IMAGINI: Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ i-a fost oferit lui Octavian Soviany
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

IMAGINI: Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ i-a fost oferit lui Octavian Soviany

GALERIE
Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (1)Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (2)Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (3)Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (4)Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (5)Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (6)Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (7)Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (8)Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (9)Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (10)Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (11)Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (12)Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (13)Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (14)Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (15)Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (16)Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (17)Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (18)Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (19)Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (20)
 • Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (1)
 • Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (2)
 • Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (3)
 • Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (4)
 • Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (5)
 • Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (6)
 • Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (7)
 • Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (8)
 • Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (9)
 • Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (10)
 • Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (11)
 • Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (12)
 • Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (13)
 • Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (14)
 • Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (15)
 • Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (16)
 • Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (17)
 • Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (18)
 • Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (19)
 • Premiile literare Ziarul de Iasi 2016 (20)
- +

Scriitorul Octavian Soviany a primit vineri seară, pe 20 mai, Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“. Gala de decernare a premiului a avut loc în Aula Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“ din Copou, corp A.

Premiul pentru cea mai bună carte de proză a anului 2015 i-a fost oferit vineri seară, în cadrul unei gale, scriitorului Octavian Soviany, care a venit special de la Bucureşti pentru acest eveniment. Acesta a primit trofeul şi suma de 6.000 de lei pentru cartea „Moartea lui Sieg­fried“, editată la Cartea Românească.

Totodată, anul acesta Premiul pentru debut i-a revenit lui Alexandru Istrate pentru volumul „De la gustul pentru trecut la cercetarea istoriei. Vestigii, călătorii şi colec­ţionari în România celei de-a doua jumătăţi a secolului XIX“, volum apărut la Editura Universităţii „Al.I. Cuza“.

„«Ziarul de Iaşi» premiază anul acesta un scriitor cu multiple valenţe: prozator, poet, eseist, dramaturg, traducător. «Moartea lui Siegfried» este un ro­man complex, pasionant, desfăşurat pe mai multe planuri narative şi cu o largă deschidere sim­bolică. E o carte care, cu certitudine, marchează un moment important în destinul literar al lui Octavian Soviany“, a declarat cri­ticul Alexandru Călinescu, preşedintele juriului.

Despre cartea sa, autorul spune: „Este un premiu important în cariera mea, şi cred că şi acest roman este poate la fel de important. Am încercat să schimb registrul stilistic şi cred că este un roman care încearcă să semene cu o simfonie. Idea de structură muzicală a existat în mintea mea de mult. Sunt onorat că primesc acest premiu“.

La rândul său, scriitorul care a câştigat premiul pentru debut mărturiseşte că a vrut să devoaleze altfel trecutul.

„Demersul şi-a propus să găsească firescul din trecut, ferindu-l deopotrivă de reconstituirile nosta­lgice, precum şi de amprentele ideologizante. Cartea vorbeşte, celor care vor să asculte ori să citească, despre oamenii tăcuţi ai vremurilor de demult care prin munca lor au creat modelul pildei şi a binelui public. Premiul nu priveşte neapărat calitatea lucrării. Acordarea lui demonstrează că există încă un interes pentru astfel de scrieri. Nu e al nostru, ci al prietenilor şi colegilor de breaslă care, într-un context mai mereu precipitat, militează pentru resemantizarea discursului cultural în consonantă cu dezbaterile academice de pe mapamond“, a men­ţionatAlexandru Istrate.

Juriul acestui eveniment este format din Ale­xandru Călinescu, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş.

Eveni­mentul a fost organizat de „Ziarul de Iaşi“ în parteneriat cu Universitatea Tehnică Gh. Asachi şi Compania Antibiotice Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Experţi, foşti şi actuali oficiali, se întrec în a-i da sfaturi lui Joe Biden

Alexandru LĂZESCU

Experţi, foşti şi actuali oficiali, se întrec în a-i da sfaturi lui Joe Biden

Multe dintre opiniile experţilor despre ceea ce ar trebui să facă noua administraţie de la Washington în materie de politică externă ignoră complet noua realitate geopolitică şi sunt impregnate de o doză masivă de idealism utopic.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Pictorul Ion Neagoe, un simbol peste timp

Nichita DANILOV

Pictorul Ion Neagoe, un simbol peste timp

Pictorul Ion Neagoe a fost un nonconformist, un revoltat. Picta cu pasiune, dar refuza să se manifeste în afara atelierului. Oare exigenţa legată de propria sa creaţie n-a fost o barieră în calea afirmării sale?

Collingwood, glumind despre Ruskin

Dana ȚABREA

Collingwood, glumind despre Ruskin

Dacă glumele au la bază un gând serios, nu există glume nevinovate. Nici măcar în plan filosofic nu scăpăm de glumele serioase. De pildă, pamfletul intitulat în mod ironic „Ruskin’s Philosophy” pe care R.G. Collingwood l-a susţinut public la o conferinţă despre John Ruskin. Sesizarea poantei trebuie să se producă instantaneu şi fără apel la raţiune, discursivitate, ceea ce nu e tocmai cazul glumelor serioase. Pentru acestea din urmă îţi poţi propune să arăţi în ce constă seriozitatea lor.

Între progres şi progresism regresiv

Michael ASTNER

Între progres şi progresism regresiv

- (în)semnele timpului -

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

1 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.