Impactul exceselor alimentare în concediu. Nutriționist ieșean: „Putem experimenta reflux gastroesofagian, mai ales dacă vacanța implică o activitate fizică redusă”

luni, 29 iulie 2024, 03:41
3 MIN
 Impactul exceselor alimentare în concediu. Nutriționist ieșean: „Putem experimenta reflux gastroesofagian, mai ales dacă vacanța implică o activitate fizică redusă”

Chiar dacă de obicei respectăm un program alimentar, în vacanțe tindem să facem excese și adesea este dificil să ne menținem obiceiurile. Este mai greu să mâncăm la orele la care suntem obișnuiți, să avem activitate fizică după mese și să consumăm alimente sănătoase. Nutriționiștii avertizează că acest lucru poate afecta negativ sistemul digestiv.

„Ori de câte ori programul zilei, bioritmul și stilul de viață sunt diferite de cele obișnuite, pot apărea consecințe asupra sistemului digestiv. Astfel, este posibil să ne confruntăm cu senzații de balonare, plenitudine sau indigestie, mai ales dacă consumăm alimente neobișnuite sau o varietate mare de preparate. În vacanță, curiozitatea gastronomică ne poate determina să încercăm noi feluri de mâncare, dar acest lucru poate duce la probleme digestive, mai ales dacă alimentele sunt bogate în grăsimi, foarte picante sau conțin condimente pe care nu le folosim în mod obișnuit. Aceste schimbări alimentare pot provoca disconfort și manifestări neplăcute la nivelul sistemului digestiv”, a declarat Rada Baltag, nutriționist și dietetician.

Mâncatul neregulat și consumul de alimente foarte târziu pot afecta nivelul de energie 

 

Nutriționistul subliniază că mâncatul neregulat și consumul de alimente foarte târziu pot afecta nivelul de energie și pot provoca senzații de oboseală sau letargie. Aceste efecte sunt cauzate de supraîncărcarea sistemului digestiv și de perturbarea ritmului circadian. Aceste probleme sunt printre cele mai frecvente și resimțite rapid atunci când ne abatem semnificativ de la programul nostru obișnuit de masă.

„Putem experimenta reflux gastroesofagian, mai ales dacă vacanța implică o activitate fizică redusă. De exemplu, dacă după mese ne relaxăm direct pe plajă, fără să facem plimbări sau să vizităm obiective turistice, riscul de reflux gastroesofagian crește. În schimb, dacă includem plimbări după mese, cum ar fi vizitarea unui muzeu sau a altor atracții, acest lucru poate ajuta la facilitarea digestiei și poate reduce probabilitatea apariției refluxului gastroesofagian”, a declarat Rada Baltag.

În ceea ce privește deserturile, este recomandat să le consumăm întotdeauna după masa principală

 

Nutriționistul spune că dacă am consumat o masă mai consistentă, bogată în grăsimi, condimente și carbohidrați, este recomandat să optăm pentru o masă mai ușoară ulterior. De exemplu, putem alege o supă, legume la grill gătite fără ulei, alături de o bucată de pește slab. Alte opțiuni sănătoase includ o salată complexă de verdețuri, însoțită de carne slabă, precum pui, curcan sau pește. Aceste alegeri vor ajuta la echilibrarea alimentației și la facilitarea digestiei.

„Este important să fim atenți la consistența meselor și să ajustăm alegerile în funcție de conținutul farfuriei. În ceea ce privește deserturile, este recomandat să le consumăm întotdeauna după masa principală. Ideal ar fi să le luăm în prima parte a zilei, deoarece avem mai multe șanse să facem o plimbare, să înotăm sau să ne angajăm în alte activități fizice după prânz. După cină, când ne pregătim de somn, activitățile fizice sunt mai limitate, așa că este mai puțin probabil să facem exerciții energetice care să ajute la digestie”, a declarat Rada Baltag, nutriționist și dietetician.

Etichete: alimentare, concediu, excese

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii