În ce condiţii se obţine un Doctorat European la Politehnica ieşeană
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

În ce condiţii se obţine un Doctorat European la Politehnica ieşeană

GALERIE
doctorat
  • doctorat
- +

Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi (TUIASI) a introdus Doctoratul European, aderând totodată şi la mai multe reţele internaţionale universitare pentru cooperare în domeniul studiilor doctorale. 

Paşii pentru creşterea vizibilităţii studiilor doctorale au fost realizaţi de către conducerea Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat de la Politehnica ieşeană începând cu 1 octombrie, reuşind să introducă certificatul de Doctorat European. Totodată, demersul a oferit şi oportunităţi de colaborare între universităţi, introducând Universitatea Tehnică din Iaşi în mai multe reţele internaţionale de profil.

Toate aceste demersuri oferă posibilitatea studenţilor de la studiile doctorale să obţină titulatura de "Doctorat European", concept propus de către European University Association cu scopul de a stimula integrarea absolvenţilor de doctorat din ţările europene în mediul academic şi socio-economic european. Pentru obţinerea acestui certificat, doctorandul trebuie să îndeplinească o serie de criterii cumulative, propuse de către EUA şi adoptate deja de către TUIASI.

Mai exact, pentru certificatul de Doctorat European, un student trebuie să fie înmatriculat într-un program de studiu de doctorat acreditat la TUIASI, trebuie să îl parcurgă şi să promoveze proiectul de cercetare ştiinţifică cu cel puţin calificativul "foarte bine", dar şi să efectueze un stagiu de cercetare în domeniul tezei de minimum trei luni în una sau două universităţi din UE sau ţări asociate UE, cu excepţia României şi să obţină un raport pozitiv al stagiului din partea coordonatorului de la universitatea parteneră.

Un alt criteriu pentru obţinerea acestui certificat este acela ca cel puţin un membri din comisia de susţinere a tezei de doctorat trebuie să fie cadru didactic sau de cercetare într-o universitate sau un institut de cercetare din UE şi ţări asociate, dar nu din aceleaşi instituţii unde a fost efectuat stagiul de minimum trei luni de cercetare. De asemenea, teza trebuie redactată într-o limbă de circulaţie internaţională, iar susţinerea tezei trebuie făcută, de asemenea, într-o limbă de circulaţie internaţională. "Atunci când suntem înconjuraţi de o criză sanitară fără precedent, când unii îşi pierd locurile de muncă, când majoritatea firmelor îşi restrâng activitatea, când întreaga societate este puternic afectată – este oare potrivit să vorbim despre educaţie şi performanţă în studii doctorale? Răspunsul este un «da» ferm. Educaţia, în toate formele ei, trebuie să fie prioritatea numărul 1 a oricărei societăţi, mai ales în perioade de recesiune", a declarat prof.dr. Alina Minea, director al CSUD de la TUIASI.

Politehnica ieşeană a aderat totodată şi la Consiliul pentru Educaţie Doctorală al EUA (EUA-CDE), o organizaţie europeană care cuprinde 265 de instituţii din 36 de ţări, unde se promovează colaborarea şi schimbul de bune practici în studiile doctorale. Având la bază această colaborare se pot realiza doctorate în co-tutelă cu specialişti de la mai multe universităţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.