Împrumut fulger în prima zi lucrătoare a anului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

Împrumut fulger în prima zi lucrătoare a anului

GALERIE
bani-miliarde dolari
  • bani-miliarde dolari
- +

Statul iese pe piaţă în căutarea unui credit în prima zi lucrătoare din 2016. In total în ianuarie, împrumuturile se vor ridica la un miliard de euro.


Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în ianuarie 4,56 miliarde de lei, în creştere cu 27,5% faţă de nivelul de 3,58 miliarde lei din prima lună a acestui an, prima ieşire pe piaţa financiară internă a statului fiind programată pentru data de 4 ianuarie. Pe lângă suma de 4,2 miliarde de lei prevăzută în prospectul de împrumut pentru licitaţiile principale, Trezoreria vrea să atragă şi suma de 360 de milioane lei în cadrul licitaţiilor suplimentare, în care condiţiile de vânzare ale obligaţiunilor sunt cele stabilite în cadrul sesiunilor de referinţă.

Prima licitaţie de anul următor este programată pentru 4 ianuarie, când Finanţele vor să atragă 600 milioane lei prin vânzarea de obligaţiuni scadente în ianuarie 2018. Sesiunea suplimentară pentru această licitaţie este programată în ziua următoare şi vizează suma de 90 milioane lei. Potrivit prospectului de împrumut publicat de Finanţe, statul vrea să vândă în ianuarie certificate de trezorerie în valoare de 1,8 miliarde lei, urmând ca planul de finanţare să fie completat prin redeschiderea unor emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi iniţiale între 3 şi 15 ani. "Ministerul Finanţelor vrea sa vândă titluri de stat de 4,6 miliarde lei în ianuarie faţă de un volum brut de emisiuni de 3,2 miliarde lei pe lună, în medie, în 2015. Titluri de 7 miliarde de lei vor ajunge la maturitate, dar la sfârşitul lunii ianuarie 2016. Totuşi, surplusul amplu de lichiditate, pe fondul accelerării cheltuielilor bugetare din ultimele două luni din 2015, ar trebui să ofere o rezervă destul de mare pentru a acomoda cel mai mare volum brut de emisiuni după februarie 2015", scriu economiştii ING Bank România într-o notă către analişti şi investitori.

Ministerul Finanţelor a atras în decembrie de pe piaţa internă 2,75 miliarde lei prin vânzarea de obligaţiunişi titluri de stat, iar totalul pentru acest an a urcat la 38,6 miliarde lei, cu 16% mai puţin faţă de anul anterior, când a atras 46 miliarde lei (41,9 miliarde lei şi 928,7 miliarde euro). Pe ansamblul lunii decembrie, Ministerul Finanţelor a avut programate împrumuturi de pe piaţa internă de 3,03 miliarde lei, după ce în primele 11 luni ale anului MFP a împrumutat de pe piaţa internă 35,9 miliarde lei.

La totalul pentru acest an atras de pe piaţa internă se adaugă şi fondurile de 2 miliarde euro obţinute de stat la finele lunii octombrie de pe pieţele externe, prin vânzarea de obligaţiuni în cadrul a două emisiuni. Statul a vândut titluri pe zece ani în valoare de 1,25 miliarde euro şi obligaţiuni pe 20 de ani totalizând 750 milioane euro. Ministerul Finanţelor a anunţat la începutul acestui an că vrea să împrumute în 2015 până la 40 miliarde lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, fonduri care urmau să fie suplimentate cu maximum 3 miliarde euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale. În cea mai mare parte, aceste fonduri au fost necesare pentru a acoperi scadenţe planificate de 28,1 miliarde lei, din care 24,2 miliarde lei pentru împrumuturile în lei şi 3,9 miliarde lei pentru cele în valută. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Florin NICULA

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Dacă nu vrem să îndatorăm peste măsură generaţiile viitoare, noul guvern ar trebui să înceapă o reformă a sectorului bugetar.

Filmuletul zilei

opinii

Când raţiunea trebuie să primeze

Alexandru CĂLINESCU

Când raţiunea trebuie să primeze

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Halepologii

Radu POPESCU

Halepologii

Puţini au fost, mulţi au rămas!

Decembrie electoral

Nicolae CREŢU

Decembrie electoral

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

pulspulspuls

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

Vă povesteam noi ieri aicea la rubricuţă despre lovitura de palat ratată de liberalul boit Peni Hill şi Electricianul şăf opintit de la partidoi, care au tras şutul cu sete alaltăieri în şedinţoiul de CL, ca să pună ei un vice impus, dar mingea n-a mai ajuns la poartă de cât de bărbăteşte au putut trage în ea. 

Caricatura zilei

EURORGIE

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.