Împărţirea averii după divorţ. De ce nu vor primi cei doi câte jumătate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Când averea soţilor, după zeci de ani împreună, poate fi împărţită şi altfel decât jumi-juma?

Împărţirea averii după divorţ. De ce nu vor primi cei doi câte jumătate

GALERIE
partaj
  • partaj
- +

Doi soţi care s-au despărţit amiabil s-au reîntâlnit în instanţă pentru a se decide cum să fie împărţite bunurile comune. Femeia a propus împărţirea în mod egal. Bărbatul a cerut însă mai mult: două treimi din valoarea bunurilor. Magistraţii Judecătoriei au stabilit un raport de 60-40, dar Tribunalul va stabili procentul final.

Lucica N. şi Neculai R. au fost împreună aproape 30 de ani. S-au căsătorit în 1991, locuind în Medgidia până în 2003. Au vândut apartamentul de acolo şi şi-au cumpărat altul în Iaşi. Au divorţat amiabil în 2018, dar problema partajului a rămas nerezolvată. În plângerea înaintată judecătorilor, Lucica N. afirmă că, de când se mutaseră în Iaşi, au lucrat la aceeaşi firmă, patronată de fratele soţului, având salarii aproximativ egale. Ca atare, a cerut împărţirea în mod egal a masei de partaj constând în apartament, mobilier, electrocasnice, dar şi icoane, tablouri şi o bicicletă.

Propunerea femeii a fost respinsă de fostul soţ. Acesta a invocat faptul că apartamentul din Iaşi a fost cumpărat cu ajutorul financiar al fratelui său, patronul unui lanţ de librării din oraş. Acesta ar fi acoperit în totalitate şi cheltuielile de renovare a apartamentului, ajutându-i financiar şi cu ocazia concediilor. Pentru o parte din bunurile mobile, Neculai R. a încheiat un contract pe care l-a plătit singur.

Conform legii, se consideră că foştii soţi au avut o contribuţie egală la cumpărarea bunurilor obţinute în timpul căsătoriei, cu excepţia situaţiei în care se dovedeşte contrariul. În acest sens, judecătorii au constatat că rudele soţului i-au ajutat mai mult decât cele ale soţiei. În plus, veniturile celor doi nu au fost de fapt egale, soţul având un salariu mai mare. Magistraţii au validat şi afirmaţiile bărbatului referitoare la creditul contractat şi plătit de el.

„În aceste condiţii, raportat la probele invocate, la întreaga durata a căsniciei, şi împrejurările de fapt reţinute, urmează a se reţine o contribuţie majorată în favoarea pârâtului, dar nu în proporţia solicitată de acesta, ci în proporţie de 60%, iar in favoarea reclamantei, de 40%“, au precizat judecătorii.

Acelaşi raport a fost stabilit de magistraţi şi în privinţa cheltuielilor de judecată, bărbatul urmând să achite 9.000 de lei, iar fosta sa soţie, 6.000 de lei. Neculai R. a rămas însă nemulţumit: a declarat apel împotriva sentinţei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Oraşe de antichităţi

Briscan ZARA

Oraşe de antichităţi

Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

Povestea de război a marii Regine (II)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (II)

Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

Ioan Alexandru TOFAN

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

pulspulspuls

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

PULS

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

Iată, stimaţi participanţi la trafic, că deşi a trecut atâta vreme de la ceea ce colegii lui au acuzat la junele conţilier userist Ciorăpel că este de-a dreptul trădare în favoarea hidrei chiriciste, încă mai apar pe surse detalii interesante despre acea joie neagră şi mâloasă a politichiei de Bahlui. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.