Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Îmblânzirea dacului

GALERIE
briscan zara
  • briscan zara
- +

În vecii vecilor nu aş fi crezut că românii vor purta măşti sanitare oriunde merg, inclusiv în maşini când sunt singuri, că vor sta la coadă respectând distanţele aproape la milimetru ca japonezii, că vor şti atât de multe lucruri despre viruşi, că nu vor încălca frecvent şi flagrant ordonanţele de urgenţă sau distanţarea socială. Sau, Doamne fereşte, n-aş fi crezut nici dacă mă picurai cu ceară că se vor spăla atât de des pe mâini!...

Există o serie de filme de desene animate foarte inspirată, numită „Cum să îţi dresezi dragonul” având ca temă principală descoperirea convieţuirii dintre oameni şi dragonii care populau nişte tărâmuri de poveste. În istoria acelor ţinuturi era adânc înrădăcinată o teamă şi o ură faţă de fiinţele monstruoase care furau mâncarea şi distrugeau tot ce întâlneau în cale şi care trebuiau neapărat nimicite fără milă cu orice ocazie. Toţi oamenii erau învăţaţi şi încurajaţi încă de mici să urască şi să lupte cu toate armele împotriva duşmanilor care le dădeau permanent târcoale. Asta până într-o zi când un băieţel descoperă că de fapt dragonii pot fi îmblânziţi şi transformaţi în nişte aliaţi loiali, puternici şi chiar foarte simpatici.

Ei bine, am ales acest exemplu pentru a-mi stabili punctul de reper. Românii sunt consideraţi în majoritatea cazurilor drept nişte oameni, asemenea dragonilor, de care nu se prea lipeşte civilizaţia, care aleg mereu calea mai uşoară, primitivă, lipsită de greutăţi, chiar ilegală. Ei nu pot fi dresaţi, nu pot fi antrenaţi să se comporte precum cei dezvoltaţi, să fie ordonaţi, să respecte la sânge legile, să fie educaţi, politicoşi. Iar odată cu venirea democraţiei parcă lucrurile s-au înrăutăţit şi mai tare în loc să se îmbunătăţească. Păturile de jos au decăzut şi mai tare şi au început să influenţeze negativ restul societăţii. Corupţia e o lege de căpătai. Nu faci nimic fără să fii corupt sau să accepţi pe alţi corupţi. La medic trebuie să dai plocon altfel te lasă să mori, la preot la fel, la orice angajat cu minimă responsabilitate de care depinzi la un moment dat trebuie să te gândeşti cum să îl „cumperi”. Nimic nu merge aşa cum e planificat să meargă, totul trebuie să fie reinterpretat şi adaptat.

Ce să mai vorbesc despre respectarea legilor de bun simţ, despre politeţe, curăţenie, respectarea ordinii publice, a liniştii ş.a.m.d. Peste tot unde mergi e orice numai ascultarea de lege nu. Cazurile cele mai deocheate de nesupunere sunt chiar admirate şi devin „virale”. Exemplele de indivizi certaţi cu legea sunt modele de urmat pentru generaţiile tinere. Termenul de politician este sinonim cu cel de parvenit, leneş şi corupt. Nimic nu e la locul lui.

Şi totuşi în ultimele luni s-a întâmplat un lucru pe care nimeni nu a reuşit să îl pună în aplicare cu succes până acum, decât poate Ceauşescu. Şi culmea e că această reuşită nu se datorează unei organizări omeneşti, unei ordini prestabilite, unui plan bine pus la punct, ci unui lucru invizibil cu ochiul liber, mai precis se datorează Covid-ului. Nu ştiu câţi au realizat acest lucru, dar primăvara asta românii au devenit ascultători, docili, corecţi, au început să respecte legea aşa cum nu au mai făcut-o de pe vremea dictaturii comuniste când riscau puşcăria sau moartea. Şi culmea e că nu teama de îmbolnăvire a fost singura cauză care a contribuit la schimbarea radicală a comportamentului, ci teama de amendă usturătoare ce putea fi pusă în aplicare imediat, la colţ de stradă.

Asta arată un lucru extraordinar care pe mine unul m-a făcut să îmi schimb radical părerea despre acest neam, anume acela că românul poate fi schimbat, poate fi îmblânzit, poate fi adus pe drumul cel bun. Singura condiţie care trebuie îndeplinită e ca acolo sus cineva să vrea acest lucru cu adevărat şi să aibă metoda potrivită.

Românii, doamnelor şi domnilor, nu sunt golani înnăscuţi, nu sunt ţărani incurabili, nu sunt analfabeţi funcţional fără şanse de îndreptare, ci sunt oameni obişnuiţi, poate chiar peste o medie de inteligenţă globală, care pot fi foarte uşor instruiţi şi transformaţi în cetăţeni model pentru multe popoare. Singura piedică ce a stat mereu în calea acestei realizări a fost lipsa de voinţă şi organizare a claselor conducătoare. Perioada aceasta de pandemie şi de stare de urgenţă a demonstrat pe viu faptul că în cea mai mare parte din istoria noastră s-a căutat în mod intenţionat, sau a fost pur şi simplu din lipsă crasă de luciditate politică, menţinerea acestui popor sub nivelul său de valoare. Practic, în aceste luni s-a aflat adevărul: se poate, dar nu se vrea!... Românul poate fi „îmblânzit” numai să se dorească acest lucru.

Exact ca în cazul unui elev de la ţară care are toată capacitatea fizică şi intelectuală de a deveni un cetăţean de succes doar că părinţii lui habar nu au de acest lucru sau nu vor să aibă habar şi îl trimit în continuare pe deal cu vaca, aruncându-i cărţile pe foc.

Da, a fost nevoie de ameninţări, de pedepse aspre, de instaurarea unei frici sănătoase care să deschidă ochii oamenilor şi să îi facă să vadă realitatea, că legea trebuie respectată ca să fie bine... Fără aşa ceva nu se poate niciodată educa nicio vietate. Doar cu simple vorbe (alias legi neaplicate), fără un sistem dur de impunere a lor, nu se face nimic, iar „copiii” şi-o iau în cap şi îi lasă pe cei mai obraznici şi nepricepuţi să conducă. Mereu a fost aşa, tupeiştii sunt ascultaţi chiar dacă nu au nimic important de zis ori de făcut.

Pentru mine personal această experienţă a fost o adevărată revelaţie. În ultimii ani chiar abandonasem orice speranţă de renaştere, de recuperare a acestui popor. Vedeam în fiecare zi dovezi zdrobitoare ale lipsei lui de capacitate genetică de a progresa. Speram doar într-o asimilare a noastră de către marele tsunami al globalismului care ne-ar fi ridicat vrând nevrând la un nivel superior datorită inerţiei valului, impulsului kinetic al mării, nu meritului nostru deosebit. Chiar eram blazat. Asta e, îmi spuneam, sunt parte a unui popor de loseri, de impotenţi iremediabil, de mioritici leşinaţi şi penibili care îşi plâng de milă permanent şi nu se mai poate face nimic, şi aşa vom rămâne cu toţii în eternitate... 

Dar iată că dragul de Coronavirus m-a contrazis total! Frica de infectare şi de amendă l-a ridicat brusc pe sălbaticul dac la un nivel nesperat. În vecii vecilor nu aş fi crezut că românii vor purta măşti sanitare oriunde merg, inclusiv în maşini când sunt singuri, că vor sta la coadă respectând distanţele aproape la milimetru ca japonezii, că vor şti atât de multe lucruri despre viruşi, că nu vor încălca frecvent şi flagrant ordonanţele de urgenţă sau distanţarea socială. Sau, Doamne fereşte, n-aş fi crezut nici dacă mă picurai cu ceară că se vor spăla atât de des pe mâini!... Am fost mai ascultători decât italienii, spaniolii, francezii şi englezii la un loc! Este fantastic cum modelează pe om o mână de fier!

Da, e clar, cetăţeanul nostru are şanse, poate fi recuperat, important e să se dorească acest lucru. Dragi politicieni, dragi conducători, este demonstrat, nu mai aveţi absolut nicio scuză ca de acum încolo să nu transformaţi această ţară, acest popor într-unul exemplar. Principala cauză a decăderii poporului român nu este individul, ci abordarea problemei de către lideri. Dacă un rahat de virus a putut, voi de ce să nu puteţi?! Puneţi biciul pe români, nu-i mai gâdiliţi atâta în cur, că mai târziu o să vă mulţumească!...

Briscan Zara este scriitor şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri