Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

AVOCATUL POPORULUI

În ce condiţii poate fi reziliat un contract fără a deschide acţiune în instanţă

GALERIE
contract
  • contract
- +

„Vă rog să-mi precizaţi în baza dreptului la informaţie, în ce condiţii pot solicita rezoluţiunea unui contract pentru neexecutarea obligaţiei contractuale, de furnizarea la termen a două utilaje agricole pentru care am plătit avansul convenit de 60% din valoarea bunurilor, fără a deschide acţiune în instanţă. Care este deosebirea între rezoluţiunea unilaterală şi cea convenţională?“ - R.A., Huşi, jud. Vaslui.

Precizăm că în conformitate cu prevederile art.1550 Cod Civil rezoluţiunea contractului poate fi dispusă de instanţă, la cerere sau după caz, poate fi declarată unilateral de către partea îndreptăţită.

Rezoluţiunea unilaterală reprezintă un drept potestativ (secundar) stipulat în favoarea creditorului obligaţiilor neexecutate şi intervine atunci când condiţia neexecutării obligaţiei este îndeplinită, pe baza unei declaraţii unilaterale.

Astfel, art.1552 Cod Civil stabileşte regimul juridic al rezoluţiunii unilaterale şi cazurile expres în care aceasta va putea înterveni:

- atunci când părţile au convenit astfel;

- atunci când debitorul se află de plin drept în întârziere, în conformitate cu prevederile art. 1523 Cod Civ;

- atunci când, deşi debitorul este pus în întârziere de creditorul său, totuşi nu îşi execută obligaţiile în termenul stabilit de creditor sau, după caz, într-un termen rezonabil.

Pentru a putea produce efecte juridice, creditorul trebuie să facă declaraţia de rezoluţiune/ reziliere înăuntrul termenului de prescripţie prevăzut de lege pentru acţiunea corespunzătoare.  

Spre deosebire de rezoluţiunea judiciară, în cazul rezoluţiunii unilaterale se impune condiţia formală a punerii în întârziere a debitorului anterior declaraţiei unilaterale de rezoluţiune. Această cerinţă este necesară având în vedere dispoziţiile art.1516 alin.2 Cod Civil care stabilesc, ca o condiţie prealabilă pentru operarea remediilor neexecutării contractului, punerea în întârziere. Acordarea unui termen suplimentar de executare nu va mai fi necesară, în condiţiile în care în conformitate cu prevederile art. 1523 Cod Civil debitorul se află de drept în întârziere.

Totodată, plecând de la principiul libertăţii de voinţă, părţile prin acordul lor pot insera în contract anumite clauze referitoare la rezoluţiunea/ rezilierea contractului în caz de neexecutarea culpabilă a obligaţiilor asumate prin contract. Aceste clauze sunt cunoscute sub denumirea de pacte comisorii.

Rezoluţiunea convenţională a contractului se întemeiază ca şi rezoluţiunea judiciară, pe neexecutarea culpabilă a obligaţiei asumate de către una dintre părţi. Pactul comisoriu, asemenea acţiunii în rezoluţiune, poate fi invocat numai de către creditorul obligaţiei neexecutate, nu şi de debitorul, care în mod culpabil nu şi-a executat obligaţia asumată.

În conformitate cu articolul 1553 Cod Civil, pactul comisoriu îşi produce efecte juridice în măsura în care prevede în mod expres obligaţiile a căror neexecutare atrage rezoluţiunea sau rezilierea de drept a contractului.

Legiuitorul instituie că, pentru a opera pactul comisoriu, trebuie ca debitorul să fi fost pus în întârzire, iar punerea în întârziere îşi produce efectele, doar în măsura în care indică în mod expres condiţiile în care pactul comisoriu operează. Trebuie precizat că părţile au posibilitatea să stabilească în contract că debitorul este pus în întârziere prin simpla neexecutare, fără îndeplinirea altor formalităţi.

Pactele comisorii exprese prevăd că, în situaţia neîndeplinirii obligaţiilor contractuale asumate, rezoluţiunea se va produce de drept, fără ca instanţa să precizeze asupra gravităţii neîndeplinirii obligaţiilor contractuale sau dacă neîndeplinirea justifică sancţiunea rezoluţiunii.  

De asemenea, se consideră că pentru a produce efecte pactul comisoriu inserat în contract este necesar să îndeplinească următoarele condiţii de validitate:

- transparenţa pactelor comisorii, în sensul că părţile trebuie să prevadă în mod expres obligaţiile contractuale a căror neexecutare conduce la apariţia rezoluţiunii;

- bună-credinţă în invocarea pactului comisoriu, în sensul reglementat de art. 14 Cod.Civil şi art. 12 Cod Procedură Civilă privind exercitarea drepturilor procesuale;

- neexecutarea, aşa cum este prevăzută în pactul comisoriu, să se fi produs şi să aibă o gravitate suficientă, astfel încât să justifice operarea rezoluţiunii;

- notificarea rezoluţiunii, în sensul punerii în întârziere a debitorului, afară de cazul în care s-a convenit că punerea în întârziere rezultă din simplul fapt al neexecutării, situaţie în care nu va mai fi necesară punerea în întârziere, ci va trebui comunicată doar o notificare din partea creditorului pentru a-i aduce la cunoştinţă debitorului obligaţiei neexecutate faptul că a invocat rezoluţiunea şi condiţiile în care aceasta operează.

Prin urmare, atât pactul comisoriu, cât şi rezoluţiunea unilaterală sunt ambele două instrumente juridice ce pot fi folosite pentru desfiinţarea unui contract pe cale extrajudiciară, ţinând cont însă de particularităţile fiecăruia în parte, aşa cum sunt reglementate de legiuitor.

Expert Paula Iekel - Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri