În căutare de vinovați
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

În căutare de vinovați

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

S-a mai dus o mini vacanță dintre cele multişoare pe care le au românii. Odată reveniți pe la casele lor ori pe la locurile de muncă constată sau reconstată că dura realitate cu ROBOR-ul, cu creşterea prețurilor, cu creşterea dobânzilor nu a rămas în vacanță. Cert este că toată lumea arată cu degetul spre BNR. Banca centrală  e vinovată pentru inflaţie, dar de operatorii din energie ce măresc preţurile nu se pomeneşte nimic, deşi modul în care s-a realizat privatizarea şi cum se gestionează economia, relevă că România n-are conducători cu claritate în gândire, capabili să impună idei noi.

În acest context e corect de a se renunţa la a mai avea un orizont de adoptare a euro, când se observă probleme mai simple care nu se pot rezolva sau nu există voința de a se rezolva.

Discutând concret, vedem că marile companii din energie nu şi-au restructurat activitatea, în pas cu reducerea consumului. Adică, toată lumea strânge cureaua, numai corporaţiile din energie constituie o oază de bunăstare, de parcă ele ar acţiona în altă economie, nu în cea românească.

Furnizorii de utilităţi nu s-au reformat pentru că ştiu că-s mari contribuabili şi sunt prea mari pentru a eşua; deşi, la cât de inerţi au fost şi în perioada de criză, trebuiau să fie morţi de mult. Iar cel care ar fi fost disponibilizat de la un astfel de furnizor, dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, putea primi la o altă firmă, jumătate din salariul pe care îl avea şi ar mai fi trebuit să şi muncească!

Din câte se ştie, guvernul are responsabilitatea să impulsioneze competiţia în domeniul energetic şi nu numai; şi mai are obligația să combată monopolurile. Dacă observă că întâmpină rezistenţă, în mod normal trebuie să-şi exercite autoritatea asupra celor ce refuză să renunţe la poziţia de monopol. Ulterior, după ce piaţa se va restructura, se pot impune reguli egale, fără să se mai apeleze la constrângeri. Aceasta nu înseamnă că cei nou-intraţi pe piaţă nu sunt deosebit de importanţi, dar mai întâi e necesar să se corecteze apucăturile greşite.

Abia în cele din urmă va rezulta un mediu competitiv şi ne vom da seama de acest fapt în momentul în care lucrurile vor sta total diferit faţă de acum; adică atunci când nu vom mai vedea că preţul energiei creşte, indiferent dacă iarna e grea sau uşoară, dacă se majorează sau nu pe piaţa internaţională.

Aşadar, cine-i vinovatul?

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.