anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Imobiliarul Niculiţă câştigă în faţa Primăriei şi poate să dea peste cap protestul locatarilor din Oancea

GALERIE
protest-oancea
 • protest-oancea
- +

Municipalitatea pierde meci după meci în fața investitorilor imobiliari. Daniel Niculiță a obținut din partea Tribunalului obligarea Primăriei la emiterea autorizației de construire pentru blocul ridicat de investitor în Oancea. 

Blocul nu seamănă decât aproximativ cu varianta prezentată inițial, ceea ce a dus în cele din urmă, după un scandal public, la blocarea documentației urbanistice. Niculiță se află acum la un pas de a obține deblocarea, ceea ce ar echivala practic cu legalizarea modificărilor contestate.

În 2015 a fost aprobată construirea unui bloc cu șase niveluri în Oancea, locurile de parcare necesare urmând să fie amenajate în subteran. Blocul a fost construit, iar apartamentele scoase la vânzare. Parcările însă dispăruseră, la demisol fiind amenajate alte apartamente. Pentru lipsa autorizației necesare, investitorul a fost amendat în 2017 cu 1.000 de lei.

Un an mai târziu, Poliția Locală a cerut în instanță desființarea lucrărilor de compartimentare de la demisol și revenirea la funcția prevăzută inițial, de parcare. Procesul a fost pierdut, instanța considerând că Poliția Locală nu avea calitate procesuală activă, respectiv nu era instituția îndreptățită să ceară desființarea lucrărilor.

În joc a intrat și Prefectura, care a cerut în mai 2019, alături de locuitorii din zonă anularea hotărârii Consiliului Local prin care se aprobase planul urbanistic zonal.

Plângerea a fost respinsă de Tribunal, în septembrie 2020 invocându-se faptul că Prefectura se trezise prea târziu, termenul legal de contestare fiind depășit. În februarie anul trecut însă, locatarii din Oancea au obținut în fața Curții de Apel rejudecarea cauzei, procesul aflându-se acum pe rolul Tribunalului.

Tot în 2019, dar cu două luni înainte de depunerea acțiunii de către Prefectură, Art Residence Development SRL a solicitat Primăriei emiterea autorizației de construcție pentru lucrările efectuate în Oancea.

Răspunsul municipalității a venit în octombrie, Primăria anunțând investitorul că hotărârea CL de aprobare a planului de urbanism era suspendată de drept, în urma atacării de către Prefectură. Ca urmare, Niculiță a apelat la rându-i la instanță, cerând obligarea Primăriei la autorizarea lucrărilor. La dosar a fost depusă și sentința prin care acțiunea Prefecturii fusese respinsă.

Magistrații Tribunalului s-au raportat la două aspecte. Prefectura își exercitase dreptul de tutelă administrativă atacând hotărârea CL, dar pierduse. În plus, în momentul în care Art Residence ceruse autorizarea, hotărârea CL nu fusese încă atacată de Prefectură, deci nu era suspendată de drept.

Între martie și mai 2019, Primăria nu avea niciun motiv să refuze autorizarea. Apoi, după respingerea acțiunii Prefecturii, suspendarea de drept a planului de urbanism încetase, chiar dacă procesul declanșat de locatarii din zonă continuă.

„Drept urmare, raportat la considerentele de fapt si de drept, fiind nejustificat refuzul pârâtei, instanța va admite acţiunea formulată de reclamanta SC Art Residence Development SRL în contradictoriu cu pârâta Primăria municipiului Iași, în sensul că va obliga pârâta la emiterea autorizației de construire solicitată la data de 28.03.2019”, au cochis magistrații.

Și acest proces va continua, recursul declarat de municipalitate fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.