"România cheltuieşte destui bani în investiţii publice, sunt cele mai mari din Europa în ultimii zece ani ca pondere în PIB, dar există o lipsă de corelaţii între performanţă şi nivelul investiţiilor. Putem obţine un raport mai bun între rezultate şi resurse în cheltuielile publice, trebuie să avem politici publice coerente la nivel sectorial, să avem indicatori de performanţă pentru a aloca resursele în sectoarele prioritare", a declarat marţi Cătălin Păuna, economist senior al reprezentanţei Băncii Mondiale (BM) în România, la o conferinţă organizată de Ziarul Financiar.

El a arătat că o altă zonă cu probleme o reprezintă gradul redus de confirmare în ceea ce priveşte colectarea veniturilor, cu un nivel printre cele mai mici din Europa.

"E o problemă de administrare, pentru că am schimbat destul de mult taxările în România, dar tot nu avem o colectare care să semnaleze un grad înalt de conformare", a spus Păuna.

Economistul a precizat că aceste două zone ar putea contribui la potenţialul de creştere economică, dacă problemele ar fi rezolvate.

Păuna a afirmat că Banca Mondială îşi păstrează prognoza de creştere economică a România pentru acest an la 1,6%, generată de un avans uşor al cererii interne. În contextul economic negativ din Europa, exporturile nu vor avea o pondere importantă în creşterea economică.

Avansul economiei ar putea ajunge la la 2,2% în 2014 şi, gradual, la 3-4% pe termen mediu.

"Creşterea economică poate fi substanţial îmbunătăţită prin promovarea unor reforme de tip structural", apreciază Păuna, care spune că agricultura poate aduce 0,5-0,7 puncte procentuale la creşterea economică dacă are un an bun.

Economistul Băncii Mondiale apreciază că presiunile inflaţioniste vor rămâne, dar inflaţia va avea o tendinţă uşoară de scădere.

"Sursele presiunilor inflaţioniste ţin de calendarul liberalizării preţurilor la gaze şi energie electrică, vor fi efecte directe şi indirecte datorită implicaţiilor pe care le vor avea pentru coşul de consum. În opinia noastră, aceste presiuni sunt gestionabile printr-o monetară şi fiscală disciplinate. Astfel, există contextul pentru o uşoară relaxare a dobânzii cheie", a mai spus Păuna.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.