In atentia parintilor: Ce spun psihologii despre stresul copiilor în perioada examenelor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 16.06.2021

In atentia parintilor: Ce spun psihologii despre stresul copiilor în perioada examenelor

GALERIE
stres evaluare
  • stres evaluare
- +

Stresul se poate manifesta şi prin dureri de stomac ori de cap. În orele dinaintea examenului „este tardiv să-l pui pe copil să repete sau să conştientizeze ce va fi la examen“.

Prima probă din Evaluarea naţională urmează să aibă loc luni, pe data de 19 iunie, iar elevii şi părinţii resimt presiunea din ce în ce mai puternic, ajungând în anumite cazuri până la dureri fizice inexplicabile, copiii acu­zând deseori dureri de cap, stări de greaţă sau dureri de stomac. Psihologii avertizează părinţii că aceste manifes­tări fizice îşi au cauza în stresul pe care elevii îl resimt în această perioadă şi este posibil ca aceste dureri fizice să nu dispară chiar dacă încearcă să trateze efectele cu medicamente.

Specialiştii îndeamnă părinţii să discute liber cu cei care urmează să susţină Evaluarea naţională, să-i asigure că, indiferent de rezultatele pe care le vor obţine, aceştia vor avea sprijinul lor. Psihologul Oana Rotaru avertizează părinţii că orice presiune suplimentară în această perioadă este total inutilă şi chiar poate scădea performanţa elevului. „Un părinte trebuie să-şi înfrâneze el însuşi emoţiile. Acum este tardiv să-l pui pe copil să repete sau să conştientizeze ce va fi la examen. Aceste lucruri trebuiau făcute, dacă nu pe parcursul celor patru ani de gimnaziu, cel puţin cu un an înainte de susţinerea examenului, pe parcursul clasei a VIII-a“, specifică psihologul.

De asemenea, un efect al stresului este durerea fizică, care poate fi resimţită inclusiv la părinţi. „Copiii, dar şi părinţii, somatizează acest stres prin dureri de stomac, dureri de cap inexplicabile, dureri care nu trec nici cu pastile. Psihologic, această durere de cap este tradusă ca fiind o preocupare intensă asupra unui subiect. De aceea este recomandabil să se poarte discuţii, copiii să fie încurajaţi. Este nevoie de o valorizare a copilului, indiferent de mediile cu care au terminat cei patru ani. Orice reproş este tardiv acum“, explică Oana Rotaru.

Soluţia ar putea fi realizarea unui orar înaintea unui examen

În aceea ce priveşte programul pe care un elev trebuie să-l aibă, specia­liştii Intuitext, o companie interna­ţională care realizează manuale electronice şi lecţii pe calculator, sfătuiesc părinţii şi elevii să realizeze un program clar de studiu. „Mulţi elevi se simt copleşiţi de volumul mare de informaţii pe care trebuie să-l asimileze înaintea unui examen important, mai ales dacă momentul începerii pregă­tirii propriu-zise a fost amânat. Soluţia ar putea fi realizarea unui orar, care îi va ajuta pe elevi să se organizeze şi să aibă o evidenţă mai clară a materiei parcurse“, sfătuiesc specialiştii. De asemenea, aceştia avertizează că elevii trebuie să aibă o perspectivă corectă asupra lucrurilor, iar dacă pregătirea a fost realizată din timp, atunci nu au motive să fie îngrijoraţi. O soluţie pentru cei care au început să se pregătească mai târziu ar fi experimentarea de modalităţi diferite de învăţare şi alegerea celei care li se potriveşte cel mai bine.

Un alt sfat pe care îl dau psihologii părinţilor este acela de a-l susţine pe copil chiar şi în cazul unui eşec. „Copilul vrea să ajungă la un liceu bun, dar presiunea cea mai mare o are din partea familiei. El se întoarce acasă şi în mediul de acasă, iar eşecul îi va fi reamintit permanent de către părinţi. Copilul îşi imaginează acest lucru, îşi face scenarii, iar dintr-un lucru mic îl transformă într-o pro­blemă uriaşă, asemeni unui bulgăre de zăpadă“, concluzionează Oana Rotaru.

Prima probă a Evaluării naţionale se va desfăşura luni, elevii urmând să susţină proba scrisă la Limba şi literatura română.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joe Biden întâlneşte lumea

Lucian DÎRDALA

Joe Biden întâlneşte lumea

Lipseşte, deocamdată, o întâlnire la vârf cu liderul chinez, dar probabil că în viitor se va discuta despre un moment şi un cadru adecvat de desfăşurare. În orice caz, patru din cinci înseamnă destul de mult.

Filmuletul zilei

opinii

Metastazele democraţiei

Florin CÎNTIC

Metastazele democraţiei

Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

Generaţii... generaţii...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Generaţii... generaţii...

Fac parte din generaţia care simţea fiori când în liceu, din întâmplare, puneam mâna pe clanţă odată cu o colegă de clasă; o generaţie care era scoasă la tablă şi nu se simţea umilită - dimpotrivă, scria cu mândrie în faţa clasei; generaţia care nu mergea cu maşina la şcoală (nu că ar fi un defect mersul cu maşina la şcoală), ci îngrămădit în autobuzul de navetişti; o generaţie care scria jurnale în secret pe care le împărtăşea numai celor mai buni prieteni şi prietene, căci se cultivau prieteniile pe atunci, prietenii care aveau să ţină o viaţă, transformate în ceva aşa frumos şi greu de descris; o generaţie care se ruşina să stea pe scaun în autobuz când un adult era în picioare; o generaţie care învăţa singură, părinţii nu se pricepeau la chimie şi fizică, iar bani pentru meditaţii nu prea erau; o generaţie crescută cu frica de părinţi, care frică cu anii s-a transformat în respect şi iubire - la fel şi cu profesorii (nu că acum tinerii nu şi-ar iubi părinţii, poate şi profesorii).

Orchestratorul

Alex VASILIU

Orchestratorul

Astăzi mă voi referi doar la orchestrator pentru că el a fost, a rămas, în multe cazuri, al doilea autor al unei piese, ori lucrări muzicale mai ample. Uneori, chiar cel mai important. Dacă este să ne gândim mai întâi la genul muzicii aşa-zis uşoare, orchestratorul a făcut minuni. Sigur, depinde şi de cine ascultă. Dacă melodia solistului vocal este frumoasă, uşor de reţinut, lirică sau în tempo (ritm) mişcat, unii dau puţină atenţie comentariului orchestral, aproape că nici nu-l observă.

pulspulspuls

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iote că vrem să fugim unde om vedea cu ochii după alt subiecţel în afară de ăsta cu dosare penale pentru aleşii locali, dar numai nu reuşim, of, of, căci iar apare ceva nou, neştiut până acuma. 

Caricatura zilei

Bloc la cimitir

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.