Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

În cât timp se poate câştiga lupta cu inflaţia?

GALERIE
inflatie
  • inflatie
- +

Dacă inflaţia din Europa de Vest ar urma să fie „îmblânzită”, conform celor mai multe prognoze, în decurs de un an, în rândul specialiştilor se conturează temeri din ce în ce mai mari că Europa Centrală se va confrunta cu creşteri accelerate de preţuri pentru ceva mai mult timp, potrivit unei analize Euractiv.

Europa Centrală şi de Est se află de luni de zile în fruntea bătăliei inflaţioniste, regiunea fiind prima care s-a confruntat cu accelerarea presiunilor inflaţioniste şi prima care a demarat cicluri agresive de întărire a politicii monetare pentru a le readuce sub control.

Ultimele valori ale inflaţiei din regiune au variat de la aproape 16% în România la puţin peste 20% în Ungaria, mult peste intervalele-ţintă ale băncilor centrale, cuprinse între 1% şi 4%.

Preţurile pâinii şi brânzei din Ungaria erau cu aproximativ 70% mai mari în septembrie decât în urmă cu un an, iar preţul zahărului din Polonia a crescut cu 50%, unele magazine rămânând fără stocuri peste vară din cauza ”tezaurizării” practicate de comercianţii care au dorit să speculeze creşteri suplimentare de preţ. În condiţiile în care sindicatele negociază creşteri puternice ale salariilor pentru a menţine puterea de cumpărare a consumatorilor şi companiile măresc preţurile pentru a-şi proteja marjele de profit, riscurile ca o încetinire economică să nu readucă inflaţia în limitele dorite de decidenţii politicii monetare sunt mari.

„Cu cât inflaţia şi presiunile salariale rămân puternice, cu atât este mai mare riscul ca rate mai mari ale dobânzilor şi creşteri puternice ale şomajului să fie necesare pentru a slăbi cererea şi a restabili stabilitatea preţurilor”, a precizat Nicholas Farr, economist pentru Europa emergentă la capital Economics.

Credibilitatea băncilor centrale din regiune a fost testată luna trecută, când ce o scădere a forintului a forţat Banca Naţională a Ungariei să realizeze o creştere de urgenţă a dobânzii la câteva săptămâni după ce a încercat să pună capăt majorărilor. Majoritatea bancherilor centrali din Polonia şi-ar dori la rândul lor o încetare a creşterii dobânzilor, având în vedere încetinirea accelerată a cererii aşteptate în 2023, însă această politică s-ar putea dovedi ineficientă în faţa inflaţiei, în special având în vedere planurile de cheltuieli ale guvernului înainte alegerilor.

Aşteptările inflaţioniste se deconectează de ţintele băncii centrale, a comentat economistul şef UniCredit CEE, Dan Bucşa, avertizând că nivelul cheltuielilor consumatorilor din primele nouă luni ale anului arată că aceştia se aşteaptă ca inflaţia să crească în continuare, dar şi la o creştere de venituri în urma negocierilor demarate de sindicate.

Cititi mai multe detalii pe cursdeguvernare.ro

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri