Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

În ce condiţii se restituie o plată nedatorată

GALERIE
plata
  • plata
- +

„Mama mea, pensionară, a plătit unei societăţi de creditare o sumă de bani, deoarece îi era frică de un eventual dosar de executare. Contractul de creditare a fost însă contestat în instanţa şi s-a constatat că includea clauze referitoare la unele dobânzi/ comisioane percepute în mod abuziv, dar acea societate refuză acum restituirea fracţiuni din sumă, care practic nu se datora. Vă rog să-mi indicaţi în baza dreptului constiuţional la informaţie, care sunt prevederile legale referitoare la o plată nedatorată.“ T.R. Bârlad, jud. Vaslui.

Menţionăm că plata nedatorată îşi găseşte reglementarea la art. 1341-1344 Cod Civil. În conformitate cu prevederile art. 1341 Cod Civil „Cel care plăteşte fără a datora are dreptul la restituire. (2) Nu este supus restituirii ceea ce s-a plătit cu titlu de liberalitate sau gestiune de afaceri. (3) Se prezumă, până la proba contrară, că plata s-a făcut cu intenţia de a stinge o datorie proprie“.

Astfel, plata nedatorată este un fapt juridic licit care constă în executarea de către o persoană, din eroare, a unei obligaţii la care nu era ţinută şi pe care a făcut-o fără intenţia de a plăti datoria altuia. Faptul plăţii nedatorate dă naştere unui raport de obligaţii în temeiul căruia solvens devine creditorul unei obligaţii de restituire a ceea ce el a plătit, iar accipiensul debitorul aceleiaşi obligaţii. 

Pentru a da naştere obligaţiei de restituire şi pentru a produce efectele juridice instituite de legiuitor, plata nedatorată trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: 

u să existe în mod obiectiv o plată. Plata făcută poate să conste în remiterea unei sume de bani, a unui bun individual determinat sau a unui bun generic ori alte operaţiuni pe care legiuitorul le asimilează cu plata. Aşa cum instituie şi art. 1469 alin.2 Cod Civil „plata constă în remiterea unei sume de bani sau, după caz, în executarea oricărei ale prestaţii care constituie obiectul însuşi al obligaţiei“. Cu alte cuvinte, plata trebuie făcută în virtutea unei obligaţii de „a da“.

u datoria în virtutea căreia s-a făcut plata să nu existe. Condiţia este îndeplinită dacă datoria nu a existat niciodată sau dacă, deşi a existat, a încetat la data plăţii. 

u plata să fi fost făcută din eroare. Cel care plăteşte o datorie va putea cere restituirea numai în măsura în care face dovada erorii în care s-a aflat la momentul plăţii. Astfel, dacă o plată este nedatorată subiectiv, plătitorul poate obţine restituirea numai dacă dovedeşte că în mod eronat a crezut că plăteşte o datorie proprie, deşi aceasta nu îi aparţinea, sau dacă s-a înşelat cu privire la beneficiarul plăţii. Cu toate că dispoziţiile Codului Civil nu fac referire expresă la condiţia existenţei erorii, în doctrină se subliniază că existenţa acestei cerinţe este absolut necesară pentru admisibilitatea acţiunii în repetiţiune; eroarea trebuind să îndeplinească anumite condiţii pentru ca acţiunea în restituire să fie admisă:

- numai solvens sau reprezentantul său să fie în eroare;

- eroarea să fi avut un caracter determinant la efectuarea plăţii;

- să lipsească orice cuplă din partea solvensului. Culpa plătitorului nu îl privează pe acesta de dreptul la restituire. Chiar şi cel care primeşte cu bună-credinţă plata nedatorată trebuie să restituie plata primită fără cauză. Dacă primitorul a fost de bună credinţă, el este obligat să restituie numai cuantumul îmbogăţirii, iar dacă este de rea-credinţă, el este obligat să repare prejudiciul suferit de plătitor. 

Plata nedatorată are ca efect naşterea unui raport de obligaţii între solvens şi accipiens. În temeiul acestui raport juridic, accipiens este obligat să restituie către solvens plata efectuată. 

Aşadar, acţiunea în restituire a plăţii nedatorate este un mijloc procedural prin care cel care a efectuat o plată nedatorată (solvens) poate reclama în instanţă restituirea acelei plăţi de la cel care a primit-o fără drept (accipiens). Acţiunea poate fi exercitată atât de solvens, cât şi de creditorii chirografari ai acestuia pe calea acţiunii oblice. Fiind o acţiune personală, acţiunea în restituire este supusă termenului general de prescripţie de 3 ani. Termenul începe să curgă din momentul în care solvensul a cunoscut sau trebuia să cunoască faptul plăţii nedatorate şi persoana obligată la restituire. Dacă obiectul plăţii nedatorate a costat în a da un bun individual determinat, acţiunea în restituire are caracterele juridice ale acţiunii în revendicare, astfel încât va fi supusă regulilor acesteia şi sub aspectul prescripţiei extinctive.                                                              

Expert Paula Iekel - Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri