Importanța ecografiei Doppler pentru aorta abdominală și necesitatea ei (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Advertorial

Importanța ecografiei Doppler pentru aorta abdominală și necesitatea ei (P)

GALERIE
067b085f9a41763866eeb30c26b23ebd-m
 • 067b085f9a41763866eeb30c26b23ebd-m
- +

O ecografie Doppler a aortei abdominale folosește unde sonore pentru a crea imagini ale aortei. Aorta transportă sângele dinspre inimă și se ramifică în aorta toracică și aorta abdominală. În timp ce aorta toracică este situată în piept și poate fi văzută doar prin CT sau RMN, aorta abdominală, situată în abdomen, poate fi văzută și la ecografie.

Ce este ecografia Doppler a aortei abdominale?

Un Doppler de aortă abdominal, adesea denumit și ecografie aortică abdominală, este un test neinvaziv și nedureros, ce utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a vizualiza aorta, vasul de sânge principal care pleacă de la inimă. Dopplerul de aortă abdominal este un tip special de ecografie cu ajutorul căreia se măsoară fluxul de sânge din cea mai mare arteră a cavității abdominale. Ecografia este, de asemenea, capabilă să captureze imagini video în timp real.

Aceste imagini pot ajuta la evaluarea anatomiei aortei toracice, pentru a determina dacă aceasta este mărită. Aorta mărită poate duce la ceea ce este cunoscut sub numele de anevrism de aortă abdominală, o afecțiune în care pereții anevrismului sunt atât de slabi, încât în cele din urmă se rup și provoacă sângerare în abdomen, fapt ce poate pune viața în pericol.

De ce este importantă și cum se desfășoară procedura?

Medicul poate recomanda efectuarea acestui tip de ecografie atunci când, în urma consultației medicale, consideră că există riscul să apară anevrismul aortei abdominale. Pentru bărbații cu vârste cuprinse 65 și 75 de ani, care au fumat cel puțin 100 de țigări de-a lungul vieții, un Doppler de aortă abdominală este recomandat o singură dată, ca parte din setul anual de analize medicale. În cazul femeilor, nu este necesară ecografia aortică ca screening în setul de măsuri preventive.

Ecografiile Doppler sunt proceduri sigure și nedureroase, care utilizează unde sonore pentru a „vedea” în interiorul corpului. Acestea permit specialiștilor să evalueze fluxul de sânge prin arterele și venele abdomenului. Scanarea poate ajuta la diagnosticarea obstrucțiilor în fluxul sanguin către organele abdominale, precum și la detectarea unor afecțiuni precum mase abdominale, boli ale vezicii biliare și calculi biliari, precum și probleme la nivelul ficatului, rinichilor, pancreasului sau splinei și oferă suport în efectuarea de diagnostice și tratamente pentru toate aceste afecțiuni.

Ecografia abdominală poate fi efectuată în orice centru medical de specialitate și poate fi utilizată pentru a evalua dimensiunea și locația organelor și structurilor abdominale. Poate fi folosită și pentru a verifica abdomenul pentru afecțiuni precum: chisturi, tumori, colectare de puroi (abcese), colectare de fluide, blocaje (cheaguri) în vasele de sânge sau infecții.

Așadar, dimensiunea aortei abdominale poate fi măsurată printr-un Doppler abdominal pentru investigarea aortei abdominale pentru a detecta un anevrism de aortă. Pietrele din vezica biliară, rinichi și uretere pot fi și ele detectate prin acest tip de ecografie. Ecografia abdominală poate fi, de asemenea, utilizată pentru a ajuta la plasarea acelor utilizate pentru biopsia tesutului abdominal sau pentru a drena lichidul dintr-un chist sau abces.

Cine are nevoie de o ecografie Doppler pentru aorta abdominală?

Ecografia abdominală se utilizează ca screening pentru anevrisme la pacienții cu: diabet, colesterol crescut, hipertensiune arterială și la:

 • pacienții la care în timpul examinării fizice se detectează o masă pulsatilă;
 • pacienții la care se aude un zgomot în aorta abdominală;
 • pacienții la care există un anevrism de aortă abdominală cunoscut, pentru a monitoriza modificarea dimensiunii acesteia.

Ce presupune procedura de ecografie Doppler pentru aorta abdominală?

Pregătirea pentru ziua procedurii presupune să nu mâncați cu 5-6 ore înainte de efectuarea acesteia. Vi se va solicita completarea unui chestionar privind starea dvs. de sănătate, tratamente urmate și orice alergii cunoscute. 

În timpul scanării, se va aplica gel pe zona care urmează a fi fotografiată pentru a ajuta la crearea unui contact bun între corpul dvs. și sonda cu ultrasunete. Sonda va fi plasată direct pe gel și pe piele pe toată durata examinării. Sonda este mișcată ușor înainte și înapoi pentru a vizualiza aorta abdominală.

În timpul acestei examinări, este obișnuit să auziți zgomote ciudate, deoarece semnalele care vin din sângele care curge sunt convertite în sunet. Uneori, medicul ecografist va trebui să strângă ușor pulpa de câteva ori, atunci când examinează venele picioarelor. Acest lucru nu ar trebui să fie dureros.

Medicul vă va oferi rezultatele și recomandări de prevenție și/sau tratament după finalizarea investigației. Dacă nu se specifică altfel, vă puteți relua activitățile normale și dieta uzuală imediat după această procedură.

Riscuri și efecte secundare

Ecografia Doppler de aortă abdominală este o procedură cu risc foarte scăzut, iar complicațiile sunt rare, totuși ar trebui să fiți informat despre posibilele riscuri și efecte secundare. Pot exista riscuri în funcție de starea dumneavoastră medicală specifică. Asigurați-vă că discutați orice nelămurire cu medicul dvs. înainte de procedură.

În cadrul acestei proceduri medicale, nu se utilizează radiații și, în general, nu există disconfort de la aplicarea traductorului cu ultrasunete pe piele. Dacă scanarea este efectuată pe o zonă sensibilă, este posibil să simțiți presiune sau durere minoră din cauza traductorului.

Anumiți factori sau condiții pot interfera cu rezultatele investigației. Acestea includ: obezitatea severă, bariu în intestine dintr-o procedură recentă sau gaze intestinale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Degetelezare

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.