In 40 de zile, cinci romani au spart in Germania 94 de banci si oficii postale

luni, 16 februarie 1998, 00:00
4 MIN
 In 40 de zile, cinci romani au spart in Germania 94 de banci si oficii postale

"Monitorul " a relatat, in repetate rinduri, la finele anului trecut, despre constituirea unei grupari de tineri care a comis multiple acte de violenta, scandaluri, in discoteci, restaurante, victimele lor alegindu-se cu zeci de zile de spitalizare. Respectivii, supranumiti "Nemtii", isi facusera "mina" in Germania si si-au petrecut vara si o parte din toamna "spargind" sute de mii de marci germane in localuri din Suceava, Bucuresti, Timisoara, Iasi, Piatra Neamt si pe litoral, unde si-au facut veacul in Complexul "Amfiteatru Panoramic" din statiunea Olimp. S-au mai facut remarcati prin masinile de lux pe care le conduceau, unele dintre ele fiind adevarate raritati in Romania (Mercedes 600 SEL Sport decapotabil, Mercedes Cabrio). Dupa ce "Monitorul " a relatat o parte din faptele lor, respectivii au amenintat doua ziariste si un fotoreporter cu mutilarea, mai precis cu taierea urechilor si a nasurilor. Deoarece au fost dati in urmarire pentru ultraj contra bunelor moravuri, urmare a campaniei de presa declansate pe marginea faptelor comise, raminerea lor in Romania ii putea aduce in spatele gratiilor, unii dintre ei fiind recidivisti, au ales calea refugiului in Germania. La finele lunii noiembrie 1997, am aflat ca au fost arestati in Germania, dar nu am scris, pina nu am primit confirmarea oficiala de la Interpol Wiesbaden – Germania (Organizatia Internationala a Politiei Criminale).
Pe 22 noiembrie 1997, intr-un hotel din Koln, mai multe echipe ale Brigazii de Interventii Speciale a Politiei Germane i-au arestat pe urmatorii cetateni romani: Feraru Nicolae, zis "Nicu", zis "Huiduma", 24 de ani, din comuna Malini – Suceava; Puscasu Vasilica, zis "Grasu", 22 de ani, din Vicovu de Sus, care se mai prezenta ca fiind "Cirdei Constantin"; Flocea Dumitru, zis "Tintarul", 24 de ani, din Fundu Moldovei; Dumitru Popovici, 22 de ani, din Suceava; Minecan Danut, alias "Abogatoae Daniel", 29 de ani, din Suceava. Respectivii sint suspectati de autoritatile germane ca ar fi savirsit la 21.11.1997 un jaf cu mina armata la Oficiul postal din Koenigswinter Ittenbach, Renania de Nord – Westfalia. Mai sint suspectati ca ar fi comis o tilharie cu circumstante agravante la Oficiul postal din Bremen pe 17.11.1997. Feraru si Puscasu erau conducatorii grupului, fiind singurii membri stabili, ei actionind impreuna cu alti complici, grupul schimbindu-si deseori componenta. Politia germana ii considera autorii a cel putin 94 de infractiuni, respectiv atacuri cu mina armata a unor oficii de posta, banci, agresarea unor soferi pe autostrada si furturi de autoturisme intre 24.02.1997 si 8.04.1997, in special in nordul Germaniei.
Periculozitatea dosebita a grupului rezida din faptul ca respectivii actionau in forta, beneficiind de o deosebita mobilitate, foloseau masini de mare putere, in special "Audi" si "BMW", actionau inarmati, dupa unele surse cu mitraliere "Uzi", de productie israeliana, cu totii fiind fosti sportivi, beneficiind de calitati atletice deosebite. Astfel, Feraru Nicolae, fost luptator, avea 1,88 inaltime si 98 kg, Popovici Dumitru, fost campion la box, 1,80 m, 90 kg, recidivist, cunoscut ca "Ciumeg" in penitenciarul Botosani, unde a facut legea pe perioada detentiei, Puscasu Vasile, fost luptator, 1,75 m, 90 kg, Minecan Dan, fost campion de karate, 1,79 m, 87 kg si Flocea Dumitru, fost luptator, 1,71 m, 79 kg. Respectivii au dovedit un deosebit curaj, de multe ori actionind in plina zi.
Ei actionau la pont, fiind dirijati de un cunoscut membru al lumii interlope din Bucuresti, un obisnuit al cazinourilor bucurestene, care i-a invitat, dupa ce s-au reintors din Germania, pe litoral, in vila pe care a avut-o inchiriata de la Regia protocolului de stat in cursul verii ’97, si care primea cota parte din sumele obtinute de grup. In schimb, el se angaja sa le asigure protectie in Romania. Dupa ce au fost arestati, s-a incercat angajarea unor avocati germani care sa le ofere serviciile pe perioada desfasurarii procedurii judiciare. Politia germana a beneficiat de serviciile unui informator platit, care a vindut pontul ultimei spargeri pe care acest grup a facut-o. Ei au fost filati si filmati in timpul spargerii si ulterior urmariti pina la hotelul din Koln.
Pentru a se intelege atentia deosebita pe care au dat-o politistii germani acestei grupari, ei au fost capturati dupa ce hotelul a fost evacuat, intreaga operatiune fiind supravegheata cu doua elicoptere si 40 de masini, capturarea lor fiind facuta de unitati de elita. In schimbul de focuri care a urmat dupa declansarea operatiunii, Dan Popovici si Dan Minecan au fost raniti, deoarece s-au opus arestarii. Asupra lor s-au gasit circa 100.000 DM proveniti din tilharii, banderole bancare folosite la pachetizarea bancnotelor, armament, iar asupra lui Puscasu, Feraru si Flocea s-au gasit pasapoarte maghiare, falsificate prin inlocuirea fotografiei. (Nae FILIP)
top Local News

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii