IMAGINI: Peisajul dezolant din jurul frumosului "Palat al Dogilor" din Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

IMAGINI: Peisajul dezolant din jurul frumosului "Palat al Dogilor" din Iași

GALERIE
gara iasi mizeriemizerie gara iasi (1)mizerie gara iasi (2)mizerie gara iasi (3)mizerie gara iasi (4)mizerie gara iasi (5)mizerie gara iasi (6)mizerie gara iasi (7)garagara iasi
 • gara iasi mizerie
 • mizerie gara iasi (1)
 • mizerie gara iasi (2)
 • mizerie gara iasi (3)
 • mizerie gara iasi (4)
 • mizerie gara iasi (5)
 • mizerie gara iasi (6)
 • mizerie gara iasi (7)
 • gara
 • gara iasi
- +

Deși clădirea gării din Iași este una impunătoare, iar în interior a fost organizată de curând o expoziție de succes (la sosirea trenului regal, după cum puteți afla de AICI), zona de-a lungul căii ferate este una de-a dreptul mizerabilă.

Nu doar degradarea explicabilă prin trecerea timpului și lipsa fondurilor pentru amenajare este de vină pentru aspectul dezolant, ci și gunoaiele presărate pe lângă căile de rulare și sutele sau miile de PET-uri adunate într-o "căsuță" aparținând, aparent, CFR transformă peisajul într-unul de coșmar.

Gara Iași a fost construită în anul 1870 într-o zonă mlăștinoasă de pe șesul Bahluiului, după planurile arhitectului austriac Wachter. Pentru a ieși din mlaștină, constructorii au înălțat terasamentele cu aproximativ doi metri.

Compania Lemberg-Czernowitz-Jassy Eisenbahn a inaugurat oficial calea ferată Pașcani-Iași la 20 mai/1 iunie 1870, cu acest prilej fiind inaugurată și Gara Iași, care era pe atunci una dintre primele stații de călători din România.

Clădirea gării a fost construită în stil venețian-gotic. Fațada sa este inspirată de fațada Palatului Dogilor din Veneția. Clădirea centrală avea o lungime de 133.8 m și 113 camere. În partea centrală, la etaj, se află o loggie cu cinci ochiuri și coloane de piatră sculptată, având deasupra trei ogive, tot sculptate. Proiectul prevedea ca în ogiva centrală să fie amplasat un ceas cu cadranul transparent. Clădirea a fost văruită în roz-bombon, iar loggia era roșie. Gara Iași se afla în contrast cu zona verde (șesul Bahluiului) în care a fost ridicată.

Gara Iași a fost inclusă în Lista monumentelor istorice din județul Iași, elaborată în anul 2004.

Datele istorice au fost preluate de pe wikipedia.org.

VEDEȚI ȘI:

GALERII FOTO: Gara din Iași a rivalizat zilele acestea cu marile muzee ale lumii

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Lucian DÎRDALA

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Este greu de crezut că relaţia instituţională a UE cu Australia va rămâne aceeaşi, în condiţiile în care Franţa ar putea bloca în Consiliu viitorul acord de liber schimb, aflat în faza finală a negocierilor.

Filmuletul zilei

opinii

Lecţia 9/11

Florin CÎNTIC

Lecţia 9/11

Deşi, pentru români, 11 septembrie ar fi trebuit să rămână în istorie drept data cuceririi Plevnei (în 1877), noi nu vom putea uita, totuşi, ziua de 11/09 a anului 2001. Poate nu ar fi rău să medităm la sângeroasa lecţie care a fost servită atunci lumii civilizate.

După liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

După liceul militar

... Am venit cu coada între picioare de la liceul militar. Am pierdut un an. De ce? S-a întâmplat aşa (dar eu nu cred că s-a întâmplat, am aproape convingerea că a fost premeditat, să mă înveţe minte să nu mă mai retrag de la măreţul liceu) pentru că s-a întârziat cu trimiterea situaţiei mele la învăţătură de la liceul milităros. În aceste condiţii, directorii de la liceele din Iaşi nu au acceptat să mă înscriu. Tata a încercat la mai multe licee - nimic.

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Alex VASILIU

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Concertele ordonate vineri, sâmbătă, duminică şi luni au prilejuit audiţii unice pentru că opus-urile prezentate ajung extrem de rar sau nu ajung deloc pe scenele noastre de concert. Un prim argument a aparţinut ansamblului Les Dissonances, avându-l ca dirijor şi solist la vioară pe David Grimal.

pulspulspuls

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Dom’le, oare ce mănâncă, ce bea, sau poate ce fumează dom’ premare Mihăiţă de le serveşte cu atâta nonşalanţă prin interviuri din afara Iaşului încât îngheaţă apele, nu alta, dar parcă îi ia şi pe toţi de gogomani, imaginându-şi că nu ştie lumea ce şi cum? 

Caricatura zilei

DNA

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.