anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Impostorii

GALERIE
alexandru calinescu
 • alexandru calinescu
- +

Problema e că pe principiul: „ne-am câştigat dreptul de a vorbi liber” circulă o sumedenie de aberaţii, mistificări, minciuni grosolane. Da, eşti astăzi liber să susţii că pământul e plat sau că atentatele din 11 septembrie 2001 au fost o înşelătorie pusă la cale de CIA. Dacă eşti sărac cu duhul, dai crezare acestor tâmpenii; la fel, dacă vezi peste tot conspiraţii şi comploturi.

Tupeul impostorilor compensează, nu o dată, deficitul de imaginaţie. Una din strategiile preferate ale impostorilor este de a-şi atribui merite şi isprăvi greu, dacă nu chiar imposibil de verificat şi de a se legitima astfel în ochii naivilor. Dacă ar fi să-i numărăm pe toţi cei care afirmă că, în seara de 21 decembrie 1989, se aflau pe baricada de la Inter şi au scăpat ca prin minune de gloanţele securiştilor am putea trage concluzia că acolo se strânsese o mulţime imensă. Politicieni dubioşi, precum Codrin Ştefănescu sau Rădulescu-Mitralieră, pretind că au fost „revoluţionari” şi că au câştigat astfel un drept fundamental, libertatea de expresie: alibi imparabil pentru a emite fel de fel de enormităţi şi de a se răfui, golăneşte, cu adversarii. Nu mai puţin productivă este invocarea Pieţii Universităţii. Când declari: „Am fost în Piaţă” (plus, eventual, „am luat o bâtă de la mineri”) capeţi o aură de erou precum şi un fel de imunitate care te situează, definitiv, în avangarda societăţii civile. Mai aproape de momentul prezent, foarte rentabile (din punct de vedere moral) sunt trimiterile la manifestaţiile de protest împotriva ordonanţei 13 ca să nu mai vorbim de mitingul din 10 august 2019. Au fost mulţi participanţi la acel miting, dar incomparabil mai mulţi sunt cei care pretind că se aflau în Piaţa Victoriei şi că, graţie lor, regimul Dragnea urma să-şi dea curând obştescul sfârşit. Toate aceste persoane care se hrănesc cu fantasme sunt aidoma soldaţilor care, reveniţi de pe front, unde au stat pitiţi în tranşee, le povestesc celor dispuşi să-i asculte eroice fapte de arme.

Problema e că pe principiul: „ne-am câştigat dreptul de a vorbi liber” circulă o sumedenie de aberaţii, mistificări, minciuni grosolane. Da, eşti astăzi liber să susţii că pământul e plat sau că atentatele din 11 septembrie 2001 au fost o înşelătorie pusă la cale de CIA. Dacă eşti sărac cu duhul, dai crezare acestor tâmpenii; la fel, dacă vezi peste tot conspiraţii şi comploturi.

Pandemia - din care, după cum observăm, încă n-am ieşit - a dat aripi profesioniştilor delirului. După ce, o bună bucată de vreme, au negat existenţa virusului (unii continuă să o facă), s-au apucat să conteste necesitatea vaccinării. E aceasta, pentru mine, o atitudine de neînţeles. Fac parte dintr-o generaţie care era vaccinată, obligatoriu, în şcoli şi care a trăit totuşi cu frica de poliomelită întrucât încă nu se descoperise vaccinul împotriva cumplitei boli. Este extraordinar că, prin eforturile cercetătorilor, s-au descoperit mai multe vaccinuri capabile să stopeze pandemia cu noul coronavirus. Ca la un semnal, imaginaţia conspiraţioniştilor a luat-o razna: ba că vaccinul de fapt ne implantează un cip graţie căruia vom fi controlaţi în permanenţă, ba că vaccinul e apă de ploaie deoarece a fost obţinut nefiresc de repede, ba că el serveşte unui experiment la scară planetară în scopuri malefice etc., etc. Anti-vacciniştii au atras de partea lor şi câţiva „experţi”, medici care, contestând evidenţele, şi-au trăit micul lor moment de glorie. Propaganda anti-vaccin a prins la multă lume, dispusă - o dată în plus - să dea crezare unor impostori. Consider că modul în care unele posturi de televiziune, România TV în primul rând, au desfăşurat campania de dezinformare este de-a dreptul criminal.

Tot dreptul la libera exprimare este invocat şi de un sinistru personaj aflat într-o stare de permanentă excitaţie. Suferind de o logoree de nestăpânit, senatoarea Şoşoacă (senatoare! ce ruşine!) a ajuns un soi de lider al anti-vacciniştilor. Într-o ţară în care numele Doinei Cornea mai e cunoscut de puţină lume, Şoşoacă este o celebritate. Şi în cazul ei, mă întreb dacă nu poate fi în nici un fel trasă la răspundere pentru răul pe care îl face.

Din păcate (sau din fericire, depinde de perspectiva pe care o adoptăm) nu suntem singura ţară ce se confruntă cu astfel de probleme. Iată, în Franţa au avut loc proteste împotriva „paşaportului sanitar”, cel care confirmă că suntem vaccinaţi. Curioasă, absurdă reacţie! Cei care refuză să se vaccineze pun în pericol nu numai vieţile lor, ci şi vieţile celorlalţi. Paşaportul sanitar înseamnă un pas important în direcţia regăsirii vieţii normale, a posibilităţii de a călători etc. În numărul de ieri al ziarului Le Figaro filozoful Luc Ferry subliniază că paşaportul sanitar este singurul mijloc nu numai de a ne emancipa de sub presiunea unui individualism narcisist care subminează civismul, dar şi o cale de a ne regăsi libertăţile. E, aici, o logică a bunului simţ pe care, cu siguranţă, impostorii o vor nega. Şi vor găsi, din nefericire, o turmă de creduli care le vor ţine isonul.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.