IMAGINI: Curţi inundate de şoseaua nouă Iaşi - Bârnova. „Eroare de proiectare“?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Inadmisibil la acest nivel: şantier al Primăriei cu „eroare de proiectare“?

IMAGINI: Curţi inundate de şoseaua nouă Iaşi - Bârnova. „Eroare de proiectare“?

GALERIE
inundatii-barnova
  • inundatii-barnova
- +

Modernizarea şoselei Iaşi - Bârnova pe raza municipiului, realizată cu întârzieri care au scos peri albi locuitorilor din zonă, face victime şi după finalizare. Modul în care a fost proiectat sistemul de scurgere a apelor pluviale pare unul defectuos, inundând curţile oamenilor. „Trăim un calvar, toate apele ajung la mine în curte“, ne-a declarat o ieşeancă din zonă în curtea căreia apele sunt ca la sinistraţii din Germania. Aceasta spune că inginerul responsabil de lucrare a admis că e vorba de „o eroare de proiectare“, şi că totul se va rezolva. Nu s-a rezolvat însă nimic, oamenii luptând în continuare cu apele la fiecare ploaie. Primăria nu admite însă o astfel de eroare: „Problema exista dinainte“. Afirmaţia este însă contrazisă de cei în cauză.

Modernizarea şoselei Bârnova, realizată cu mari întârzieri, a provocat mari probleme unor locuitori din zonă. La fiecare ploaie, curtea unei locuinţe este în permanenţă inundată. Ieşenii sunt nevoiţi să pună saci de nisip pentru a limita din efecte. Situaţia durează de mai bine de un an, dar locuitorii au beneficiat doar de promisiuni. Primăria ştie de problemă, dar nu a intervenit încă.

„Mi-a spus să nu fac sesizare la Primărie“

„Trăim un calvar, toate apele ajung la mine în curte“, a declarat ieri Cristina Cojocaru. Aceasta ne-a precizat că a ţinut legătura în permanenţă cu inginerul responsabil de lucrare, care a asigurat-o că problema va fi rezolvată, şi a admis că a fost „o eroare de proiectare“. „În baza acestor promisiuni, nu am făcut plângeri scrise la Primărie. Dar, deja a trecut prea mult timp, iar ce se întâmplă nu este deloc normal“, a mai spus aceasta.

Proprietatea ei se află mai jos de nivelul străzii, dar, înainte de reabilitarea drumului, erau turnate patru straturi de beton în faţa porţii care asigurau o protecţie eficientă - lucrări efectuate cu costuri proprii ale familiei.

„După ce s-au făcut lucrările la şoseaua Bârnova, responsabilii au fost nevoiţi să spargă podeţul şi să îl refacă conform proiectului. Astfel, strada s-a înălţat, iar stratul de beton care s-a turnat apoi nu mai este la nivelul iniţial, acesta fiind mult mai jos, cauzând problemele existente. Am ţinut legătura cu doamna inginer responsabil de lucrare, care mi-a confirmat personal că s-a produs o eroare de proiect şi să nu depun sesizare deoarece se va rezolva curând. Dar nu s-a schimbat nimic mai bine de un an“, a spus proprietara afectată. Ea a subliniat că toate apele pluviale care se scurg dintr-un cartier nou din zonă ajung pe şoseaua Bârnova şi apoi în curtea locuinţei sale.

Contactaţi în cursul zilei de ieri, oficialii Primăriei au susţinut că niciun inginer al instituţiei nu ar fi spus că s-a produs o eroare de proiect şi, mai mult, aceştia au precizat că problema semnalată ar fi fost şi înainte de lucrările realizate la şos. Bârnova, aspect infirmat de proprietar.

Reabilitare& proteste

„Doamna respectivă are proprietatea mai jos de nivelul străzii, iar în situaţii extraordinare - cod portocaliu de ploi, cu cantităţi mari căzute în timp scurt - rigola din zona proprietăţii ei nu face faţă. Problema exista şi înainte de a fi reabilitată strada. Nu există niciun inginer care să-i fi spus că s-a proiectat greşit“, a declarat ieri Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei.

El a adăugat că Primăria a apelat la proiectant pentru a identifica „o soluţie urgentă“ astfel încât proprietatea să fie din nou protejată. „Sunt mai multe variante luate în calcul: construirea unei rigole suplimentare, lărgirea actualei rigole. Aşteptăm soluţia din partea proiectantului şi o vom pune în aplicare în cel mai scurt timp cu putinţă“, a mai susţinut Sebastian Buraga.

Lucrările de modernizare a şoselei Bârnova au fost finalizate cu mari întârzieri şi după o serie de proteste ale locuitorilor din zonă. În 2018, primarul l-a demis pe directorul de investiţii al municipalităţii într-o încercare de a calma spiritele: astăzi, aceeaşi persoană, Cătălin Boghiu, este tot director, dar responsabil cu digitalizarea serviciilor Primăriei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.