În 32 de localităţi din Iaşi românii se pot trezi că plătesc servicii de roaming fără să vrea
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

În 32 de localităţi din Iaşi românii se pot trezi că plătesc servicii de roaming fără să vrea

GALERIE
telefonie_telefon_mobil_roaming
  • telefonie_telefon_mobil_roaming
- +

Utilizatorii de telefonie şi internet mobil din România care au serviciul de roaming activat se pot conecta automat şi involuntar la o reţea dintr-o ţară vecină în 501 de localităţi situate în apropiere de graniţă, cu 11 mai puţin faţă de raportul efectuat în aprilie 2015, a anunţat joi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

 Informaţiile au fost obţinute în urma unei evaluări a situaţiilor de roaming involuntar în zonele de graniţă, realizată prin măsurări pe traseele situate în vecinătatea frontierei de stat în noiembrie 2016. Anterior, ANCOM a realizat un raport similar în aprilie 2015.

Evaluarea arată că utilizatorii români se pot trezi cu o factură semnificativ mărită chiar dacă nu au părăsit ţara, în cazul în care se conectează automat la o reţea de roaming. Cele mai multe locălităţi în care pot să apară astfel de situaţii sunt situate în judeţele Satu Mare (62 de localităţi, faţă de 63 în raportul anterior, la graniţa cu Ucraina şi Ungaria), Botoşani (42 de localităţi, faţă de 44 în raportul anterior, la graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova), Iaşi (34 de localităţi, faţă de 42 în raportul anterior, la graniţa cu Republica Moldova), Timiş (38 de localităţi, cu o localitate mai puţin faţă de raportul anterior, la graniţa cu Serbia şi Ungaria) şi Bihor (32 de localităţi, faţă de 33 în raportul anterior, la graniţa cu Ungaria).

Utilizatorii pot evita accesarea învoluntara a serviciilor în roaming prin selectarea manuală a reţelei şi dezactivarea opţiunii telefonului de selectare automată a reţelei, printr-o solicitare către operator pentru a activa serviciul de roaming numai la cerere şi prin verificarea reţelei înainte de a utiliza dispozitivul mobil, iîn cazul în care selectarea reţelei rămâne pe modul automat. Cele mai scumpe tarife de roaming sunt la frontierele cu Serbia, Ucraina şi Moldova, state în afara Uniunii Europene şi în care nu operează reglementările de reducere a tarifelor de roaming valabile în blocul comunitar. 

În schimb, pentru Bulgaria şi Ungaria, state membre ale UE, operează tarifele maxime de roaming valabile în spaţiul comunitar. Reprezentanţii Parlamentului European, ai Consiliului şi ai Comisiei Europene au ajuns în 1 februarie la un acord referitor la reglementarea pieţelor de roaming angro, ca ultim pas pentru eliminarea tarifelor de roaming din iunie 2017. Tarifele pentru convorbirile telefonice în roaming în Uniunea Europeană s-au redus, de la 30 aprilie 2016, la niveluri apropiate costurilor aplicate local. La acestea, operatorii pot adăuga anumite taxe suplimentare maximale, aceasta fiind ultima etapă de preţuri reglementate de Comisia Europeană înainte de eliminarea completă a tarifelor de roaming, la jumătatea anului viitor.


 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.