Împrumut de 30 de milioane lei pentru aprinderea semafoarelor din Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 19.09.2021

Împrumut de 30 de milioane lei pentru aprinderea semafoarelor din Iaşi

GALERIE
semafoare iasi
  • semafoare iasi
- +

Finanţarea proiectului de management al traficului este blocată de ancheta DNA. Pe de altă parte, autoritatea de la Bucureşti a aplicat o corecţie de 25% din valoarea contractului. Consilierii locali sunt chemaţi să aprobe un împrumut care să asigure finalizarea contractului, care oricum trebuia să fi fost terminat în vară. Liberalii cer verificarea Direcţiei de Proiecte şi a Direcţiei de Investiţii.

Primăria va împrumuta aproape 30 mili­oa­ne lei pentru a finaliza un proiect european anchetat de procurorii DNA. Ministerul Dez­voltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a sistat plăţile către Primăria Iaşi în cazul înfiinţării sistemului de management al traficului. Finanţarea nerambursabilă a fost blocată încă din martie 2015, dar informaţia a devenit publică odată cu nevoia munici­pa­lităţii de a continua finanţarea proiectului din resurse proprii. Creditul va fi contractat la Ministerul Finanţelor Publice, în situaţia în care Consiliul Local (CL) va aproba astăzi un astfel de demers. Ultimul împrumut făcut de municipalitate datează din iulie 2013, iar nivelul actual al datoriilor Primăriei ajunge la aproximativ 100 milioane euro. O parte din credit (circa 300.000 lei) va fi folosită şi pentru un alt proiect european, respectiv lucrările de reamenajare a Şcolii Carol I. 

Liberalii vor comisie de anchetă pe toate proiectele

Suspiciunile de fraudă şi blocarea finanţării nerambursabile pentru sistemul de management al traficului îi determină pe liberali să solicite verificări pe toate proiectele europene. „Proiectul de împrumut a apărut ca urmare a unor neconformităţi şi suspiciuni de fapte penale în implementarea proiectelor euro­pene. El va greva bugetele anilor viitori şi ca­pacitatea Iaşului de dezvoltare. Cred că este datoria Consiliului Local să verifice în­treaga activitate a Direcţiei de Proiecte şi a Direcţiei de Investiţii, cea care s-a ocupat de achiziţii. Noi liberalii din CL simţim nevoia unor clarificări aprofundate“, a declarat ieri liderul consilierilor PNL, Marius Dangă. Acesta ar urma să solicite astăzi în plen înfiinţarea unei comisii de anchetă.

La începutul anului trecut, DNA a început verificări în cazul a şase proiecte europene. În schimb, primarul interimar Mihai Chirica a precizat ieri că nu există un alt proiect în care să fi fost blocată finanţarea nerambursabilă. „În momentul de faţă, nu există motive de suspendare a aplicării unui proiect european pentru că nu avem niciun act de natură penală care să invoce un astfel de demers. Prin urmare, ele se plătesc în continuare din surse ale bugetului de stat, bugetului local, iar rambursările vin“, a spus Chirica. El a dat ca exemplu pr­oiectul de refacere a zonei Podu Roş - Nico­lina, unde plăţile au fost sistate trei luni. „Noi am plătit, iar după trei luni ne-au fost rambursate toate sumele“, a completat Chirica.

În ceea ce priveşte managementul traficului, edilul a amintit că autoritatea de management a aplicat o corecţie de 25% pentru atribuirea contractului de lucrări şi a subliniat că Pri­măria se află în faza de contestare a amenzii. „Dacă vom câştiga în instanţă, banii vor deveni excedent la bugetul local şi îi vom putea folosi doar în proiecte de investiţii“, a precizat Chirica.

Proiectul de înfiinţare a sistemului de management al traficului are o va­loare totală de 87,8 milioane lei (inclusiv TVA), din care finanţarea nerambursabilă este de 56,9 milioane lei, cofinanţarea guvernului de 12,5 milioane lei, iar cofinanţarea locală de 1,4 milioane lei. Lucrările de execuţie au de­marat în august 2013 şi trebuiau finalizate în iulie 2015. Acestea au o valoare de 86,3 mi­lioane lei, iar contractul a fost câştigat de asocierea UTI Grup - Information Business Consulting. Modul în care a fost atribuit acest contract face obiectul anchetei DNA, dar procurorii nu au făcut încă publice detalii despre verificările efectuate sau dacă s-a început urmărirea penală pe numele vreunei persoane în acest dosar.

VEDEŢI ŞI:

EXCLUSIV (HĂRŢI): 1.242 semafoare în Iaşi. În intersecţii vor fi şi camere video

Mai toate intersecţiile cu trafic peste medie din oraş vor fi împânzite cu semafoare noi până în toamna acestui an. Un proiect derulat de Primărie cu fonduri europene, care a ajuns în fază finală, va creşte numărul intersecţiilor semaforizate la aproape 100.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.