anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

În caz de malpraxis, pacientul să fie despăgubit înainte de proces. Iată concluziile dezbaterii naţionale de la Colegiul Medicilor Iaşi!

GALERIE
malpraxis
 • malpraxis
- +

În urma dezbaterii organizate joi, 2 februarie, de Colegiul Medicilor la Iaşi referitor la greşelile medicale au apărut o serie de propuneri noi care ar putea fi aplicate în viitor. Participanţii au propus să fie posibilă introducerea înţelegerii amiabile între medic, societatea de asigurare emitentă a poliţei de malpraxis şi pacient şi să fie permisă despăgubirea acestuia încă din faza de pre-litigiu, fără ca acest lucru să excludă calea de acces la instanţa de judecată.

„În partea de pre-litigiu, propunem introducerea unei noi proceduri prin care un expert medical independent să stabilească dacă este malpraxis sau nu şi în baza acestei expertize medicale pacientul să poată fi despăgubit fără a apela neapărat la instanţa de judecată şi fără ca medicul să apară ca pârât într-un dosar civil”, a precizat Nicoleta Popescu, avocat al Colegiului Medicilor din România.

Totodată, în faţa instanţei de judecată, expertiza ar urma să fie făcută de un expert medical independent şi nu de Institutul de Medicină Legală. O altă propunere a fost ca în cazul unui dosar civil de malpraxis medicul să aibă calitatea de „intervenient forţat”, calitatea de pârât fiind preluată de asigurator care va plăti şi despăgubirile.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor au readus în discuţie un aspect precizat şi în dezbaterile anterioare: dacă un pacient a suferit în urma unei greşeli medicale, acesta ar trebui să primească într-un timp cât mai rapid compensaţii financiare.

„În plus, analiza conduitei profesionale a medicului poate duce la sancţiuni disciplinare din partea Colegiului Medicilor din România, care pot ajunge până la retragerea dreptului de liberă practică. Clarificarea condiţiilor în care medicul poate răspunde chiar şi penal pentru deciziile sale este deopotrivă necesară pentru îndrumarea practicii judiciare în acest sens”, a subliniat prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Următoarea dezbatere organizată de Colegiul Medicilor va avea loc la finalul lunii februarie la Craiova. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.