anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

IMAGINI: Coşmar în tot judeţul! Copaci rupți, accidente, avarii, apeluri fără răspuns

GALERIE
colaj iarna apriliecolaj zapada apriliecopaci rupti iasi zapada aprilie (1)copaci rupti iasi zapada aprilie (2)copaci rupti iasi zapada aprilie (3)copaci rupti iasi zapada aprilie (4)copaci rupti iasi zapada aprilie (5)copaci rupti iasi zapada aprilie (6)copaci rupti iasi zapada aprilie (7)copaci rupti iasi zapada aprilie (8)copaci rupti iasi zapada aprilie (9)zapada iasi aprilie (1)zapada iasi aprilie (2)zapada iasi aprilie (3)zapada iasi aprilie (4)zapada iasi aprilie (5)zapada iasi aprilie (6)zapada iasi aprilie (7)zapada iasi aprilie (8)zapada iasi aprilie (9)
 • colaj iarna aprilie
 • colaj zapada aprilie
 • copaci rupti iasi zapada aprilie (1)
 • copaci rupti iasi zapada aprilie (2)
 • copaci rupti iasi zapada aprilie (3)
 • copaci rupti iasi zapada aprilie (4)
 • copaci rupti iasi zapada aprilie (5)
 • copaci rupti iasi zapada aprilie (6)
 • copaci rupti iasi zapada aprilie (7)
 • copaci rupti iasi zapada aprilie (8)
 • copaci rupti iasi zapada aprilie (9)
 • zapada iasi aprilie (1)
 • zapada iasi aprilie (2)
 • zapada iasi aprilie (3)
 • zapada iasi aprilie (4)
 • zapada iasi aprilie (5)
 • zapada iasi aprilie (6)
 • zapada iasi aprilie (7)
 • zapada iasi aprilie (8)
 • zapada iasi aprilie (9)
- +

E.ON a fost de departe „campionul“ acestei nesimţiri: toată dimineaţa nu au putut lua legătura cu furnizorul de curent electric nici ieşenii simpli, nici presa şi nici măcar alte autorităţi sau furnizori de utilităţi. Asta în condiţiile în care judeţul Iaşi a avut cel mai mare număr de localităţi rămase fără curent electric. Prăpădul din oraş, dar şi modul greoi în care a intervenit Primăria, au pus la grea încercare ieşenii pe străzile blocate de sutele de copaci căzuţi pe carosabil. Numeroşi ieşeni s-au trezit dimineaţă cu maşinile avariate, tot din acest motiv. Zăpada neaşteptată i-a prins pe mulţi ieşeni, în mod neregulamentar dacă erau în trafic, cu cauciucurile de vară la maşini.

Mulţi ieşeni au crezut ieri-di­mineaţă că visează, atunci când s-au trezit. Dar coşmarul abia începea, căci ei aveau să dea piept cu ce e mai greu abia după ce ieşeau din case. Ninsorile abundente şi intempestive căzute peste Iaşi ieri-noapte au pus în mare dificultate auto­rităţile în dimineaţa zilei, şi au produs pagube semnificative în tot judeţul.

Sute de arbori s-au prăbuşit sub greutatea zăpezii, care s-a aşezat în cantităţi mai mari decât iarna din cauza frunzelor, şi zeci de maşini au fost astfel avariate. Numeroşi ieşeni au reproşat o intervenţie lentă a autorităţilor în zone unde copaci sau crengi au căzut pe carosabil.

Blocaje în circulaţie s-au produs ieri la primele ore ale zilei şi în străzile în pantă, cum ar fi şoseaua Iaşi - Voineşti imediat după Belvedere, străzile de legătură dintre Păcurari şi Copou, dar şi multe altele, pantele sau rampele de aici venind de hac, culmea, şoferilor mai prevăzători care apucaseră să îşi pună la maşini cauciucurile de vară. Aceştia fie derapau sau nu puteau urca, blocând astfel circulaţia pentru zeci de minute.

În judeţ, zeci de localităţi au rămas fără curent, dar şi fără apă potabilă întrucât avariile la reţeaua E.ON au afectat şi staţiile ApaVital. Mulţi ieşeni au reclamat că nu au putut intra în contact timp de ore întregi cu autorităţile, pentru a afla când vor fi rezolvate deficienţele apărute la reţeaua electrică. Inclusiv oficialii ApaVital precizau ieri la amiază că nu pot estima când va fi reluată apa potabilă întrucât nu au putut lua legătura cu reprezentanţi E.ON.

Ieri-dimineaţă, la Bâr­nova se înregistra cel mai mare strat de zăpadă din Moldova (59 cm), cu excepţia zonelor muntoase din Neamţ şi Suceava.

Crengi din Teiul lui Eminescu, la pământ

Principala problemă la nivelul municipiului Iaşi a constat în prăbu­şirea arborilor. În toate cartierele au fost semnalate astfel de cazuri, zeci de maşini fiind avariate şi mulţi ieşeni neputând ieşi cu maşinile din spatele blocurilor. Autorităţile lo­cale au vorbit despre sute de copaci care s-au prăbuşit sub greutatea zăpezii.

Una dintre zonele afectate a fost Parcul Copou, inclusiv crengi din Teiul lui Mihai Eminescu fiind puse la pământ de vântul puternic şi zăpada îngheţată. În mai toate zonele parcului puteau fi observaţi, ieri la amiază, copaci căzuţi sau crengi rupte din trunchi. O situaţie asemănătoare a fost şi în Parcul Expoziţiei. În celelalte zone ale oraşului, nu a existat cartier în care să nu fi fost semnalată prăbuşirea unui copac. În zeci de cazuri, arborii au avariat maşini parcate (Tă­tăraşi, Copou - Păcurari, Bu­cium, Centru). Pe foarte multe străzi lăturalnice din diverse cartiere au căzut crengi de dimensiuni mari pe carosabil care au blocat temporar circulaţia, iar în unele cazuri locuitorii zonei nu au mai aşteptat intervenţia autorităţilor şi au îndepărtat ramurile cu resurse proprii.

Pe str. Sf. Lazăr şi în Bucium au căzut chiar stâlpi de curent electric. Lucrătorii Servicii Publice Iaşi au intervenit în peste 50 de situaţii pentru a reduce din pagube şi a degaja străzi afectate de prăbuşirea unor copaci. Cele mai multe acţiuni au fost desfăşurate în zonele Copou, Păcurari, Tătăraşi - Aeroport, Centru - Podu Roş, Nicolina - CUG şi Dacia.

„Codul portocaliu a lăsat urmări în municipiul Iaşi, peste tot pe unde a trecut. Grosimea stratului de zăpadă, mai ales pe Bucium şi Copou, a depăşit 25 cm, cu densitate mare, asta înseamnă peste 25-30 l/mp. Vântul şi volumul mare de zăpadă au provocat sute de căderi de arbori, iar dacă îi nu­mărăm şi pe cei mărunţi, putem vorbi de mii“, a declarat ieri primarul Mihai Chirica.

În cursul nopţii de joi spre vineri, drumul spre Aeroport a fost blocat de zeci de copaci şi crengi, iar în dimineaţa zilei de ieri lucrătorii SPI încă interveneau pentru a face calea rutieră practicabilă, în contextul în care inclusiv pe timp de noapte au acţionat.

La Aeroport, cursele ae­riene au plecat cu întârzieri de până la cinci ore, problemele de dimi­neaţă dând peste cap traficul aerian pe tot parcursul zilei. Potrivit reprezentanţilor aerogării, utilajele au lucrat în permanenţă pentru a îndepărta zăpada de pe pistă şi platformă, însă problema principală a fost vizibilitatea scăzută, creată de ceaţă, viscol şi ninsoare abundentă.

E.ON a scos din sărite şi pe oamenii simpli şi pe autorităţi

Ieri-dimineaţă, la prima oră, 13 drumuri judeţene erau închise circulaţiei, lucrătorii intervenind pe cel puţin 40 de tronsoane pentru a înlătura zăpezile, până aseară toate fiind deschise circulaţiei. Probleme deosebite s-au înregistrat în zone precum Ţibăneşti, Paşcani, Rugi­noa­sa, Dagâţa, Grajduri, Lungani sau Tătăruşi. Pe drumurile naţionale au fost instituite restricţii de circulaţie în ceea ce priveşte traficul greu.

Vremea extremă a distrus linii de înaltă tensiune, iar ieri la amiază 46 de localităţi nu erau alimentate cu energie electrică, în multe pro­blema persistând şi astăzi. De altfel, la numerele E.ON sunai ieri degeaba, aici neputându-se lua legătura nici ca cetăţean, nici ca ziarist, nici ca autoritate. Abia ieri după-amiază E.ON a remis un comunicat presei. În acesta, reprezentanţii companiei precizau că „numărul de reclamaţii în call-center a crescut exponenţial, având în vedere că au fost afectate 5 judeţe de avarii“, şi subliniau că acest lucru a făcut ca, în anumite perioade, preluarea apelurilor să fie îngreunată. Avariile E.ON au afectat şi staţiile ApaVital din judeţ, astfel că operatorul a fost în imposibilitate de a furniza apă potabilă către 16 localităţi.

Ninsorile abundente care au căzut fără întrerupere la Iaşi până ieri la amiază au dus la situaţia în care, la Bârnova, a fost înregistrat cel mai mare strat de zăpadă din Moldova, cu excepţia zonelor mun­toase din judeţele Neamţ şi Su­ceava. Potrivit Administraţiei Na­ţio­nale de Meteorologie, în mu­nicipiul Iaşi a fost un strat de 19 cm, iar la Cotnari de 18 cm. Meteo­rologii anunţă însă că vremea îşi va reintra în cursul normal de astăzi, chiar dacă cu temperaturi sub media perioadei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

O lume fără SUA

Briscan ZARA

O lume fără SUA

Imităm fără măcar să ne mai dăm seama artişti, sportivi, VIP-uri, politicieni americani, urmărim în proporţie covârşitoare filme de peste ocean, ascultăm muzică produsă tot de acolo, gândim şi dorim ceea ce gândesc şi doresc ei. Vorbim pe jumătate engleză pentru că ni se pare că nu există cuvinte sau expresii echivalente în română sau care să exprime atât de bine ceea ce „simţim”. Am împrumutat până şi gesturi caracteristice lor...

Nefericitul

Cristina DANILOV

Nefericitul

Privind în jur vedem cum unii oameni știu să găsească fericirea chiar și când lumea se prăbușește lângă ei, alți sunt nefericiți, deși au totul. Pentru unii, fericirea este trecătoare și depinde de circumstanțele prezente, în timp ce alții par să fie în general fericiți sau în general nefericiți, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața lor. Se pune întrebarea: cum ar trebui să definim fericirea ca să putem înțelege mai bine nefericirea - prin succes și recunoaștere publică, satisfacția interioară sau altcumva?

Unificatori şi dezbinatori (I)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (I)

Nu sunt prea numeroase ideile creatoare de istorie. Creaţia în istorie nu e însă doar despre capacitatea de a proiecta idealuri, cât mai ales despre consecvenţa de a le perpetua, indiferent de riscuri şi de a descifra sensuri noi, în acord cu vremurile. 

pulspulspuls

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Am râs noi, am glumit, ne-am dat coate, dar cât e glumă-i panaramă, şi ce-i serios apăi serios rămâne. Da, la ţinutul la distanţă a lui Chirica şi Alexe de către şeful liberalilor de Ziua Unirii de la Iaşi ne referim. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.