Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

IMAGINI - “Ziua Unirii” a fost confiscată și anul acesta: nu de politică, ci de circ

GALERIE
piata-unirii-aur-24-ianuarie-iasi
  • piata-unirii-aur-24-ianuarie-iasi
- +

Demersurile autorităţilor locale, în premieră absolută, şi unice la nivel naţional, de a îngrădi şi a nu da amploare evenimentelelor tradiţionale de Ziua Unirii de la Iaşi par să fi avut un efect contrar. “Terenul” rămas liber din centrul oraşului a fost aproape monopolizat de George Simion şi manifestanţi pro-AUR. Din fericire, lucrurile nu au degenerat, chiar dacă în piaţă erau şi manifestanţi care protestau faţă de cele de mai sus. O excepţie: un tânăr ce locuieşte în Ciurea l-a stropit pe faţă cu cerneală pe Simion. Autorităţile locale, în frunte cu Mihai Chirica, cel care acum exact un an ieşea şi el şifonat din sărbătoare, stropit cu iaurt, au decis doar să participe la slujba religioasă, după depunerea unei coroane. Jurnalul unei zile fierbinţi, în rândurile următoare.

Evenimentele tradiţionale dedicate Zilei Unirii Principatelor Române au fost înlocuite ieri la Iaşi cu manifestaţii. Contextul pandemic a determinat autorităţile locale să organizeze manifestări într-un cadru restrâns, fără participarea publicului larg. În schimb, la Iaşi au avut loc manifestaţii AUR: un marş şi un moment folcloric improvizat pe scările Hotelului Traian din Piaţa Unirii. În centrul atenţiei a fost liderul AUR, George Simion: deputatul a făcut inclusiv „băi de mulţime” între membrii şi simpatizanţii partidului său.

Totuşi, Piaţa a fost împărţită în două: societatea civilă ieşeană a respins acţiunile AUR şi a afişat mesaje precum „Moldova - regiune liberă de fascism”, „Moldova spune NU extremismului” sau „H-AUR şi Simion, patrioţi de carton!”. În acelaşi timp, organizaţiile au amplasat pancarte în favoarea construirii de autostrăzi în Moldova.

În Piaţă a fost şi un incident: un bărbat l-a stropit pe Simion cu cerneală. Liderul AUR a trecut repede peste acest moment şi s-a prins din nou în horă.

Ulterior, poliţiştii au informat că două persoane au fost evacuate din Piaţă şi duse la secţie pentru verificări. Printre participanţii la manifestaţia AUR s-au aflat şi persoane care au împărţit manifeste cu teorii ale conspiraţiei şi mesaje anti-vacciniste.

Şefii Iaşului au depus o coroană dis-de-dimineaţă

Primăria a anunţat încă de săptămâna trecută că în Piaţa Unirii nu vor fi organizate manifestări. Singurul moment oficial din Piaţa Unirii a fost dis-de-dimineaţă, înainte de ora 9: primarul Mihai Chirica, şeful Consiliului Judeţean, Costel Alexe, şi prefectul Bogdan Cojocaru au depus o coroană la statuia lui Alexandru Ioan Cuza.

La acea oră, în Piaţă era prezentă societatea civilă, reprezentată în special de către membrii organizaţiilor civice care militează pentru construirea de autostrăzi. La fel ca în fiecare an, aceştia au afişat mesaje pro-autostradă, dar au fost şi pancarte prin care aceştia au condamnat extremismul.

După ce au părăsit Piaţa Unirii, oficialităţile locale au marcat Ziua Unirii Principatelor Române în câteva evenimente, în cadru restrâns, la Mănăstirea „Trei Ierarhi”, Palatul Roznovanu, Muzeul Unirii sau la Muzeul Municipal: depuneri de jerbe şi coroane la mormântul lui Alexandru Ioan Cuza, expoziţii, lansări de albume şi prelegeri. De remarcat că, în celelalte oraşe mari ale ţării, manifestările oficiale în aer liber dedicate Zilei Unirii Principatelor Române nu au fost anulate precum la Iaşi.

Cum a fost stropit Simion cu cerneală

După organizarea unui marş pe ruta Palatul Culturii - Piaţa Unirii, liderul AUR George Simion a ţinut un discurs pe treptele Hotelului Traian, cu ajutorul unei instalaţii improvizate de sonorizare. Ulterior, s-a prins în horă şi a îndemnat lumea să scoată gardurile montate de autorităţi în jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza, dar s-a lovit de opoziţia altor participanţi. La un moment dat, când Simion încă era în horă, un bărbat şi-a făcut apariţia prin spatele deputatului şi l-a stropit pe acesta cu „o substanţă lichidă de culoare albastră”, după cum s-au exprimat poliţiştii, cel mai probabil fiind vorba despre cerneală.

Era vorba, cum avea să se dovedească, de un bărbat originar din Bacău. Simion a opinat că a fost împroşcat cu albastru de metil. Liderul AUR a rămas fără reacţie în momentul „atacului”, iar bărbatul a fost fugărit de simpatizanţi ai partidului. În cele din urmă, bărbatul a fost evacuat din Piaţă de către poliţişti, iar pe numele său a fost deschis un dosar penal.

„Poate să arunce cu orice în noi pentru că nu ne intimidează. Doar hoţii se tem, noi nu ne temem decât de bunul Dumnezeu. Eram în hora unirii şi un individ a venit şi a aruncat cu albastru de metil sau ceva în mine. Nu mă tem, mă tem doar de Dumnezeu, suntem în mijlocul oamenilor, pot să arunce cu ce vor. În ultimii 30 de ani politicienii s-au temut de popor, nu trebuie să se teamă. Nu ştiu de ce a aruncat, nu mi-a zis nimic”, a declarat Simion, la câteva momente după incident.

Ulterior, liderul AUR s-a prins în horă şi a ales să nu cureţe cerneala de pe faţă.

Un eveniment similar a avut loc anul trecut, tot la Iaşi, atunci când primarul Mihai Chirica a fost stropit cu iaurt de către un protestatar. Incidentul aminteşte şi de un moment de acum 22 de ani: în Capitală, preşedintele de atunci al României, Emil Constantinescu, a fost stropit tot cu cerneală.

Manifeste cu teorii ale conspiraţiei şi mesaje anti-vacciniste

La manifestaţiile AUR au fost prezente şi persoane care au împărţit manifeste cu referiri la diverse teorii ale conspiraţiei şi mesaje anti-vacciniste.

„Suntem în al 3-lea Război Mondial, deşi nedeclarat oficial. Aşa-zisa criză sanitară, pandemia din ultimii doi ani, este cea mai mare înşelătorie din istoria umanităţii, menită să funcţioneze ca o perdea de fum în spatele căreia să se implementeze pas cu pas măsuri restrictive, opresive şi de cenzură pentru instaurarea unei dictaturi mondiale - Noua ordine mondială pentru controlul total al populaţiei. Totul a fost planificat, premeditat, testat şi regizat în detaliu de cel puţin 100 de ani”, este un fragment din manifestul de 4 pagini împărţit în Piaţa Unirii.

În ciuda unei zile agitate, evenimentele aveau să se calmeze în cursul după amiezii.

Cine este atacatorul cu cerneală?

Bărbatul care l-a stropit cu cerneală pe Simion, pe numele lui Daniel Harabagiu, a fost dus la cea mai apropiată secţie de poliţie, unde a fost audiat, împreună cu soţia sa, care le reproşa oamenilor legii că „de doi ani nu fac nimic” în privinţa acestuia. Părea a se referi la unele plângeri anterioare la adresa lui Simion, dar nu a detaliat. Soţia lui nu are niciun amestec în agresiune. Bărbatul, în vârstă de 32 de ani, este inginer, este originar din Bacău, dar locuieşte în judeţul Iaşi, pe raza comunei Ciurea. El riscă o amendă sau chiar reţinerea pentru 24 de ore.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri