anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Importanța eficienței energetice atunci când vă alegeți electrocasnicele (P)

GALERIE
young-woman-home-puts-dress-drying-machine
 • young-woman-home-puts-dress-drying-machine
- +

Alegerea unor modele sau altele poate reduce factura pentru consumul de energie electrică cu până la 50%. Etichetele energetice, care indică dacă un aparat este mai mult sau mai puțin eficient, sunt obligatorii la frigidere, mașini de spălat, cuptoare sau uscătoare de rufe

Aparatele electrocasnice reprezintă mai mult de 60% din consumul de energie electrică din sectorul rezidențial. Dar fiecare aparat poate avea un impact diferit asupra facturii dvs. de energie electrică. Frigiderul este aparatul care consumă cel mai mult (30,6%). Acestea sunt urmate de televizor (12,2%), mașina de spălat (11,8%), cuptorul electric (8,3%) și mașina de spălat vase (6,1%). Pentru a economisi energie, specialiștii recomandă să optați pentru aparate eficiente: „Achiziționându-le, vă veți reduce factura de energie electrică din prima zi”.

Trecerea de la un frigider cu certificare energetică G la unul cu A înseamnă o reducere a consumului de peste 50%, potrivit Deloitte. Înlocuind unul vechi cu unul mai eficient, este posibil să economisiți sume mari de bani pe durata de viață utilă, chiar de câteva ori peste prețul a achiziție al electrocasnicului.

Dar, cum poate consumatorul să cunoască eficiența fiecărui model? În acest scop, s- a născut așa-numita etichetă de eficiență energetică, un sistem de clasificare care a început să fie utilizat la unele aparate electrice în urmă cu mai bine de 25 de ani. În prezent, este obligatoriu la frigidere, congelatoare, mașini de spălat, uscătoare de rufe, mașini de spălat vase, cuptoare electrice sau aparate de aer condiționat. Formatul său a variat în ultimele decenii. Până în 2021 etichetarea se baza pe câteva litere - de la A la D. Unul, două sau trei simboluri + ar putea fi adăugate la litera A pentru a indica o eficiență mai mare. Dar, de la 1 martie 2021, în mașinile de spălat și uscătoare de rufe, mașini de spălat vase și frigiderele, a avut loc o schimbare: simbolul + a fost eliminat, astfel încât acum eficiența este măsurată doar prin litere și culori.

Noile etichete utilizează clasificări de la litera A la G (urmând ordinea alfabetului). Dispozitivele marcate cu litera G și culoarea roșie sunt cele mai puțin eficiente, în timp ce produsele cu litera A și verde sunt cele mai eficiente din punct de vedere energetic.

Consumul de electrocasnice este determinat de trei parametri: putere, timp de funcționare și eficiență. Frigiderul nu are o putere mare, dar este conectat 24 de ore pe zi, așa că, în cele din urmă, este aparatul care consumă cel mai mult. Altele, precum uscătorul de rufe, uscătorul de păr, cuptorul și fierul de călcat, deși sunt aparate electrice mai puternice, funcționează sporadic și, prin urmare, consumul lor de energie în casă este mai mic. În cadrul fiecărui aparat, cu cât este mai mare eficiența, cu atât este mai mic consumul.

Cunoașteți gradul de eficiență

Dar atunci, cât de important este să te uiți la etichete atunci când cumperi unul dintre aceste dispozitive? „Eficiența ar trebui să fie cel mai important factor la cumpărarea unui aparat”, spun specialiștii, care recomandă alegerea aparatelor cu rating energetic A. În plus, subliniază importanța „alegerii acelor aparate cu putere adecvată, nici mai mare, nici mai mică decât este necesar”. Odată ajuns acasă, să le folosiți în funcție de situația specifică. Adică alegeți programul potrivit pentru mașina de spălat sau temperatura potrivită pentru cuptor sau frigider. Întreținerea lor corectă poate ajuta, de asemenea, la „economisirea energiei și prelungirea vieții lor”.

Noile tehnologii implementate de marii producători de electrocasnice sunt menite tocmai pentru a reduce consumul de energie electrică. Așa se face că tot mai multe electrocasnice sunt dotate cu motoare de tip inverter, ceea ce le permite să utilizeze cu 50% mai puțină energie și, prin urmare, îți permit să economisești bani. În plus, cresc durata de viață a aparatelor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.