E.ON a fost de departe „campionul“ acestei nesimţiri: toată dimineaţa nu au putut lua legătura cu furnizorul de curent electric nici ieşenii simpli, nici presa şi nici măcar alte autorităţi sau furnizori de utilităţi. Asta în condiţiile în care judeţul Iaşi a avut cel mai mare număr de localităţi rămase fără curent electric. Prăpădul din oraş, dar şi modul greoi în care a intervenit Primăria, au pus la grea încercare ieşenii pe străzile blocate de sutele de copaci căzuţi pe carosabil. Numeroşi ieşeni s-au trezit dimineaţă cu maşinile avariate, tot din acest motiv. Zăpada neaşteptată i-a prins pe mulţi ieşeni, în mod neregulamentar dacă erau în trafic, cu cauciucurile de vară la maşini.
Mulţi ieşeni au crezut ieri-dimineaţă că visează, atunci când s-au trezit. Dar coşmarul abia începea, căci ei aveau să dea piept cu ce e mai greu abia după ce ieşeau din case. Ninsorile abundente şi intempestive căzute peste Iaşi ieri-noapte au pus în mare dificultate autorităţile în dimineaţa zilei, şi au produs pagube semnificative în tot judeţul.
Sute de arbori s-au prăbuşit sub greutatea zăpezii, care s-a aşezat în cantităţi mai mari decât iarna din cauza frunzelor, şi zeci de maşini au fost astfel avariate. Numeroşi ieşeni au reproşat o intervenţie lentă a autorităţilor în zone unde copaci sau crengi au căzut pe carosabil.
Blocaje în circulaţie s-au produs ieri la primele ore ale zilei şi în străzile în pantă, cum ar fi şoseaua Iaşi – Voineşti imediat după Belvedere, străzile de legătură dintre Păcurari şi Copou, dar şi multe altele, pantele sau rampele de aici venind de hac, culmea, şoferilor mai prevăzători care apucaseră să îşi pună la maşini cauciucurile de vară. Aceştia fie derapau sau nu puteau urca, blocând astfel circulaţia pentru zeci de minute.
În judeţ, zeci de localităţi au rămas fără curent, dar şi fără apă potabilă întrucât avariile la reţeaua E.ON au afectat şi staţiile ApaVital. Mulţi ieşeni au reclamat că nu au putut intra în contact timp de ore întregi cu autorităţile, pentru a afla când vor fi rezolvate deficienţele apărute la reţeaua electrică. Inclusiv oficialii ApaVital precizau ieri la amiază că nu pot estima când va fi reluată apa potabilă întrucât nu au putut lua legătura cu reprezentanţi E.ON.
Ieri-dimineaţă, la Bârnova se înregistra cel mai mare strat de zăpadă din Moldova (59 cm), cu excepţia zonelor muntoase din Neamţ şi Suceava.
Crengi din Teiul lui Eminescu, la pământ
Principala problemă la nivelul municipiului Iaşi a constat în prăbuşirea arborilor. În toate cartierele au fost semnalate astfel de cazuri, zeci de maşini fiind avariate şi mulţi ieşeni neputând ieşi cu maşinile din spatele blocurilor. Autorităţile locale au vorbit despre sute de copaci care s-au prăbuşit sub greutatea zăpezii.
Una dintre zonele afectate a fost Parcul Copou, inclusiv crengi din Teiul lui Mihai Eminescu fiind puse la pământ de vântul puternic şi zăpada îngheţată. În mai toate zonele parcului puteau fi observaţi, ieri la amiază, copaci căzuţi sau crengi rupte din trunchi. O situaţie asemănătoare a fost şi în Parcul Expoziţiei. În celelalte zone ale oraşului, nu a existat cartier în care să nu fi fost semnalată prăbuşirea unui copac. În zeci de cazuri, arborii au avariat maşini parcate (Tătăraşi, Copou – Păcurari, Bucium, Centru). Pe foarte multe străzi lăturalnice din diverse cartiere au căzut crengi de dimensiuni mari pe carosabil care au blocat temporar circulaţia, iar în unele cazuri locuitorii zonei nu au mai aşteptat intervenţia autorităţilor şi au îndepărtat ramurile cu resurse proprii.
Pe str. Sf. Lazăr şi în Bucium au căzut chiar stâlpi de curent electric. Lucrătorii Servicii Publice Iaşi au intervenit în peste 50 de situaţii pentru a reduce din pagube şi a degaja străzi afectate de prăbuşirea unor copaci. Cele mai multe acţiuni au fost desfăşurate în zonele Copou, Păcurari, Tătăraşi – Aeroport, Centru – Podu Roş, Nicolina – CUG şi Dacia.
„Codul portocaliu a lăsat urmări în municipiul Iaşi, peste tot pe unde a trecut. Grosimea stratului de zăpadă, mai ales pe Bucium şi Copou, a depăşit 25 cm, cu densitate mare, asta înseamnă peste 25-30 l/mp. Vântul şi volumul mare de zăpadă au provocat sute de căderi de arbori, iar dacă îi numărăm şi pe cei mărunţi, putem vorbi de mii“, a declarat ieri primarul Mihai Chirica.
În cursul nopţii de joi spre vineri, drumul spre Aeroport a fost blocat de zeci de copaci şi crengi, iar în dimineaţa zilei de ieri lucrătorii SPI încă interveneau pentru a face calea rutieră practicabilă, în contextul în care inclusiv pe timp de noapte au acţionat.
La Aeroport, cursele aeriene au plecat cu întârzieri de până la cinci ore, problemele de dimineaţă dând peste cap traficul aerian pe tot parcursul zilei. Potrivit reprezentanţilor aerogării, utilajele au lucrat în permanenţă pentru a îndepărta zăpada de pe pistă şi platformă, însă problema principală a fost vizibilitatea scăzută, creată de ceaţă, viscol şi ninsoare abundentă.
E.ON a scos din sărite şi pe oamenii simpli şi pe autorităţi
Ieri-dimineaţă, la prima oră, 13 drumuri judeţene erau închise circulaţiei, lucrătorii intervenind pe cel puţin 40 de tronsoane pentru a înlătura zăpezile, până aseară toate fiind deschise circulaţiei. Probleme deosebite s-au înregistrat în zone precum Ţibăneşti, Paşcani, Ruginoasa, Dagâţa, Grajduri, Lungani sau Tătăruşi. Pe drumurile naţionale au fost instituite restricţii de circulaţie în ceea ce priveşte traficul greu.
Vremea extremă a distrus linii de înaltă tensiune, iar ieri la amiază 46 de localităţi nu erau alimentate cu energie electrică, în multe problema persistând şi astăzi. De altfel, la numerele E.ON sunai ieri degeaba, aici neputându-se lua legătura nici ca cetăţean, nici ca ziarist, nici ca autoritate. Abia ieri după-amiază E.ON a remis un comunicat presei. În acesta, reprezentanţii companiei precizau că „numărul de reclamaţii în call-center a crescut exponenţial, având în vedere că au fost afectate 5 judeţe de avarii“, şi subliniau că acest lucru a făcut ca, în anumite perioade, preluarea apelurilor să fie îngreunată. Avariile E.ON au afectat şi staţiile ApaVital din judeţ, astfel că operatorul a fost în imposibilitate de a furniza apă potabilă către 16 localităţi.
Ninsorile abundente care au căzut fără întrerupere la Iaşi până ieri la amiază au dus la situaţia în care, la Bârnova, a fost înregistrat cel mai mare strat de zăpadă din Moldova, cu excepţia zonelor muntoase din judeţele Neamţ şi Suceava. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în municipiul Iaşi a fost un strat de 19 cm, iar la Cotnari de 18 cm. Meteorologii anunţă însă că vremea îşi va reintra în cursul normal de astăzi, chiar dacă cu temperaturi sub media perioadei.
Publicitate și alte recomandări video