Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

IMAGINI: Un ieșean către primar - Ați executat prostii pe Lăpușneanu

GALERIE
Sectiune transversala prin pavajul montat pe LapusneanuSe obsreva ca lumea in mod instinctiv evita sa calce prin sant, adica prin mijlocul spatiului de proPavajul trebuia pus orizontal, cu pante foarte mici spre lateralIN CAZ DE URGENTA STRADA LAPUSNEANU ESTE BLOCATA LA AMBELE CAPETEIn aceasta zona de cafenea mesele scoase afara vor sta stramb se varsa cafeaua din ceascaDoamnele stiu bine ca mersul pe tocuri este practic imposibil pe suprafete inclinateDisconfort vizual accentuat, senzatie de lucruri care o iau la vale, axul ochilor pare ca se strambaCIRCULATIA ESTE DESPARTITA LA MIJLOC NIMENI NU CIRCULA PRIN CANALUL DE SCURGERECANAL DE SCURGERE PE MIJLOCUL STRAZII LA SUPRAFATA NEPOTRIVIT PENTRU PROMENADEACESTE CAPACE METALICE NU SUNT PENTRU TRAFIC PIETONAL SUNT PENTRU TRAFIC AUTO MEDIU MONTAJ PROST EXE
  • Sectiune transversala prin pavajul montat pe Lapusneanu
  • Se obsreva ca lumea in mod instinctiv evita sa calce prin sant, adica prin mijlocul spatiului de pro
  • Pavajul trebuia pus orizontal, cu pante foarte mici spre lateral
  • IN CAZ DE URGENTA STRADA LAPUSNEANU ESTE BLOCATA LA AMBELE CAPETE
  • In aceasta zona de cafenea mesele scoase afara vor sta stramb se varsa cafeaua din ceasca
  • Doamnele stiu bine ca mersul pe tocuri este practic imposibil pe suprafete inclinate
  • Disconfort vizual accentuat, senzatie de lucruri care o iau la vale, axul ochilor pare ca se stramba
  • CIRCULATIA ESTE DESPARTITA LA MIJLOC NIMENI NU CIRCULA PRIN CANALUL DE SCURGERE
  • CANAL DE SCURGERE PE MIJLOCUL STRAZII LA SUPRAFATA NEPOTRIVIT PENTRU PROMENADE
  • ACESTE CAPACE METALICE NU SUNT PENTRU TRAFIC PIETONAL SUNT PENTRU TRAFIC AUTO MEDIU MONTAJ PROST EXE
- +

Un ieșean, Ștefan, ne-a trimis pe adresa redacției scrisoarea deschisă adresată primarului în legătură cu lucrările de pe strada Lăpușneanu. Ștefan a atașat și imagini la mesajul său pe care îl redăm în variantă integrală:

"Stimate Domnule Primar

Multe lucruri proaste ati facut in Iasul nostru cel iubit. Pe unele din aceste prostii le-am semnalat anterior. Acum datoria mea de locuitor al urbei ma indeamna sa semnalez in continuare prostiile pe care le faceti.

Astazi am in vedere strada Lapusneanu. Sunt curios ce fel de meseriasi au lucrat in halul acesta. Ati facut domnule primar un canal de scurgere pe mijlocul strazii, la suprafata. Pe unde am fost si am umblat nu am vazut nicaieri asa ceva. Mai ales pe vestita noastra strada a Lapusneanului care se vrea cea mai frumoasa promenada a Iasilor ati facut sant de scurgere, rigola de colectat gunoaie la suprafata, ca-n Evul Mediu. Asa, deci s-o luam metodic cu prostiile pe care le-ati executat pe Lapusneanu.

1. PROASTA PROIECTARE. Unde s-a mai vazut d-le primar, scurgere pe mijlocul strazii prin canal deschis? Cel care a proiectat minunea asta parca ar fi obsedat de inundatii, diluvii, potop de ape care trebuie aduse neapararat pe mijlocul strazii.

In Iasi intr-adevar cam toate strazile sunt in panta, dar nicaieri nu veti vedea scurgerea apelor pe mijloc. Peste tot capacele de scurgere sunt montate pe margine, practic inafara campului vizual al trecatorului.

In cazul de fata cred ca mai erau cel putin 3 variante de preluare a apei pluviale, care sa nu afecteze estetica celei mai iubite strazi a Iasului. Asta mai ales ca lucrarea s-a facut cu multa cheltuiala europeana si inca strada a stat descoperita in santier ani de zile. Rezultatul trebuia sa fie o strada perfect plana, cu pante de scugere cat mai mici, disimulate, spre margini. Trecatorul nu trebuie sa stie pe unde se scurge apa, nu este treaba lui sa observe un sant pe mijloc cu capace metalice urate si neadecvate.

2. DISCONFORT VIZUAL ACCENTUAT, senzatie de lucruri care o iau la vale. Domnule primar, scopul de baza, prima utilitate a acestei strazi este mersul pe jos, promenada, plimbarea de placere, organizarea de cortegii artistice, prezentari de moda, costume de epoca, mimi, clovni, defilari de "trecute vremi de doamne si domnite", procesiuni, care alegorice, concursuri de skateboard, parade, manifestatii etc.

Senzatia este ca toate acestea le-ati taiat cu pixul din proiect si v-ati concentrat numai pe scurgerea apei pe mijloc drept principalul motiv al existentei strazii.

Damele cu pantofi cu toc cui, domnite de epoca cu conduri de matase, glezne fine cu botine nu vor putea pasi niciodata cu gratie pe pavelele  inclinate din jurul capacelor metalice, nu mai zic de tocuri prinse intre gratiile de fier. Pana si adidasii mei calca stramb pe acele dale inclinate.

In zone potrivite pentru cafenea, mese la strada, va rog sa observati domnule primar ca datorita pantelor de scurgere foarte mari mesele stau stramb, se varsa caimacul din ceasca, spuma la halba este inclinata, bucile curului stau stramb pe scaun, domnule primar.

Apoi strada este practic despartita in doua de canalul de pe mijloc. Se observa ca lumea trece grabita, cu capul in jos, preocupata in primul rand sa nu calce pe capace sau in sant.

Nimeni nu calca pe mijlocul strazii, acesta fiind rezervat de dom' primar numai pentru scurgerea zoilor la canal.

Mi-ar fi placut d-le primar un pavaj neted ca gresia din baie.

Mi-ar fi placut d-le primar ca strada Lapusneanu sa poata fi spalata cu dero si frecata cu mopul, asa cum se intampla prin unele burguri nemtesti.

Sa vad pe Lapusneanu mochete rosii macar, sau chiar covoare, pe trotuare la intrarea in pravalie, conform unui stravechi obicei oriental.

Asta ca duioasa aducere aminte a fostei ulite prafuite de la marginea targului, unde se adunau zarafii, misitii, toptangiii, pravaliasii de tot felul. Se chema pe atunci Ulita Sarbeasca si avea capatul de sus la groapa de gunoi a targului...

3. PROASTA EXECUTIE. Capacele metalice pe care le-ati montat in mod ostentativ pe mijlocul strazii nici macar nu sunt adecvate pentru traficul pietonal. D-le primar, fa matale o cautare pe google, pune acolo 'capace metalice trafic pietonal' , da pe 'imagini'. Habar nu aveam cum arata un asemenea capac dar netul m-a lamurit in 5 secunde. Dumneata de ce n-ai cautat pe net inainte de a face proiectul? Capacele pe care le-ai folosit sunt pentru trafic auto mediu, potrivite de a fi montate la marginea bordurii strazii, dom' primar !!!. Hai pe goagal sa-ti arat!

Plus de asta, capacele dvs. arata si urat ca naiba, cu fante mari, printre care se vad licarind zoile pe fundul canalului, ca in fantana. Imagine deprimanta, cu apa picurand printre gratii, ca-n "Lacustra" lui Bacovia.

Si insusi montajul capacelor respective s-a facut de niste meseriasi prosti. Imbinari proaste, muchii taietoare ale dalelor in jurul capacelor, chituri aplicate de mantuiala.

Inca, am impresia ca montajul pavelelor s-a facut cu mortar umed. Sa dea D-zeu sa nu am dreptate, dar daca vom avea geruri mari de minus 20 de grade, dalele se vor impusca, se vor dezlipi si o sa le adune d-l primar cu lopata.

Toate cele aratate la punctele 1., 2., si 3.  practic nu mai pot fi remediate. Ne-ati procopsit cu o uratenie de strada pe cel putin 50 de ani...

Si acum, cu voia dvs. ultimul punct pe lista, care din fericire se poate remedia usor.

4. STRADA LAPUSNEANU ESTE BLOCATA LA AMBELE CAPETE IN CAZ DE URGENTA.

In caz de incendiu, explozie, atac terorist, molima, inundatii, uragane, lacuste,  mai spuneti dvs., accesul pe Lapusneanu trebuie sa fie liber.

Pe aceasta promenada trebuie sa poata patrunde in cea mai mare urgenta tulumba pompierilor, smurdul, ambulanta, sanepidul, politia, morga, pompele funebre, armata, jandarmii, garda de mediu, garda de fier, etc., toate au treaba aici in cazul unei nenorociri.

Chiar am vazut cu ani in urma un exercitiu al pompierilor, cu tulumbele parcate in fata hotelului Unirea, daca va amintiti.

Se pare ca ati omis acest aspect d-le primar.

Ambele capete ale strazii sunt blocate cu jardiniere din beton. Nu-i nimic, mai verificati inca odata planul de evacuare care ar trebui sa existe, apoi remediati problema. Sau s-ar putea sa nu am eu dreptate, atunci scuze, va rog.

Oricum, mi-e lehamite sa verific eu insumi legislatia, regulamentele in domeniu, pe net".

Cu stima,

Stefan

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri