Împăcarea cu bisericile orientale, o prioritate pentru Papa Francisc
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Împăcarea cu bisericile orientale, o prioritate pentru Papa Francisc

GALERIE
papa francisc
  • papa francisc
- +

Papa Francisc și-a multiplicat gesturile față de bisericile ortodoxe și orientale, făcând din această apropiere o prioritate a pontificatului său, comentează agenția France Presse.

Suveranul Pontif se va întâlni în cadrul vizitei pe care o va face de vineri până duminică în Armenia cu o mică biserică devenită autonomă după Conciliul de la Calcedon din secolul al IV-lea în urma căruia biserica creștină s-a despărțit în două ramuri: catolică și ortodoxă. Biserica apostolică armeană este, așadar, o biserică distinctă de biserica ortodoxă — care îi include pe ruși, greci, georgieni, etc. — separată de biserica catolică de la schisma din 1054.

Pentru Papa Francisc aceasta este a 14-a călătorie în străinătate în cei trei ani de Pontificat și va avea în primul rând o dimensiune religioasă, cu încurajarea renașterii creștinismului într-o țară care a suferit sub jugul comunismului sovietic ateu.

Suveranul pontif vrea să-și arate interesul său pentru aceste mici biserici orientale, cu o istorie adesea tragică, subliniind că acestea fac parte din aceeași familie și că le separă foarte puțin de Roma. Este, de asemenea, un gest față de o biserică prezentă în zona țărilor aflate în război din Orientul Mijlociu.

O ceremonie ecumenică este programată pentru sâmbătă în Piața Republicii din Erevan. Calea reconcilierii cu ortodoxia a fost deschisă de Conciliul Vatican II și la întâlnirea istorică de la Ierusalim, din anul 1964, dintre Papa Paul al VI-lea și Athenagoras, patriarhul Constantinopolului.

agerpres.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.