luni, 23.05.2022
Demersurile autorităţilor locale, în premieră absolută, şi unice la nivel naţional, de a îngrădi şi a nu da amploare evenimentelelor tradiţionale de Ziua Unirii de la Iaşi par să fi avut un efect contrar. “Terenul” rămas liber din centrul oraşului a fost aproape monopolizat de George Simion şi manifestanţi pro-AUR. Din fericire, lucrurile nu au degenerat, chiar dacă în piaţă erau şi manifestanţi care protestau faţă de cele de mai sus. O excepţie: un tânăr ce locuieşte în Ciurea l-a stropit pe faţă cu cerneală pe Simion. Autorităţile locale, în frunte cu Mihai Chirica, cel care acum exact un an ieşea şi el şifonat din sărbătoare, stropit cu iaurt, au decis doar să participe la slujba religioasă, după depunerea unei coroane. Jurnalul unei zile fierbinţi, în rândurile următoare.
Evenimentele tradiţionale dedicate Zilei Unirii Principatelor Române au fost înlocuite ieri la Iaşi cu manifestaţii. Contextul pandemic a determinat autorităţile locale să organizeze manifestări într-un cadru restrâns, fără participarea publicului larg. În schimb, la Iaşi au avut loc manifestaţii AUR: un marş şi un moment folcloric improvizat pe scările Hotelului Traian din Piaţa Unirii. În centrul atenţiei a fost liderul AUR, George Simion: deputatul a făcut inclusiv „băi de mulţime” între membrii şi simpatizanţii partidului său.
Totuşi, Piaţa a fost împărţită în două: societatea civilă ieşeană a respins acţiunile AUR şi a afişat mesaje precum „Moldova - regiune liberă de fascism”, „Moldova spune NU extremismului” sau „H-AUR şi Simion, patrioţi de carton!”. În acelaşi timp, organizaţiile au amplasat pancarte în favoarea construirii de autostrăzi în Moldova.
În Piaţă a fost şi un incident: un bărbat l-a stropit pe Simion cu cerneală. Liderul AUR a trecut repede peste acest moment şi s-a prins din nou în horă.
Ulterior, poliţiştii au informat că două persoane au fost evacuate din Piaţă şi duse la secţie pentru verificări. Printre participanţii la manifestaţia AUR s-au aflat şi persoane care au împărţit manifeste cu teorii ale conspiraţiei şi mesaje anti-vacciniste.
Primăria a anunţat încă de săptămâna trecută că în Piaţa Unirii nu vor fi organizate manifestări. Singurul moment oficial din Piaţa Unirii a fost dis-de-dimineaţă, înainte de ora 9: primarul Mihai Chirica, şeful Consiliului Judeţean, Costel Alexe, şi prefectul Bogdan Cojocaru au depus o coroană la statuia lui Alexandru Ioan Cuza.
La acea oră, în Piaţă era prezentă societatea civilă, reprezentată în special de către membrii organizaţiilor civice care militează pentru construirea de autostrăzi. La fel ca în fiecare an, aceştia au afişat mesaje pro-autostradă, dar au fost şi pancarte prin care aceştia au condamnat extremismul.
După ce au părăsit Piaţa Unirii, oficialităţile locale au marcat Ziua Unirii Principatelor Române în câteva evenimente, în cadru restrâns, la Mănăstirea „Trei Ierarhi”, Palatul Roznovanu, Muzeul Unirii sau la Muzeul Municipal: depuneri de jerbe şi coroane la mormântul lui Alexandru Ioan Cuza, expoziţii, lansări de albume şi prelegeri. De remarcat că, în celelalte oraşe mari ale ţării, manifestările oficiale în aer liber dedicate Zilei Unirii Principatelor Române nu au fost anulate precum la Iaşi.
După organizarea unui marş pe ruta Palatul Culturii - Piaţa Unirii, liderul AUR George Simion a ţinut un discurs pe treptele Hotelului Traian, cu ajutorul unei instalaţii improvizate de sonorizare. Ulterior, s-a prins în horă şi a îndemnat lumea să scoată gardurile montate de autorităţi în jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza, dar s-a lovit de opoziţia altor participanţi. La un moment dat, când Simion încă era în horă, un bărbat şi-a făcut apariţia prin spatele deputatului şi l-a stropit pe acesta cu „o substanţă lichidă de culoare albastră”, după cum s-au exprimat poliţiştii, cel mai probabil fiind vorba despre cerneală.
Era vorba, cum avea să se dovedească, de un bărbat originar din Bacău. Simion a opinat că a fost împroşcat cu albastru de metil. Liderul AUR a rămas fără reacţie în momentul „atacului”, iar bărbatul a fost fugărit de simpatizanţi ai partidului. În cele din urmă, bărbatul a fost evacuat din Piaţă de către poliţişti, iar pe numele său a fost deschis un dosar penal.
„Poate să arunce cu orice în noi pentru că nu ne intimidează. Doar hoţii se tem, noi nu ne temem decât de bunul Dumnezeu. Eram în hora unirii şi un individ a venit şi a aruncat cu albastru de metil sau ceva în mine. Nu mă tem, mă tem doar de Dumnezeu, suntem în mijlocul oamenilor, pot să arunce cu ce vor. În ultimii 30 de ani politicienii s-au temut de popor, nu trebuie să se teamă. Nu ştiu de ce a aruncat, nu mi-a zis nimic”, a declarat Simion, la câteva momente după incident.
Ulterior, liderul AUR s-a prins în horă şi a ales să nu cureţe cerneala de pe faţă.
Un eveniment similar a avut loc anul trecut, tot la Iaşi, atunci când primarul Mihai Chirica a fost stropit cu iaurt de către un protestatar. Incidentul aminteşte şi de un moment de acum 22 de ani: în Capitală, preşedintele de atunci al României, Emil Constantinescu, a fost stropit tot cu cerneală.
La manifestaţiile AUR au fost prezente şi persoane care au împărţit manifeste cu referiri la diverse teorii ale conspiraţiei şi mesaje anti-vacciniste.
„Suntem în al 3-lea Război Mondial, deşi nedeclarat oficial. Aşa-zisa criză sanitară, pandemia din ultimii doi ani, este cea mai mare înşelătorie din istoria umanităţii, menită să funcţioneze ca o perdea de fum în spatele căreia să se implementeze pas cu pas măsuri restrictive, opresive şi de cenzură pentru instaurarea unei dictaturi mondiale - Noua ordine mondială pentru controlul total al populaţiei. Totul a fost planificat, premeditat, testat şi regizat în detaliu de cel puţin 100 de ani”, este un fragment din manifestul de 4 pagini împărţit în Piaţa Unirii.
În ciuda unei zile agitate, evenimentele aveau să se calmeze în cursul după amiezii.
Bărbatul care l-a stropit cu cerneală pe Simion, pe numele lui Daniel Harabagiu, a fost dus la cea mai apropiată secţie de poliţie, unde a fost audiat, împreună cu soţia sa, care le reproşa oamenilor legii că „de doi ani nu fac nimic” în privinţa acestuia. Părea a se referi la unele plângeri anterioare la adresa lui Simion, dar nu a detaliat. Soţia lui nu are niciun amestec în agresiune. Bărbatul, în vârstă de 32 de ani, este inginer, este originar din Bacău, dar locuieşte în judeţul Iaşi, pe raza comunei Ciurea. El riscă o amendă sau chiar reţinerea pentru 24 de ore.
Cuvinte cheie: + ziua unirii, 24 ianuarie, george simion, aur, cerneală
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Becali îl ironizează pe primarul Pandele: Felicitări, pentru cupă! Ai muncit un an pentru CFR
Emblematica chitară a lui Kurt Cobain, adjudecată la 4,5 milioane de dolari
Jumătate dintre români vor să-şi cumpere maşini electrice pentru a reduce costul cu alimentarea
Fenechiu: PNL nu este dispus să renunţe la cota unică. Este una din liniile roşii
Un tânăr de 21 de ani a murit sub privirile tatălui său. Cei doi lucrau împreună
Militar rus: „Eram murdari şi obosiţi. Oamenii din jurul nostru mureau”
Schimbare majoră la admiterea la liceu. Notele din gimnaziu nu vor mai fi luate în calcul
Editura JUNIMEA şi revista SCRIPTOR invită publicul marţi la un dialog cultural
Cum a făcut România jocurile politice ale Rusiei. Abia de acum vine greul!
Averile miliardarilor din industria alimentară şi energetică au crescut cu 453 de miliarde de dolari
Canalul de Suez aduce Egiptului venituri de circa 7 miliarde de dolari în actualul an fiscal
Alarmă falsă în Grecia. Turistul englez bănuit ca ar fi avut variola maimuţei are de fapt varicelă
Echipa FC Porto a câştigat duminică a XVIII-a oară Cupa Portugaliei
Cannes 2022: Cristian Mungiu radiografiază xenofobia care macină Europa
Cum iroseşte România o importantă sursă de energie în aşteptarea legislaţiei privind investiţiile
Un feribot a luat foc în Filipine: cel puţin şapte persoane şi-au pierdut viaţa (VIDEO)
WhatsApp nu va mai funcţiona pe versiunile de iOS lansate în 2016 şi 2017
Primul abandon important în proba mersului fără mâncare, după 660 km parcurși
Fondul de salarii lunar din Iaşi cu tot cu taxe şi impozite se ridică la circa 900 milioane de lei
Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)
300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie
Licitaţie majoră a ApaVital: extindere înspre Mogoşeşti şi Scânteia
Doar 15 cazuri de COVID-19 peste weekend la Iaşi. Recorduri negative şi la nivel naţional
Spitalul Mitropoliei s-a extins: o investiţie de 2 milioane de euro
Proiectul Sălii Polivalente Iaşi, preluat la Guvern. Investiţia a ajuns la 340 milioane lei.
Cum se modernizează un punct vamal aglomerat, cu cozi de 15 km?
CJ înfiinţează poimâine Asociaţia „Iaşi Infrastructură”. Primul proiect: centura Hârlău
Programul din Arhiepiscopia Iaşilor pe această săptămână: ce vor face ierarhii?
Se caută manager pentru cea mai mare maternitate din Moldova. Economiştii, bineveniţi
Centru Oncologic nou în zona Codrescu: trei clădiri vor fi demolate
Nu vezi un indicator rutier ascuns în vegetaţie? Iată cum judecă instanţa!
Deţinuţii ieşeni, testaţi în masă pentru depistarea hepatitei
Iată-l pe cel mai perseverent infractor din traficul ieşean!
Au fugit din faţa a trei rânduri de tancuri. Sunt fugăriţi acum şi de statul român
Bubuiturile care au speriat în plină noapte un sat de lângă Iaşi: era un antrenament
Enache rupe tăcerea după despărţirea de Iaşi: “M-au bulversat!”
(FOTO) Accident la Moara de Foc: Impact între o motocicletă şi o maşină
(VIDEO) Urs filmat la Raliul Argeşului, în timp ce mută un balot de paie
Amalia Enache, despre Iaşi: „Doar în Lisabona şi Ardeal am mai trăit senzaţia asta”
Stiaţi că Iaşul a fost unul dintre cele mai moderne oraşe europene din Imperiul Otoman?
Nichita DANILOVBiberonul |
Ciprian IFTIMOAEIDespre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II) |
Michael ASTNERMamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.