Imposibila trezire?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 16.01.2022

Imposibila trezire?

GALERIE
nicolae cretu
 • nicolae cretu
- +

Sondaje efectuate recent arată că numeroşii „aleşi” prinşi mânjiţi din plin cu mierea mandatelor anterioare au mari şanse, adesea chiar cele mai mari, de a fi, bine mersi, reînscăunaţi. Cum să nu fie de mirare aşa ceva? Ce să înţelegi dintr-un asemenea, previzibil, comportament electoral? Se votează inerţial? Pe ei îi ştie lumea, despre ei s-a tot auzit (inclusiv pe calea publicităţii TV-DNA), aşadar, în consecinţă, tot acolo merg voturile? 

Asta nu ar însemna altceva decât că, în fapt, „democraţia” noastră post-ceauşistă e doar o ficţiune, absolut gratuită, fără nici un semn de confirmare, de dovadă în real. Păi, cum rămâne cu sancţionarea incompetenţei, a ticăloşiei şi a minciunilor îmbroboditoare de la fiecare ciclu electoral? Pe calea scrutinului, care ar deveni ineficient, dacă majorităţii alegătorilor nu le pasă de astfel de… mofturi. Ce-o fi cu noi, cu oamenii acestei ţări, dacă mulţi dintre noi sunt (cu seninătate?!) gata să-şi auto-anuleze exact acea şansă maximă - şi singura certă - de a penaliza pecinginea corupţiei?

Culmea, la rândul lor, alte sondaje ne-au tot arătat aprecierea înaltă şi admiraţia, în procente foarte ridicate, faţă de activitatea DNA. Şi atunci, cum stăm de fapt? Cum să le pui cap la cap, răspunsurile majorităţii românilor, atât de mulţumiţi, s-ar fi părut, de bătălia DNA împotriva corupţiei, dar simultan, destui, înclinaţi totuşi să-i realeagă pe atâţia inşi cu „bube-n cap” şi ticăloşiţi până-n măduva oaselor?! Sau singurul lucru care contează în ochii prea multora, din păcate, e revenirea aceloraşi nume şi mutre pe nelipsitul mic ecran? Dacă aşa este, atunci să-i promovăm anul acesta, la locale, la parlamentare, pe tot felul de varani, de vanghelii, de udre, că, slavă Domnului, morişti verbale şi de imagine care să le umfle şi să le trâmbiţeze nemaipomenitele competenţe şi tot atât de strivitoarele merite îşi au ei sau îşi găsesc, din nefericire, Antene pe măsura lor.

Sigur, jalnica noastră politichie a fost şi este mereu gata să se folosească de naivitatea, prostia sau apetitul pentru votul „la mişto”, ale acelora care sunt masa de manevră a inventivelor staff-uri de partid ori „independente”. Cinismul cu care se gândeşte şi se acţionează acolo a ieşit demult din culise pentru a-şi proba „virtuozitatea” direct, de pe scenă. Dar mai e şi altceva, pătaţii „aleşi” de data trecută au reţelele lor de sprijin şi se pot bizui pe ele chiar şi de după gratii, dar când e vorba de „… cu suspendare”. Îndatoraţi (cu proptele, influenţă, pilăraie), rubedenii, mercenari, plus pioni obedienţi din pur şi simplu slugărnicie, din motive de coloană vertebrală în picaj, din tembelism, şi „băieţii”, echipa se pun pe treabă, găsesc ei cum, pe cine şi cu ce să ademenească, să intimideze, să prostească. În definitiv, esenţialul: DNA nu ajunge să-i lase fără bunurile, banii, averea furate nouă tuturor, cheagul rămas ticăloşilor şi alor lor, acolo e cheia „marilor succese” şi a bătăii lor de joc, posibilă cu legile „blânde” şi complice, ca şi cu o Justiţie mai mult telegenică decât eficace. Aşa că, la urma urmelor, de ce să ne mirăm, să ne indignăm etc.? Nu? Uite că „merge ş-aşa”. Da, o fi mergând, dar încotro, şi până când, cât va mai merge aşa de „dadaist” politichia noastră fără pereche?

Ce va mai urma? Poate nişte portrete „măiestru” măsluite, de catindaţi-eroi, „victime” ale unor comploturi menite, chipurile, să-i compromită, să-i defăimeze… De ce nu? Oferta potenţială de consultanţi şi consilieri de imagine, de scribăloşi stand by e mare, aşa că, dă Doamne şi „cerere” şi arginţi pe măsura poftelor şi a versatilităţii ipochimenilor! Şi să vedeţi de ce vicleimuri, circ şi machiaj mediatic sunt în stare, împreună, astfel de greţoase hahalere! Ce-a mai rămas din promisiunile făcute? Referendumul arătase clar: 300 de parlamentari, nu mai mult! Dar cum să încapă în cifra aceea aşa de strâmtă băieţii şi fetele tuturor partidelor? Deci mâlc, şi ticăloasă solidaritate de facto. Reformarea formaţiunilor politice? Vreo cură de purificare morală? Basme, de adormit copiii. Alegeri locale în două tururi? Niet! Şi aşa mai departe, cum se vede. Se şi simte? Da, se simte ceva îngrozitor de rău mirositor şi cobitor pentru ţară şi oamenii ei: un mers în jos, chiar în neştire şi cu „voioşie” a unora. Trezeşte-te, române? Da, era de mult timpul şi nu e încă ultimul ceas: acum sau niciodată!

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea “Al.  I. Cuza” Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dragul nostru Novak Djokovic

Nicolae GRECU

Dragul nostru Novak Djokovic

Nole pare a fi mioriticul nostru, dacă n-ar avea spiritul de luptă al înaintaşilor săi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Autorul evocă o serie de detalii ale vieţii cotidiene a consătenilor săi în primii ani ai agriculturii comuniste.

Moartea, nebunia devenită banalitate

pr. Constantin STURZU

Moartea, nebunia devenită banalitate

Se vorbeşte prea mult în zilele noastre despre "numărul morţilor/ deceselor" şi prea puţin despre moartea însăşi. Accentul exclusiv şi obsesiv pus pe prima informaţie induce panica şi o tot sporeşte, cu efecte dintre cele mai devastatoare pe toate planurile existenţei noastre. 

Arhitectura azi

arh. Ionel OANCEA

Arhitectura azi

S-au risipit ca vântul sec al deşertului treizeci de ani de pace, de creştere economică, după statistici cea mai mare din Europa, ȋn aşteptarea noii arhitecturi româneşti. 

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X