De Sănătate

Punem punctul pe știi

Importanța alăptării, subliniată într-un apel public al DSP Iași: doar jumătate dinte sugarii din lume primesc exclusiv lapte matern în primele șase luni de viață

miercuri, 07 august 2024, 03:00
2 MIN
 Importanța alăptării, subliniată într-un apel public al DSP Iași: doar jumătate dinte sugarii din lume primesc exclusiv lapte matern în primele șase luni de viață

Săptămâna care s-a încheiat astăzi, miercuri, 7 august 2024 a fost marcată de mai multe comunități la nivel local și internațional drept cea în care se promovează importanța alăptării la sân a nou-născuților. Într-un comunicat al Direcției de Sănătate Publică Iași se subliniază că toate recomandările existente în țările lumii, inclusiv ghidurile Organizației Mondiale a Sănătății, vorbesc despre faptul că, în minimum primele șase luni viață ale unui nou-născut, alăptarea este vitală atât pentru acesta, cât și pentru mamă.

Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 18

„Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de a menține și asigura sănătatea și supraviețuirea copiilor după naștere, laptele matern oferind toată energia și nutrienții de care copiii au nevoie în primele șase luni de viață, acoperind jumătate sau mai mult din nevoile nutriționale din primul an de viață și până la o treime din aceste nevoi nutriționale în cel de-al doilea an de viață. Laptele matern este alimentul ideal pentru sugari, este sigur, curat și conține anticorpi care pot proteja copiii de diferite afecțiuni”, au menționat cei de la DSP Iași.

Mai mult decât atât, aceștia subliniază că studiile de specialitate arată că acei copii care au fost alăptați și care au avut o dietă echilibrată în primii doi ani din viață au un risc de boli cronice mai scăzut, rezultate mai bune la testele de inteligență și sunt mai puțini expuși la riscul de creștere în greutate, obezitate sau diabet zaharat de tip 2 când vor deveni adulți. La rândul lor, femeile care alăptează au un risc mai scăzut de a dezvolta ulterior în viață cancer de sân sau ovarian.

În ciuda tuturor beneficiilor, la nivel global, mai puțin de jumătate dintre copiii sub șase luni primesc ca hrană exclusiv lapte matern.

„Recomandări: inițierea alăptării în decurs de o oră de la naștere; alăptare exclusiv la sân în primele șase luni de viață ale bebelușului –  în majoritatea cazurilor nu este necesară administrarea altor alimente sau lichide; hrănirea sugarilor la cerere, adică de câte ori are nevoie copilul, zi sau noapte; este recomandat să nu se utilizeze biberoane, tetine sau suzete; de la vârsta de șase luni, copiii ar trebui să înceapă să consume alimente complementare sigure și adecvate, în timp ce continuă să fie alăptați până la vârsta de doi ani sau mai mult”, au mai transmis cei de la DSP Iași.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii