anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

Advertorial

În căutare de vinovați

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

S-a mai dus o mini vacanță dintre cele multişoare pe care le au românii. Odată reveniți pe la casele lor ori pe la locurile de muncă constată sau reconstată că dura realitate cu ROBOR-ul, cu creşterea prețurilor, cu creşterea dobânzilor nu a rămas în vacanță. Cert este că toată lumea arată cu degetul spre BNR. Banca centrală  e vinovată pentru inflaţie, dar de operatorii din energie ce măresc preţurile nu se pomeneşte nimic, deşi modul în care s-a realizat privatizarea şi cum se gestionează economia, relevă că România n-are conducători cu claritate în gândire, capabili să impună idei noi.

În acest context e corect de a se renunţa la a mai avea un orizont de adoptare a euro, când se observă probleme mai simple care nu se pot rezolva sau nu există voința de a se rezolva.

Discutând concret, vedem că marile companii din energie nu şi-au restructurat activitatea, în pas cu reducerea consumului. Adică, toată lumea strânge cureaua, numai corporaţiile din energie constituie o oază de bunăstare, de parcă ele ar acţiona în altă economie, nu în cea românească.

Furnizorii de utilităţi nu s-au reformat pentru că ştiu că-s mari contribuabili şi sunt prea mari pentru a eşua; deşi, la cât de inerţi au fost şi în perioada de criză, trebuiau să fie morţi de mult. Iar cel care ar fi fost disponibilizat de la un astfel de furnizor, dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, putea primi la o altă firmă, jumătate din salariul pe care îl avea şi ar mai fi trebuit să şi muncească!

Din câte se ştie, guvernul are responsabilitatea să impulsioneze competiţia în domeniul energetic şi nu numai; şi mai are obligația să combată monopolurile. Dacă observă că întâmpină rezistenţă, în mod normal trebuie să-şi exercite autoritatea asupra celor ce refuză să renunţe la poziţia de monopol. Ulterior, după ce piaţa se va restructura, se pot impune reguli egale, fără să se mai apeleze la constrângeri. Aceasta nu înseamnă că cei nou-intraţi pe piaţă nu sunt deosebit de importanţi, dar mai întâi e necesar să se corecteze apucăturile greşite.

Abia în cele din urmă va rezulta un mediu competitiv şi ne vom da seama de acest fapt în momentul în care lucrurile vor sta total diferit faţă de acum; adică atunci când nu vom mai vedea că preţul energiei creşte, indiferent dacă iarna e grea sau uşoară, dacă se majorează sau nu pe piaţa internaţională.

Aşadar, cine-i vinovatul?

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Nimic de salvat

Pavel LUCESCU

Nimic de salvat

Încăput pe mâna lui Barna, Ghinea, Drulă, Năsui şi prietenii, USR a devenit un soi de anexă libertariană a PNL, unde ar fi logic să şi sfârşească, alături de gaşca Câţu-Gorghiu.

opinii

Simple notaţii

Alexandru CĂLINESCU

Simple notaţii

Sorin Oprescu mi-a fost dintotdeauna profund antipatic, şi asta înainte să aflu despre matrapazlâcurile lui. Îmi părea un şmecher de „capitală”, un ins cu apucături golăneşti, vulgar şi agresiv. Îl situam cam pe aceeaşi treaptă cu Becali, deşi la acesta din urmă mai puteam detecta nişte urme de umanitate. Am aflat, în urma condamnării lui Oprescu, ceea ce, probabil, ştia destulă lume: doctorul lucra în stil mare, cerea şpăgi colosale, avea - precum mafioţii - oameni de încredere care îl protejau şi îşi asumau treburile riscante. 

Tencuiala antiseismică

Neculai SEGHEDIN

Tencuiala antiseismică

Desigur, o legendă urbană, unul din miturile care însoţesc toate amintirile, povestirile, convingerile legate de cutremur, care au dus la dezvoltarea unei adevărate culturi a seismului în România.

Love story la “om la lună”

George PLEȘU

Love story la “om la lună”

Se face curând un an de zile de când nu am mai scos din player-ul maşinii cd-ul cu albumul În caz de om la lună, strigaţi „om la lună, stânga/ dreapta” după caz.

pulspulspuls

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

PULS

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

Multă lumea ne-a tot întrebat în ultima vreme unde o fi dispărut din peisaj sinatoarea de Iaşi cu cea mai mare greutate (la quintale ne referim, nu la influenţă, evident), dar şi cu gura cea mai mare. Ei bine, stimaţi telespectatori, am apelat pentru un răspuns la această spinoasă problemă a politichiei locale, naţionale şi, de ce nu, chiar evropeneşti am putea spune, la aceeaşi sursă a noastră care ne-a spus câte una sau alta la momentul candidaturii ei la Iaşi pe listele auriste, când mai nimeni nu ştia de un’ s-o ia pe madam: adicătelea amicul Archibald Tănase, stimaţi telespectatori, că sigur vă era olecuţă dor de el, nu-i aşa?

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.