IMAGINI: Miza alegerilor din PSD Iaşi: cine va face listele pentru scrutinul următor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

IMAGINI: Miza alegerilor din PSD Iaşi: cine va face listele pentru scrutinul următor

GALERIE
Alegeri PSD judet Iasi, foto Dan Luca (21)
  • Alegeri PSD judet Iasi, foto Dan Luca (21)
- +

Noua conducere a PSD Iaşi a fost aleasă alaltăieri în urma unui scrutin ce a urmat aranjamentelor de culise. Gheorghe Nichita este membru în echipa ce va face listele de candidaturi, anul viitor. Statutul a fost încălcat grav, dar nimeni nu s-a plâns.

Social-democraţii ieşeni şi-au ales la sfârşitul săptămânii trecute o nouă conducere la organizaţia judeţeană. Conferinţa de alegeri s-a desfăşurat în prezenţa liderului partidului Liviu Dragnea, care a denunţat, în discursul său, luptele interne din filială.

„Dacă tensiunile se descarcă o singură dată, este foarte bine. Dacă sunt şi replici în perioada următoare, atunci chiar nu e bine. Am înţeles şi susţin ideea de schimbare. Dar trebuie făcută cu măsură. Principala mea dorinţă a fost ca după această conferinţă organizaţia PSD Iaşi să nu fie sfâşiată. Filiala a trecut printr-o perioadă extrem de frământată, toată ţara a văzut asta“, a spus Dragnea.

Cel puţin pentru următorul an, PSD Iaşi va fi condus de preşedintele Victorel Lupu, alături de Mihai Chirica (preşedinte executiv) şi Va­sile Câtea (secretar general). Trio-ul din fruntea filialei a fost decis în culise cu trei zile înainte de conferinţa de alegeri, cei peste 550 de delegaţi având doar rolul formal de a parafa înţelegerea liderilor filialei cu Dragnea.

„Noi aici parcă suntem la «Românii au talent», avem talentul de a vota“, a spus unul dintre vorbitorii de la conferinţa PSD. „A fost un blat adevărat“, a concluzionat un alt social-democrat. Doar patru membri de partid nu au girat simulacrul PSD, în contextul în care doi s-au abţinut de la vot, iar ceilalţi doi au votat „împotrivă“. Una din surprize a constat în faptul că fostul preşedinte al filialei, Gheor­ghe Nichita, a fost ales în forul suprem de conducere al organizaţiei.

GALERIE FOTO I

Statut încălcat

Lucrările conferinţei judeţene de sâmbătă s-au desfăşurat pe parcursul a circa patru ore. La votul pentru şefia filialei, social-democraţii şi-au încălcat propriul statut. În primul rând, conform statutului PSD, conducerea trebuia desemnată prin vot secret. La Iaşi, şefii filialei au fost aleşi prin ridicare de mână, tradiţie instaurată de către Nichita. Demn de remarcat că social-democraţii au amenajat cabine de vot la Hotel Internaţional, dar au preferat votul deschis întrucât perioada de desfăşurare a conferinţei a depăşit nivelul aşteptărilor.

Totodată, potrivit aceluiaşi document, în conferinţa PSD nu puteau fi aleşi şi pre­şedinte executiv şi secretarul, ci doar pre­şedintele şi Consiliul Judeţean format din 151 de membri. „Conferinţa e suverană“, au susţinut liderii PSD Iaşi.

O altă dovadă a simulacrului pus în scenă de social-de­mocraţi a fost lipsa discursului lui Victorel Lupu pentru susţinerea propriei candidaturi la şefia filialei. Noul şef al PSD Iaşi era cât pe ce să nu ţină şi discursul de mulţumire, el amintindu-şi de această responsabilitate abia după ce conferinţa s-a încheiat formal cu discursul lui Dragnea.

De cealaltă parte, Mihai Chirica a amintit în alocuţiunea sa de înţelegerea dintre liderii organizaţiei Iaşi cu şeful PSD asupra modului în care va fi condusă filiala şi a subliniat că Lupu a promis la parafarea acordului că se va retrage din funcţia de preşedinte după alegerile din 2016. „Am promis domnului Dragnea că în şedinţa publică de la conferinţa muni­cipală Paşcani (vineri au fost alegeri la organizaţia din localitate, n.r.) voi face o declaraţie. Şi am făcut-o. Am ridicat mâna domnului Lupu şi am spus «da, putem crea echilibru, putem reprezenta o forţă împreună», şi mi-ar fi plăcut să mai aud un lucru «Da, Mihai, aşa este, dar am mai promis şi eu ceva: am promis că, după alegeri, mă retrag», şi, probabil, acest lucru îl va spune pentru că aşa este. Trebuie să creăm echilibru pentru o perioadă de timp, dar şi premisele pentru reforma în care credem cu toţii“, a spus Chirica în faţa celor aproape 600 de delegaţi.

GALERIE FOTO II

Tensiunile vor reapărea

La rândul său, Lupu a amintit în discursul său că echipa aleasă în fruntea filialei a fost „cumva condiţionată“. „Am ales toţi o singură echipă, aceasta poate fi garanţie că vom face lucruri bune“, a precizat Lu­pu.

La conferinţa PSD au luat cuvântul circa 25 de persoane, dar puţine dintre acestea au adus şi critici. Primul din Schitu Duca, Mihai Mihalache, l-a criticat dur pe Lupu şi a reiterat ideea ca noul şef al PSD Iaşi va face „jocurile lui Nichita“ în partid şi că Nichita va fi liderul de facto al filialei. „Nu­mai minciuni spui, Mihai!“, a fost re­plica lui Lupu.

În context, demn de punctat este că Nichita a rămas în conducerea fi­lialei, el fiind membru în consiliul judeţean al PSD. Din cei 151 de membri ai CJPSD va fi aleasă componenţa Biroului Perma­nent Judeţean, for de conducere care va stabili candidaţii la alegerile locale şi generale în 2016. Pentru Primăria Iaşi, social-de­mocraţii îl vor nominaliza, cel mai probabil, pe actualul primar interimar. „Mihai Chi­rica are toate şansele să câştige Primă­ria Iaşi“, a spus Dragnea.

Organizaţia PSD Iaşi a trecut în ultimele aproape şase luni printr-o criză fără precedent. După „era Nichita“ în filială s-a creat un vid de putere, iar diverşi lideri au încercat să-şi impună propria viziune. Principala miză a conflic­telor care au măcinat organizaţia constă în stabilirea candidaţilor la alegerile locale şi parlamentare din 2016. Alegerile de sâm­bătă au adus o oarecare linişte în PSD Iaşi, dar noii lideri încă nu s-au pus de acord în privinţa candidaturilor, astfel că, pe viitor, tensiunile vor reapărea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.