Imagini impresionante de la hirotonirea noului Episcop-vicar al Iașilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Imagini impresionante de la hirotonirea noului Episcop-vicar al Iașilor

GALERIE
Hirotonie Iasi, Foto Oana Nechifor (3)
  • Hirotonie Iasi, Foto Oana Nechifor (3)
- +

Astăzi, 7 martie 2021, a fost hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Preasfinţitul Nichifor Botoșăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința sa din 25 februarie 2021. Postul de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul a fost ales și întronizat Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Evenimentul de astăzi a fost un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iași, precedenta hirotonie de episcop săvârșită a fost cea a Preasfințitului Calinic Botoșăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Imagini impresionante surprinse de Oana Nechifor și pr. Silviu Cluci:

Hirotonia noului Episcop-vicar a debutat cu slujba de ipopsifiere, care a avut loc ieri, 6 martie, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, după slujba Vecerniei, şi a fost săvârșită de patru ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, respectiv de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurați de un sobor de slujitori.

Hirotonia de azi s-a săvârșit în cadrul Sfintei Liturghii oficiate de toți ierarhii din Moldova de dincoace și de dincolo de Prut, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În cuvântul de învăţătură rostit astăzi, în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a făcut referire la un pasaj din Evanghelia rostită în cadrul Sfintei Liturghii: “Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine” (Matei 25, 34-36): “Cuvântul Domnului Hristos din Evanghelia de azi, adresat bineplăcuţilor Săi de la sfârşitul veacurilor, este cuvântul cel mai aşteptat de oameni. Acest cuvânt defineşte viaţa pământească a omului şi deschide perspectiva luminoasă a veşniciei. Este cel mai simplu, cel mai complet cod de legi, normă de viaţă, element de raportare, cu urmări, nu numai pentru aici, ci şi pentru veşnicie. Totul este axat pe relaţia cu semenul din vecinătate sau aflat departe”.

După o evocare a slujirii specifice unui arhiereu, slujire încărcată de multe încercări și evaluată prin prisma multor exigențe, Părintele Mitropolit Teofan s-a adresat Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul: “Am încercat să aşez în faţa Preasfinţiei Voastre chipul arhiereului spre care să tindeţi. Nu vă va fi uşor. Greutăţile cu care ne confruntăm noi, arhiereii de faţă, de mulţi ani, vor fi prezente şi în crucea vieţii Preasfinţiei Voastre. Da, veţi avea parte de multe bucurii în slujirea arhierească. În acelaşi timp, vor veni şi asupra Preasfinţiei Voastre valuri şi vânturi, fulgere şi trăsnete. Să ţineţi, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel, «nădejdea pusă înainte (...) ca o ancoră a sufletului, neclintită şi tare, intrând dincolo de catapeteasmă, unde Iisus a intrat pentru noi ca înaintemergător” (Evrei 6, 18-20). Acolo, dincolo de catapeteasmă, adică în Liturghie şi în rugăciunea chiliei monahale, să alergaţi neîncetat la preadulcele «Nume al lui Iisus, cheia tuturor darurilor, prin care se deschide nouă uşa vistieriei lui Dumnezeu» , după cuvântul Sfântului Isaac Sirul. Dincolo de această uşă, veţi avea parte de «preoţia minţii, care este (...) vieţuirea omului lăuntric». Acolo veţi avea «gustul simţirii» lui Dumnezeu  şi veţi respira «ceva din aerul vieţii celei noi». Din sfântul altar şi din liniştea chiliei, veţi coborî din nou în cetate. Nu veţi coborî singur, ci împreună cu Dumnezeu cu care v-aţi aflat în intimitatea altarului şi a chiliei. În slujirea de arhiereu, veţi fi pus adesea în faţa unor decizii grele. Veţi simţi atunci ce înseamnă a fi răstignit. Am încredinţarea, cunoscându-vă de multă vreme – şi îmi exprim, în acelaşi timp, nădejdea – că veţi lua decizii, nu în conformitate cu duhul lumii, al corectitudinii de diferite feluri, ci în duhul «gândului lui Hristos» (Fil. 2, 7). În toate frământările, în lupta lăuntrică şi exterioară, în momente de răscruce, legaţi-vă gândirea de Hristos pentru a dobândi o înţelegere duhovnicească, în lumina Duhului Sfânt, a lucrurilor, a evenimentelor din viaţa proprie, din viaţa Bisericii, a Ţării sau a lumii. Poporul creştin din Moldova, reprezentat aici de ierarhii moldoveni de pe ambele maluri ale Prutului, de preoţi, monahi, monahii, autorităţi administrative, academice sau militare şi de către credincioşii din Catedrală şi din afara ei, aşadar poporul lui Dumnezeu din Moldova vă va fi alături, dacă şi Preasfinţia Voastră veţi fi omul lui Dumnezeu, omul Bisericii, omul oamenilor”.

În mesajul adresat celor prezenţi, noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, şi-a exprimat încrederea în ajutorul Preasfintei Treimi, cerând mijlocirea și ajutorul Maicii Domnului, a Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur, a Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, și a Sfântului Ierarh Iosif Naniescu, Mitropolit al Moldovei, icoană și pildă de vrednic ierarh și filantrop creștin: „În acest moment sfânt, în care mi s-a încredințat cârja de arhiereu, care simbolizează puterea lui Dumnezeu pentru a păstori oile cele cuvântătoare pe calea mântuirii, primul meu gând doresc să se înalțe la tronul Preasfintei Treimi de la care vine tot darul dumnezeiesc, iar buzele mele să rostească recunoștință și mulțumire, pentru a putea săvârși în duhul Dumnezeieștii Liturghii - care este mulțumirea supremă adusă lui Dumnezeu - lucrarea și slujirea încredințată mie astăzi. Numai împletind viața mea cu harul și ajutorul lui Dumnezeu voi putea zidi casa sufletului meu pe temelie de piatră peste care venind vânturile și ploile nu o vor putea dărâma (Matei 7, 24-25). Așa voi putea ajuta și povățui pe cei care au nevoie de călăuzire și mângâiere în viața aceasta pământească pentru a ne pregăti împreună să dobândim Împărăția Cerurilor, dorind să auzim și noi dulcele glas al lui Dumnezeu: «Bine, slugă bună și credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria Domnului tău!» (Matei 25, 23).

Nevoia ajutorului și a binecuvântării lui Dumnezeu o simțim noi creștinii permanent în viața noastră, mai cu seamă atunci când avem de împlinit o grea lucrare sau de luat o mare hotărâre. Mai ales atunci ne întoarcem în sinele nostru căutând pe Dumnezeu care dăruiește înțelepciune și putere, care inspiră pe omul ce caută calea cea dreaptă. În fața măreției harului primit și a răspunderii legate de slujirea arhierească sunt conștient atât de greutatea și multitudinea provocărilor ce apasă pe umerii episcopului, cât și de adevărul că Hristos însuși luminează și ajută în aceste condiții dificile, după cum ne-a încredințat: «iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului» (Matei 5, 16). (...)

Cuvânt de mulțumire se cuvine să adresez în mod deosebit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru încrederea și susținerea acordată, precum și tuturor membrilor Sfântului Sinod. De asemenea, cu recunoștință rămân în ascultarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, părintele meu duhovnicesc, mulțumindu-i  pentru binecuvântarea și propunerea de a fi ales în slujirea de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Primesc această nouă slujire cu gândul de a-mi înnoi eu însumi făgăduințele monahale prin ascultare făcută cu încredere, bucurie și bunăvoință, folosind experiența pe care am dobândit-o prin slujirile de până acum spre bună chivernisire a secerișului duhovnicesc. Totodată, cuvânt de mulțumire se îndreaptă și către Înaltpreasfințiții și Preasfințiții Părinți care au săvârșit, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Taina hirotoniei mele întru arhiereu”.

În cadrul ceremoniei de întronizare de la finalul Sfintei Liturghii, Actul patriarhal de confirmare a alegerii de către Sfântul Sinod, semnat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a fost lecturat de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim al Romanului și Bacăului.

La slujbă au fost prezente oficialități locale și județene, precum și numeroși monahi și credincioşi. Cei care nu au avut posibilitatea de a asista din interiorul Catedralei Mitropolitane din Iaşi, unde a fost un număr limitat de locuri, au putut urmări desfăşurarea evenimentelor pe trei ecrane de mari dimensiuni instalate în curtea Ansamblului Mitropolitan, unde spaţiile au fost delimitate corespunzător.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.