Impostorii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 19.09.2021

Impostorii

GALERIE
alexandru calinescu
  • alexandru calinescu
- +

Problema e că pe principiul: „ne-am câştigat dreptul de a vorbi liber” circulă o sumedenie de aberaţii, mistificări, minciuni grosolane. Da, eşti astăzi liber să susţii că pământul e plat sau că atentatele din 11 septembrie 2001 au fost o înşelătorie pusă la cale de CIA. Dacă eşti sărac cu duhul, dai crezare acestor tâmpenii; la fel, dacă vezi peste tot conspiraţii şi comploturi.

Tupeul impostorilor compensează, nu o dată, deficitul de imaginaţie. Una din strategiile preferate ale impostorilor este de a-şi atribui merite şi isprăvi greu, dacă nu chiar imposibil de verificat şi de a se legitima astfel în ochii naivilor. Dacă ar fi să-i numărăm pe toţi cei care afirmă că, în seara de 21 decembrie 1989, se aflau pe baricada de la Inter şi au scăpat ca prin minune de gloanţele securiştilor am putea trage concluzia că acolo se strânsese o mulţime imensă. Politicieni dubioşi, precum Codrin Ştefănescu sau Rădulescu-Mitralieră, pretind că au fost „revoluţionari” şi că au câştigat astfel un drept fundamental, libertatea de expresie: alibi imparabil pentru a emite fel de fel de enormităţi şi de a se răfui, golăneşte, cu adversarii. Nu mai puţin productivă este invocarea Pieţii Universităţii. Când declari: „Am fost în Piaţă” (plus, eventual, „am luat o bâtă de la mineri”) capeţi o aură de erou precum şi un fel de imunitate care te situează, definitiv, în avangarda societăţii civile. Mai aproape de momentul prezent, foarte rentabile (din punct de vedere moral) sunt trimiterile la manifestaţiile de protest împotriva ordonanţei 13 ca să nu mai vorbim de mitingul din 10 august 2019. Au fost mulţi participanţi la acel miting, dar incomparabil mai mulţi sunt cei care pretind că se aflau în Piaţa Victoriei şi că, graţie lor, regimul Dragnea urma să-şi dea curând obştescul sfârşit. Toate aceste persoane care se hrănesc cu fantasme sunt aidoma soldaţilor care, reveniţi de pe front, unde au stat pitiţi în tranşee, le povestesc celor dispuşi să-i asculte eroice fapte de arme.

Problema e că pe principiul: „ne-am câştigat dreptul de a vorbi liber” circulă o sumedenie de aberaţii, mistificări, minciuni grosolane. Da, eşti astăzi liber să susţii că pământul e plat sau că atentatele din 11 septembrie 2001 au fost o înşelătorie pusă la cale de CIA. Dacă eşti sărac cu duhul, dai crezare acestor tâmpenii; la fel, dacă vezi peste tot conspiraţii şi comploturi.

Pandemia - din care, după cum observăm, încă n-am ieşit - a dat aripi profesioniştilor delirului. După ce, o bună bucată de vreme, au negat existenţa virusului (unii continuă să o facă), s-au apucat să conteste necesitatea vaccinării. E aceasta, pentru mine, o atitudine de neînţeles. Fac parte dintr-o generaţie care era vaccinată, obligatoriu, în şcoli şi care a trăit totuşi cu frica de poliomelită întrucât încă nu se descoperise vaccinul împotriva cumplitei boli. Este extraordinar că, prin eforturile cercetătorilor, s-au descoperit mai multe vaccinuri capabile să stopeze pandemia cu noul coronavirus. Ca la un semnal, imaginaţia conspiraţioniştilor a luat-o razna: ba că vaccinul de fapt ne implantează un cip graţie căruia vom fi controlaţi în permanenţă, ba că vaccinul e apă de ploaie deoarece a fost obţinut nefiresc de repede, ba că el serveşte unui experiment la scară planetară în scopuri malefice etc., etc. Anti-vacciniştii au atras de partea lor şi câţiva „experţi”, medici care, contestând evidenţele, şi-au trăit micul lor moment de glorie. Propaganda anti-vaccin a prins la multă lume, dispusă - o dată în plus - să dea crezare unor impostori. Consider că modul în care unele posturi de televiziune, România TV în primul rând, au desfăşurat campania de dezinformare este de-a dreptul criminal.

Tot dreptul la libera exprimare este invocat şi de un sinistru personaj aflat într-o stare de permanentă excitaţie. Suferind de o logoree de nestăpânit, senatoarea Şoşoacă (senatoare! ce ruşine!) a ajuns un soi de lider al anti-vacciniştilor. Într-o ţară în care numele Doinei Cornea mai e cunoscut de puţină lume, Şoşoacă este o celebritate. Şi în cazul ei, mă întreb dacă nu poate fi în nici un fel trasă la răspundere pentru răul pe care îl face.

Din păcate (sau din fericire, depinde de perspectiva pe care o adoptăm) nu suntem singura ţară ce se confruntă cu astfel de probleme. Iată, în Franţa au avut loc proteste împotriva „paşaportului sanitar”, cel care confirmă că suntem vaccinaţi. Curioasă, absurdă reacţie! Cei care refuză să se vaccineze pun în pericol nu numai vieţile lor, ci şi vieţile celorlalţi. Paşaportul sanitar înseamnă un pas important în direcţia regăsirii vieţii normale, a posibilităţii de a călători etc. În numărul de ieri al ziarului Le Figaro filozoful Luc Ferry subliniază că paşaportul sanitar este singurul mijloc nu numai de a ne emancipa de sub presiunea unui individualism narcisist care subminează civismul, dar şi o cale de a ne regăsi libertăţile. E, aici, o logică a bunului simţ pe care, cu siguranţă, impostorii o vor nega. Şi vor găsi, din nefericire, o turmă de creduli care le vor ţine isonul.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.