IMM-urile din Iaşi sunt pe locul zece în ţară după cifra de afaceri
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

IMM-urile din Iaşi sunt pe locul zece în ţară după cifra de afaceri

GALERIE
produse-bio-10
  • produse-bio-10
- +

Potrivit datelor oficiale, anul trecut, firmele mici şi mijlocii din judeţ au raportat afaceri de 3,25 miliarde euro.

 

Afacerile derulate în 2015 de întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din Iaşi plasează Iaşul pe locul 10 la nivel naţional. Aproximativ 3,25 miliarde de euro este valoarea cumulată a afacerilor derulate de IMM-urile din judeţ, fiind luate în considerare la realizarea calculului doar firmele cu sediul social în Iaşi care au declarat în bilanţul aferent anului trecut un număr de până în 250 de salariaţi şi o cifră de afaceri mai mică de 50 de milioane de euro. Anul trecut, în dreptul Iaşului figurau 17.598 de IMM-uri, dintre care 13.363 au declarat o cifră de afaceri mai mare de zero lei.  

 
Topul domeniilor
 
Potrivit unei centralizări realizate de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, cea mai mare contribuţie vine din partea firmelor de acest tip ce activează în comerţ şi turism, adică 1,4 miliarde de euro (43,58% din total). Societăţile din domeniul serviciilor, care se încadrează la capitolul IMM, au un aport de 18,56% în cifra totală de 3,25 miliarde de euro a afacerilor la nivel de judeţ. În schimb, potrivit statisticii furnizate de Camera de Comerţ şi Industrie, cifra de afaceri însumată a firmele mici şi mijlocii din domeniul construcţiilor este în cuantum de 327 de milioane de euro, sumă reprezentând 10,06 procente din total, iar agenţii economici din industrie au contribuit cu 17,14%, valoarea afacerilor derulate de IMM-urile din acest sector în 2015 fiind de 557 milioane de euro. În schimb, în domeniul cercetare-dezvoltare şi high-tech, firmele mici şi mijlocii din Iaşi au adunat afaceri de 186 de milioane de euro, cuantum cu care se clasează pe locul 6 la nivel naţional, în spatele municipiului Bucureşti şi a judeţelor Cluj, Timiş, Braşov şi Prahova. La capitolul afaceri din agricultură, silvicultură şi pescuit judeţul Iaşi se poziţionează abia pe poziţia 18. 
 
„Nu este puţin lucru”
 
„Este o creştere vizibilă a afacerilor declarate de întreprinderile mici şi mijlocii din judeţul Iaşi. E şi normal ca afacerile din comerţ şi servicii să fie cele mai semnificative, dar îmbucurător, din punctul meu de vedere, este faptul că a crescut cifra de afaceri cumulată a firmelor mici şi mijlocii din turism. Se observă, în acelaşi timp, şi o creştere a numărului de firme din acest domeniu. Ba mai mult, potrivit Institutului Naţional de Statistică, municipiul Iaşul a reuşit, la număr de înnoptări, să depăşească anul trecut toate celelalte municipii reşedinţă de judeţ din zona de Nord-Est, adunate la un loc. Datele financiare ale tuturor societăţilor din Iaşi pe anul trecut situează Iaşul pe poziţia a şaptea din punct de vedere al Produsului Intern Brut în valoare absolută. Nu este puţin lucru, în condiţiile infrastructurii terestre de acces în regiune care blochează major deciziile investitorilor”, a precizat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. România are doar 30 de IMM-uri la 1.000 de locuitori, număr care plasează ţara pe penultimul loc în Uniunea Europeană (UE), potrivit unei analize a publicaţiei de business „Ziarul Financiar” pe baza datelor Registrului Comerţului.
 
Bani de acasă
 

Comparativ, media UE se situează la 54 de astfel de întreprinderi la mia de locuitori. Peste 600.000 de IMM-uri active figurează la nivelul întregii ţări, cu 2,5 milioane de angajaţi în total.  Sursele proprii rămân în continuare principalele modalităţi de finanţare a activităţilor economice ale IMM-urilor, potrivit unui studiu dat publicităţii la jumătatea acestui an de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Peste 70% dintre cei 1.096 de întreprinzători care au răspuns întrebărilor acestui studiu au afirmat că finanţează activitatea economică din surse proprii. Fondurile structurale nu prezintă interes pentru IMM-uri, peste 81% dintre antreprenori susţinând că nu intenţionează să acceseze fonduri europene în perioada următoare. Birocraţia (61,41%), fiscalitatea excesivă (54,74%), urmată de corupţie (45,16%) şi controalele excesive (44,98%) sunt dificultăţile cu care se confruntă frecvent IMM-urile, conform aceluiaşi studiu. 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Amintiri

Cătălin ONOFREI

Amintiri

Ultimele zile ale comunismului.

Filmuletul zilei

opinii

Românitate absolută

Codrin Liviu CUȚITARU

Românitate absolută

Nu se mai putea sta în incinta clocotitoare! În frunte cu rectorul şi cu drapelul naţional, intonând, marţial, cântecul „Noi suntem români”, participanţii, încolonaţi militar, au ieşit vehement pe coridoare şi ulterior în stradă...

Moldova şi transportul durabil în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (II)

George ŢURCĂNAŞU

Moldova şi transportul durabil în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (II)

Nu poţi fluiera o simfonie, este nevoie de o orchestră

Bogdan ILIESCU

Nu poţi fluiera o simfonie, este nevoie de o orchestră

„It is the long history of humankind (and animal kind, too) that those who learned to collaborate and improvise most effectively have prevailed.”/ „Este învăţătura istoriei îndelungate a omului (şi a animalelor, de asemenea) că cei care au învăţat să colaboreze şi să improvizeze cel mai eficient au triumfat.” - Charles Darwin

pulspulspuls

Lovitură de Palat ratată de Peni Hill şi Electrician: au tras, dar mingea n-a ajuns la poartă

Lovitură de Palat ratată de Peni Hill şi Electrician: au tras, dar mingea n-a ajuns la poartă

Fiţi atenţi aicea, stimaţi telespectatori, cam cum se pune problema şi şmenul între conţilierii partidoiului ieşean, când e vorba de votat au ba în calitate de vice al premarelui pe omul buhaiului şantajist Ghihocel, cel pus pe liste de dipotatul deştept Grămadă în urma unui şantaj, aşa cum se aude prin piaţă la Alexandru, ba chiar şi pe la Nicolina (unii zic chiar că şi pe la piaţa de cornute de la Podu Iloaiei, lunea dimineaţă)! 

Caricatura zilei

Mireasa hoțomană

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.