anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Când averea soţilor, după zeci de ani împreună, poate fi împărţită şi altfel decât jumi-juma?

Împărţirea averii după divorţ. De ce nu vor primi cei doi câte jumătate

GALERIE
partaj
 • partaj
- +

Doi soţi care s-au despărţit amiabil s-au reîntâlnit în instanţă pentru a se decide cum să fie împărţite bunurile comune. Femeia a propus împărţirea în mod egal. Bărbatul a cerut însă mai mult: două treimi din valoarea bunurilor. Magistraţii Judecătoriei au stabilit un raport de 60-40, dar Tribunalul va stabili procentul final.

Lucica N. şi Neculai R. au fost împreună aproape 30 de ani. S-au căsătorit în 1991, locuind în Medgidia până în 2003. Au vândut apartamentul de acolo şi şi-au cumpărat altul în Iaşi. Au divorţat amiabil în 2018, dar problema partajului a rămas nerezolvată. În plângerea înaintată judecătorilor, Lucica N. afirmă că, de când se mutaseră în Iaşi, au lucrat la aceeaşi firmă, patronată de fratele soţului, având salarii aproximativ egale. Ca atare, a cerut împărţirea în mod egal a masei de partaj constând în apartament, mobilier, electrocasnice, dar şi icoane, tablouri şi o bicicletă.

Propunerea femeii a fost respinsă de fostul soţ. Acesta a invocat faptul că apartamentul din Iaşi a fost cumpărat cu ajutorul financiar al fratelui său, patronul unui lanţ de librării din oraş. Acesta ar fi acoperit în totalitate şi cheltuielile de renovare a apartamentului, ajutându-i financiar şi cu ocazia concediilor. Pentru o parte din bunurile mobile, Neculai R. a încheiat un contract pe care l-a plătit singur.

Conform legii, se consideră că foştii soţi au avut o contribuţie egală la cumpărarea bunurilor obţinute în timpul căsătoriei, cu excepţia situaţiei în care se dovedeşte contrariul. În acest sens, judecătorii au constatat că rudele soţului i-au ajutat mai mult decât cele ale soţiei. În plus, veniturile celor doi nu au fost de fapt egale, soţul având un salariu mai mare. Magistraţii au validat şi afirmaţiile bărbatului referitoare la creditul contractat şi plătit de el.

„În aceste condiţii, raportat la probele invocate, la întreaga durata a căsniciei, şi împrejurările de fapt reţinute, urmează a se reţine o contribuţie majorată în favoarea pârâtului, dar nu în proporţia solicitată de acesta, ci în proporţie de 60%, iar in favoarea reclamantei, de 40%“, au precizat judecătorii.

Acelaşi raport a fost stabilit de magistraţi şi în privinţa cheltuielilor de judecată, bărbatul urmând să achite 9.000 de lei, iar fosta sa soţie, 6.000 de lei. Neculai R. a rămas însă nemulţumit: a declarat apel împotriva sentinţei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alexandru LĂZESCU

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alegerile din Italia accentuează tendința de a aduce valorile culturale și raporturile dintre Comisia Europeană și statele membre în centrul disputelor electorale viitoare din UE.

opinii

Dreptate en detail

Briscan ZARA

Dreptate en detail

Ceea ce este şi mai interesant e că fiind alese arbitrar, legile care garantează menţinerea dreptăţii pot fi la fel de uşor schimbate precum pelincile unui bebeluş. Sunt atâtea dreptăţi pe lume că ai de unde alege. Ceea ce ieri era ilegal, azi e chiar obligatoriu, ceea ce e azi împotriva legii, mâine poate fi permis sau chiar încurajat.

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Cristina DANILOV

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Mulţi adulţi tratează fricile copiilor în mod condescendent. Ce dacă se teme, e normal, spunem, copilul va creşte şi totul va trece; sau - toţi ne-am temut cândva de ceva şi iată, am crescut şi nu ne-a mai mâncat lupul. Dar, în acelaşi timp, adulţii tac mâlc despre cât de multe necazuri le-a cauzat frica în copilărie, şi poate că şi acum, doar că ei au învăţat să le ascundă bine. 

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Mihai DORIN

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Indiferent de finalul războiului din Ucraina, abţinerea noastră de la acte revărsânde şi iresponsabile, chiar şi atunci când ştim că teritoriile răpite României rămân o rană deschisă, o ţară ca a noastră, dacă e ţară demnă şi nu accident al istoriei, nu poate abdica de la onoare şi solidaritate cu valorile lumii libere. Întrucât din credinţă şi asumarea acestor valori ne-am născut şi noi, ca naţiune şi stat. Nu Rusia ne-a fost naş, ci ideile şi valorile lumii libere.

pulspulspuls

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment deosebit se pune la cale în filiala liberalilor ieşeni, o procedură extraordinară de măsurare a potenţialului politic al unor candidaţi. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.