anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.10.2020

Bilanţ al ISU Iaşi cu cifre îngrijorătoare, prezentat în mod foarte inspirat: într-o zi cu cutremur

În cazul unui dezastru, şase ieşeni din şapte mor ca muştele? Date îngrijorătoare

GALERIE
dezastru
  • dezastru
- +

Potrivit datelor publice prezentate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, în adăposturile speciale de pe raza Iaşului încap doar 48.000 de ieşeni, din totalul de circa 350.000. Autorităţile presupun, însă, că nu poate fi un dezastru atât de grav încât să aibă nevoie de adăpost toţi ieşenii. Cui aparţin aceste adăposturi? Câte au şi alte facilităţi, precum paturi sau posibilitate de hrană?

În cazul unui dezastru iminent, dar previzibil, cum ar fi un atac militar anunţat asupra Iaşului, sau o calamitate naturală iminentă, doar unul din şapte ieşeni ar putea prinde un loc la adăpost şi a spera că va avea şanse mai mari la a supravieţui. Conform datelor puse la dispoziţie de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi, în municipiu există adăposturi în care ar încăpea doar 48.000 de ieşeni, din totalul celor 350.000, cât este, cu aproximaţie, populaţia Iaşului. O parte dintre aceste adăposturi sunt publice, cum ar fi cel de lângă stadionul Emil Alexandrescu, iar altele sunt private, construite la subsolurile unor blocuri, chiar şi nou construite. În plus, există trei centre de comandă, de unde vor putea „conduce“ şefii Consiliului Judeţean Iaşi şi ai Primăriei Iaşi.

„Sunt 135 de adăposturi de protecţie civilă publice care pot adăposti 12.343 persoane, 46 de adăposturi de protecţie civilă private care pot adăposti 5.979 de persoane, 159 de spaţii care pot fi amenajate ca adăposturi cu o capacitate de 29.606 persoane, şi trei puncte de comandă, dintre care două aparţin Consiliului Judeţean Iaşi şi unul aparţinând Primăriei Municipiului Iaşi“, se arată în documentele celor de la ISU Iaşi, prezentate ieri în bilanţul pe anul 2019.

Oficialii ISU Iaşi au mai declarat că, anual, verifică aceste adăposturi. „În cursul anului 2019 au fost verificate şi reactualizate fişele de verificare a unui număr de 106 adăposturi de protecţie civilă de pe raza judeţului Iaşi şi a două puncte de comandă - punctul de comandă al municipiului Iaşi şi cel de bază al judeţului Iaşi“, se mai arată în bilanţul celor de la ISU Iaşi.

Ca un semn bun şi încurajator, în dotarea celor de la ISU Iaşi există o tabără mobilă pentru sinistraţi, care are o capacitate de 201 persoane, existând inclusiv posibilitatea preparării hranei la bucătăria mobilă.

Totodată, pentru înştiinţarea, alarmarea şi evacuarea ieşenilor, Iaşul beneficiază de un sistem de alarmare format din 190 de sirene, două centrale de alarmare pentru acţionarea sirenelor din municipiul Iaşi şi o altă centrală de alarmare în curs de construcţie.

Pentru cazarea temporară a populaţiei evacuate, există la nivel judeţean 705 spaţii, care pot asigura cazarea a 52.374 de persoane. Din cele 705 spaţii, doar 105 dispun în total de 3.724 de paturi sau saltele, iar condiţii de preparare a hranei există numai în 81 de locuri, pentru aproximativ 6.790 de persoane.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.