Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Advertorial (P)

Imunitatea la îndemâna noastră

GALERIE
appetizer-apples-berries-berry-314780
  • appetizer-apples-berries-berry-314780
- +

În această perioadă greu încercată, ne dăm seama, pe zi ce trece tot mai mult, că ceea ce ne imunizează și ne salvează cu adevărat sunt credința în Dumnezeu, dragostea de care dă dovada fiecare față de sine și față de aproapele, alături de câteva intervenții simple care, dacă au statutul de obicei în viața noastră, cu siguranță fac diferența. Intervențiile în cauză se referă la obiceiurile alimentare și de stil de viață sănătos, menite să ne fortifice imunitatea.Dintre acestea amintim:

  1. ODIHNA –Sistemul imunitar își întărește forța de apărare în timpul somnului, astfel încât este recomandat să mergem la culcare cel târziu la ora 22.00 și să dormim profund timp de 7 - 9 ore. Copiii și adolescenții au nevoie de un somn ceva mai lung, respectiv de cca 10 ore.
  2. HIDRATARE– Cel mai ieftin și la îndemână medicament este apa. Pentru ca sistemul imunitar să poată funcționa optim este necesar ca organismul să fie hidratat corespunzător. Secretul constă în cât și mai ales în cum anume bem apa. Recomandarea este să începem ziua cu un pahar de apă călduță (ideal cu lămâie si ghimbir), băută pe stomacul gol, apoi  să continuăm hidratarea pe tot parcursul zilei, cu înghițituri mici, oprindu-ne însă cu jumătate de ora înainte de masă și reluând la o ora după masă. Necesarul este de 30-35 ml apa pentru fiecare kg corp.
  3. CEAIURI – De ajutor în procesul de hidratare și creștere a imunitatii sunt și ceaiurile. Dintre aceastea de mare ajutor sunt ceaiul verde (infuzie câteva minute la cca 80 C) și ceaiul de măceșe (fructele sparte se pun la măcerat în apă la temperatura camerei peste noapte; nu se pun la fiert pentru a nu distruge vitamina C).
  4. VITAMINA C – Și ea este un aliat puternic în lupta pentru sănătate, se găsește din belșug în fructe și legume proaspete sau congelate. Reprezentanți valoroși sunt toate fructele de pădure, dintre care amintim cătina. O rețetă la îndemână este următoarea: fructele de cătina cu miere de albine, date la blender. Din amestecul rezultat se consumă în fiecare dimineață câte 1-2 linguri.
  5. SALATE – Salatele de crudități, cât mai variate, vin cu un aport semnificativ de vitamine și antioxidanți, aliați de mare valoare în susținerea sănătății.Usturoiul și ceapa de preferat să fie nelipsite din salate.
  6. PROBIOTICE – Imunitatea se bazează în mare măsură pe echilibrul florei intestinale, drept pentru care consumul de probiotice este foarte recomandat în acest sens. Dintre acestea amintim: murăturile la sare (varza murată, castraveții murați etc.), iaurturi.
  7. PRODUSE APICOLEMere de albine (Mierea de Manuka are excelente proprietăți antimicrobiene), propolis, păstură, polen.
  8. TURMERIC – Consumul constant de turmeric este recomandat, date fiind proprietățile sale antivirale, antibacteriane, antioxidante, antiparazitare, antiinflamatoare etc. Se poate folosi la gătit, în aproape orice mâncare sau putem prepara o băutură numităGolden Milk (la un pahar de lapte (de preferat vegetal, făcut în casă) se adaugă o linguriță de miere și o linguriță pastă de turmeric. Pasta de turmeric se prepară punând pe foc mic 1 parte pudră de turmeric cu 7 părți apă. Se amestecă încontinuu până se obține o pastă de consistența smântânii mai groase. Aceasta se pune într-un borcan de sticlă și se poate păstra la frigider până la 2 săptămâni.
  9. LUBRIFIEREA MUCOASEI NAZALE – Este important să avem grijă ca mucoasa nazală să fie hidratată și lubrefiată întrucât uscarea acesteia duce la creșterea producției de mucus la acest nivel. Mucusul în exces constituie teren fertil pentru infecțiile virale și bacteriene. Trebuie să avem în vedere căaerul din camera să nu fie uscat, iar în ceea ce privește lubrefierea mucoasei nazale, de mare ajutor este uleiul de susan – 1-2 picături în fiecare nară, după care se masează bine zona respectivă.
  10. PACECu noi înșine și cu toți cei din jur! Credința, dragostea și liniștea sufletescă sunt imunostimulatoarele cele mai de preț, care luate în doze corecte și la timp, conferă o protecție de nezdruncinat. Sunt singurele remedii care nu se pot supradoza, deci să abuzăm de ele!

Recomandările vor fi urmate cu precauție, în funcție de toleranța individuală!

Autor: Mihaela Brebu – nutriționist, Spitalul Providența

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri