"Îmi vine să închid porţile şi să-mi ţin copiii la şcoală 24 din 24". Reacţii după crima din Copou
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

"Îmi vine să închid porţile şi să-mi ţin copiii la şcoală 24 din 24". Reacţii după crima din Copou

GALERIE
Diana Gugulica
  • Diana Gugulica
- +

„Îmi vine să închid porţile şi să-mi ţin copiii la şcoală, în siguranţă, 24 din 24. Astăzi avem la şcoală copii trişti, nu se pot opri din plâns”, spune cu lacrimi în ochi directoarea Liceului „Dimitrie Cantemir” din Podu Roş.

 

Şcoala unde a învăţat eleva de 16 ani ucisă de prietenul ei în Parcul Copou este în doliu. Colegii ei, dar şi profesorii, sunt încă în stare de şoc. Diana era o fire sensibilă, studioasă, cu o lumină aparte în priviri. Era singura fată la părinţi, iar moartea ei subită a lăsat în urmă doi părinţi disperaţi. Eleva va fi înmormântată astăzi, la ora 13, la Biserica din Horpaz, locul unde locuieşte bunica sa, dar şi familia criminalului.

„Colegii ei de clasă împreună cu diriginta şi cu mine vom merge organizat, cu un autocar, la înmormântare. Evident, elevii vor merge doar cu acordul părinţilor. Astăzi (n.r. - ieri) nu am putut perturba programul, în şcoală fiind simulare, dar mâine vom aranja un loc în care prietenii şi elevi din şcoală să-i poată aprinde o lumânare. Vom face şi o slujbă, o comemorare cu preot în careul şcolii”, a declarat Anca Dimitriu, directorul Liceului „Dimitrie Cantemir” din Podu Roş.

„Trăim într-o societate degradată”

Reprezentanţii şcolii se gândesc să ia atutudine cu privire la această nenorocire şi să publice o scrisoare către toate instituţiile statului cu privire la violenţa din rândul tinerilor. „Criminalitatea aparţine străzii, trăim într-o societate degradată şi îmi vine să închid porţile şi să-mi ţin copiii la şcoală, în siguranţă, 24 din 24. Astăzi avem la şcoală copii trişti, nu se pot opri din plâns”, adaugă directorul şcolii unde învăţa Diana.

Elevă în clasa a IX-a la specializarea Ştiinţe Socioumane, Diana vroia să devină avocat ori psiholog. Iar pentru viitorul ei se pregătea încă de pe acum, împlicându-se în toate proiectele de la şcoală şi participând la olimpiade şi concursuri, de ale căror rezultate profesorii săi erau mândri. Recent, a obţinut menţiune la Olimpiada Judeţeană de română, iar în această periaodă făcea pregătire la şcoală la engleză, fiind un profil intensiv engleză. Aceasta a intrat la „Cantemir” cu o medie de admitere peste 9, şi cu o medie de absolvire a gimnaziului de 9,35. Profesorii săi de la clasă spun că era cu mult bun-simţ şi că niciodată nu i s-a citit pe chip că ar avea vreun necaz ori vreo depresie specifică vârstei. 

De Dragobete a lipsit de la şcoală

Era o fire veselă, cu mâna pe sus încă din primele ore ale anului şcolar, iar astăzi, chiar în ziua înmormântării, aceasta trebuia să se întâlnească cu profesorul său de limba română să stabilească cu ea amănunte legate de un nou concurs şcolar la care voia să participe. „Colegii mei nu au remarcat niciun fel de tristeţe la ea, era o fetiţă care promitea foarte mult în dezvoltarea ei personală, avea o evoluţie lăudabilă. Era genul de copil pe care orice profesor şi orice părinte şi l-ar dori”, spunul unul dintre profesorii săi.

Eleva avea doar trei absenţe de la începutul anului şcolar, şi acestea motivate din raţiuni de sănătate. Cu toate acestea, pe data de 24 februarie, de Dragobete, fata a lipsit de la şcoală fără să spună de ce, iar acest lucru poate părea suspect abia acum.

Colegii săi nu pot concepe faptul că nu o vor mai vedea în clasă şi că nu o vor mai putea strânge în braţe. Clasa Dianei este cunoscută în şcoală ca un colectiv unit, iar colegii săi spun că toţi sunt ca fraţii şi că simt că şi-au pierdut o soră. Aceştia povestesc că Diana era o persoană extrovertită şi că dacă ar fi avut vreo problemă, ei ar fi ştiut, şi-ar fi dat seama. 

„El a făcut o pasiune pentru ea”

Era prietenoasă şi îşi dedica mai tot timpul şcolii. „Pentru ea, acest tânăr nu era trecut la categoria priorităţi, eu cred că el a făcut o pasiune pentru ea”, crede cu tărie Anca Dimitriu, director şi profesor de geografie. Aceasta mărturiseşte că a vorbit cu părinţii fetei, în special cu mama, în cursul zilei de ieri, dar că nu a reuşit să comunice prea mult cu ea. 

Diana Elena G. a fost găsită de către o femeie care se plimba prin Parcul Copou lângă un copac, sâmbătă, în ziua mare. Deşi echipajul SMURD a încercat timp de zeci de minute să o resurciteze, totul a fost în zadar. Adolescentul care i-a luat zilele este prietenul ei, Eduard Perju, în vârstă de 16 ani. Acesta a strangulat-o pe fată de gât cu un colier de plastic de genul celor cu care se prind capacele la roţile de la autoturisme, colier ce odată strâns nu mai poate fi desfăcut decât prin tăiere. După mărturisirea cu sânge rece făcută de băiat, elev la Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza”, acesta i-ar fi spus fetei că are o surpriză pentru ea şi că o roagă să se întoarcă şi să închidă ochii. Atunci a fost momentul în care Eduard şi-a luat drept de viaţă şi de moarte asupra ei. După ce i-a strâns colierul cu toată puterea, acesta a plecat şi a lăsat-o pe fată acolo. Motivul invocat de acesta este că tânăra nu mai voia să fie împreună cu el, iar el a devenit gelos. Conform spuselor celor de la Urgenţe, această crimă este probabil cea mai violentă din ultimii ani. (Paula SCÎNTEIANU)

CITEȘTE ȘI:

FOTO: Olimpică UCISĂ în parcul Copou după planul DIABOLIC al prietenului gelos

Cum e posibil ca o fată în agonie să moară, după ce a fost strangulată de prieten, totul ziua în amiaza mare, în cel mai cunoscut parc din oraş? Poliţia Locală are o explicaţie pentru lipsa patrulelor în acelaşi loc în care nu de mult s-au furat statui: toţi oamenii legii erau la meci, la stadion. Secţia 2 Poliţie (Păcurari - Copou) are şi aceasta 9 patrule la stradă în toată aria de acţiune. Fata putea fi reanimată dacă ar fi fost găsită în câteva minute după ce agresorul i-a strâns colierul de plastic şi a plecat. E vorba de un colier autoblocant, de genul celor cu care se prind capacele la roţi, şi care nu pot fi decât tăiate.

-------

Criminalul a fost arestat 

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi l-au prezentat ieri instanţei pe adolescentul suspectat că a comis crima din Parcul Copou. Eduard Perju a ajuns la Palatul de Justiţie în jurul orei 14.00, acesta fiind reprezentat de un avocat de oficiu. După o şedinţă de judecată scurtă, judecătorii ieşeni au decis ca Perju să fie arestat preventiv pentru 30 de zile, perioadă în care procurorii vor continua ancheta în cazul său. 

Concomitent, în mediul online a izbucnit o adevărată revoltă împotriva lui Eduard Perju. Mai mulţi prieteni de-ai Dianei Gugulică au postat mesaje de aprostrofare sau ameninţare la adresa lui Eduard, cazat ieri în Arestul Poliţiei Municipiului Iaşi. “Criminalule, o să plăteşti. Câte lacrimi s-au vărsat pentru Diana, atâta bătaie sper să-ţi iei. Nu o să rămână aşa, gunoiule! Asta nu se uită, o să ieşi în câţiva ani”, este doar unul dintre sutele de mesaje postate ieri în mediul virtual. “Pentru sângele rece ce l-a avut va avea de suferit toată viaţa. Un asemenea animal, că om nu-l pot numi, trebuie să putrezească în puşcărie. Sper să îl trateze toată lumea aşa cum trebuie fără a-l ierta vreodată”, a mai scris un adolescent. 

Vlad G., tatăl Dianei, a postat un mesaj pe Facebook la o zi dupã ce un licean de 16 ani, Eduard Perju, i-a ucis fiica în Parcul Copou din Iaþi. “Doamne, îmi vreau fetiţa înapoi, Doamne!“, a scris acesta. Zeci de apropiaţi au postat, la rândul lor, mesaje de susţinere. “Sincere condoleanţe familiei şi multă putere să vă dea Dumnezeu să puteţi depăşi acestă tragedie”, este una dintre încurajările primite de tatăl îndoliat. Cel care i-a ucis fiica riscă până la 15 ani de detenţie într-un centru de reeducare, după cum prevede Noul Cod Penal în cazul minorilor. (Ionuț BENEA)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.