anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 10.12.2022

Advertorial

Importanța consultului proctologic (P)

GALERIE
hemoroizi
 • hemoroizi
- +

Mai bine de jumătate din populația globului se confruntă măcar odată în viața cu probleme legate de hemoroizi. Dar, să vorbești, ca pacient, despre boala hemoroidală nu este tocmai ușor.

Suntem tributari unui model educațional în care bolile din sfera proctologică, adică probleme legate de dureri sau sângerări anale, constipație sau apariția unor excrescențe în zona anusului, sunt adesea subiecte tabu, sau, în cel mai bun caz, situații despre care vorbim doar cu cineva foarte apropiat.

Studiile demonstrează ca doar o treime dintre pacienții simptomatici se adresează sistemului medical.

Drept consecință, o parte dintre aceștia ajung la medic abia când este grav sau, și mai rău, când este prea târziu.   

Ar trebui, poate, să începem prin a explica ce sunt hemoroizii.

Ei sunt structuri vasculare prezente în mod normal la nivelul canalului anal cu roluri precise și extrem de importante. Aceste structuri normale, prin creşterea lor în volum, ajung să producă o serie întreagă de simptome care, mai devreme sau mai târziu, vor aduce pacientul la medic.

Care sunt cauzele apariției hemoroizilor?

Ca în multe alte afecțiuni și în boala hemoroidală cauzele apariției sau agravării ei sunt multiple și, adesea, concură doi sau mai mulți factori. Dintre cei mai întâlniți putem enumera:

-    moștenirea genetică este unul dintre factorii incriminați pe care, din păcate, nu-l putem influența și se întâmpla uneori ca familii întregi să sufere de aceasta afecțiune. Atunci când acest factor este predominant boala apare la vârste mai tinere și se asociază adesea cu varice la nivelul membrelor inferioare în diverse stadii de boală;
-    vârsta este un alt factor de risc asupra căruia nu avem niciun control. Odată cu înaintarea în vârstă, frecvența suferinței hemoroidale crește, aceasta și datorită faptului că se asociază deseori cu sedentarismul, creșterea în greutate, prezența și a altor afecțiuni pentru care tratamentul poate avea ca efect advers suferințe în sfera proctologică;
-    dieta săracă în fibre alimentare, dar bogată în proteine și grăsimi având drept consecință apariția constipației are un rol important în apariția sau agravarea hemoroizilor. De asemenea consumul excesiv de condimente iuți, cafea, alcool, în special alcoolul rafinat, este în măsură să precipite o criză în această sferă;
-    unele sporturi cum ar fi echitația, ciclismul, motociclismul se constituie în factori de risc recunoscuți. Dar, nici polul opus, sedentarismul, nu este mai lipsit de neajunsuri;
-    este cunoscut faptul că această afecțiune poate fi considerată boala profesională în cazul șoferilor, piloților de avion, profesioniștilor din domeniul IT sau alte meserii care presupun șederea prelungită pe scaun;
-    o situație particulară o reprezintă femeia gravidă, sarcina fiind de aceasta dată factorul care poate precipita apariția simptomelor, atât prin statusul hormonal specific, cât și datorită presiunii crescute intraabdominale.

De ce este important consultul de specialitate în boala hemoroidală?
 
În primul rând pentru un diagnostic corect. Simptomele acestei boli se întâlnesc adesea și în alte afecţiuni din sfera proctologică cum ar fi: fisurile sau fistulele anale, abcesul perianal, condiloamele anale dar, cel mai grav, se pot suprapune peste afecţiuni oncologice, cancerul anal sau rectal fiind diagnosticat până la 20% din pacienții care se prezintă cu acuze hemoroidale.

Fiecare dintre aceste afecţiuni are un tratament medical sau chirurgical bine documentat și adaptat patologiei existente.

Al doilea motiv important este managementul corect al bolii în funcție de stadiul evolutiv, de la măsuri dietetice la tratament medicamentos local şi/sau sistemic şi, nu în ultimul rând tratament chirurgical mai mult sau mai puțin invaziv.

Deloc de neglijat este consilierea pacientului în ceea ce privește modificarea factorilor de risc asupra cărora poate interveni astfel încât să prevină apariția altor episoade de agravare sau avansare în stadiu a bolii hemoroidale.

Examinarea obiectivă este cel puțin la fel de importantă ca și comunicarea verbală. Aceasta este principala reticenţă a pacienților, cei mai pudici dintre ei găsind extrem de dificilă depășirea barierelor propriei intimități.

Dar, ținând cont de regăsirea simptomelor similare în mai multe patologii, examenul clinic efectuat de un specialist cu experiența în domeniu poate duce la aspecte greu de identificat dintr-un interviu chiar foarte bine condus.

Deși trăim o perioadă caracterizată de o avalanșă de informații ușor accesibile pe internet, nu trebuie să neglijăm rolul specialistului, singurul care, în baza pregătirii sale profesionale și a experienței personale, poate corobora simptomele subiective ale pacientului cu semnele obiective obținute la examenul clinic care vor conduce la un diagnostic corect și, ulterior la un tratament eficient.

Dr.Gabriela CANSCHI

Medic primar chirurgie generală

Telefon  0731 900 270

E-mail  gcanschi@yahoo.com

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Victoria împotriva orgoliului

Nicolae GRECU

Victoria împotriva orgoliului

Fanii şi coechipierii îl pot ajuta pe Cristiano Ronaldo să treacă peste criza pe care o străbate acum.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Pledoaria epistolară pro domo a eroului central al poveștii de dragoste din mediile universitare de altădată capătă accente tensionate.

Proiectul de ţară

arh. Ionel OANCEA

Proiectul de ţară

În România, sintagma „proiect de ţară” este o vorbă în vânt confuză, în ciuda faptului că în preajma alegerilor mari politicienii o poartă ca pe odorul cel mai de preţ în meniul lor cu promisiuni. Au trecut treizeci şi trei de ani de pace, între timp războiul şi crizele generate de el sunt la graniţele noastre, şi proiectul de ţară nu a căpătat concreteţe. 

Interogaţii identitare

Alexandru CĂLINESCU

Interogaţii identitare

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

pulspulspuls

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Dar gata, hai, ajunge cu veselia, vinul bun şi sarmalele calde cu varză fragedă: să vă spunem şi una tristă pe ziua de azi, ca să cadreze mai bine cu sfârşitul de săptămână ce bate la uşă, ce adesea nu-i prea plăcut. 

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.