În ce condiţii se va face testarea în farmacii. Se va depista infecţia din nazofaringe
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.06.2021

În ce condiţii se va face testarea în farmacii. Se va depista infecţia din nazofaringe

GALERIE
testare-farmacii
  • testare-farmacii
- +

Testarea rapidă pentru depistarea COVID-19 în farmacii a fost aprobată de Ministerul Sănătăţii, iar farmaciile pot opta pentru desfăşurarea acestei activităţi după obţinerea unui aviz temporar. Acesta este emis de Direcţia de Sănătate Publică şi este valabil şase luni, însă pot fi solicitate prelungiri succesive cu şase luni.

Până joi, 13 mai, farmaciştii ieşeni trebuie să analizeze prevederile legislative şi să trimită către Colegiul Farmaciştilor Iaşi acordul referitor la implementarea ordinului în farmacia unde îşi desfăşoară activitatea.

Conform ordinului, farmaciile vor folosi doar teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecţiei din nazofaringe, iar testarea se va face prioritar cu testele primite de la MS şi care nu pot fi comercializate. După efectuarea testării, farmaciile vor emite un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl vor comunica persoanei testate, având obligaţia de a raporta rezultatul şi către DSP.

Zona de testare va fi delimitată şi destinată doar acestui proces. Trebuie să fi amplasată într-un perimetru care poate fi aerisit corespunzător, să fie dotată cu masă de lucru placată cu materiale uşor de curăţat şi dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deşeurilor medicale şi să aibă o suprafaţă de minimum patru metri pătraţi utili.

De asemenea, circuitul persoanelor care se testează trebuie să fie delimitat prin marcaje sau paravane de cel al circuitului normal pentru clienţii farmaciei. Instruirea personalului implicat în această activitate va fi făcută gratuit de Colegiul Farmaciştilor în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România în termen de maximum zece zile lucrătoare de la data publicării ordinului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vocile Europei

Lucian DÎRDALA

Vocile Europei

Pentru ca proiectul CVE să nu eşueze în irelevanţă, toate vocile Europei, inclusiv cele care displac establishment-ului de la Bruxelles, trebuie să se poată face auzite.

Filmuletul zilei

opinii

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Florin CÎNTIC

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Ca ieşean, simt nevoia acum, la opt decenii de la acele evenimente tragice, să meditez la ce înseamnă rana istorică a pogromului pentru memoria noastră. Cu îngăduinţa cititorilor mei, voi relua, în trei episoade, cele câteva lucruri pe care am găsit de cuviinţă să le scriu în anii din urmă, tot aici, pe acest subiect greu de epuizat.

Domnul Savaste

Radu PĂRPĂUȚĂ

Domnul Savaste

Lumea asta formată din oameni - era convins domnul Savaste - e singurul lucru care nu se poate lăsa în urmă. Ea este ceea ce ne ajunge întotdeauna. Voia să spună realitatea, nu lumea, - înţelegeam eu. Şi - mai zicea domnul Savaste - toată lumea e bună sau rea după împrejurări. „Bunioară, eu: beau şi fac urât, altădată beau şi sunt ca pâinea caldă - mă ştiu toţi copiii din cartier. De la BPR (aşa zicea el la Bodega Podu Roş) şi până acasă am juma de kilometru - la toţi le dau bomboane. Anume îmi ies dracii înainte, că ştiu că eu cumpăr bomboane pentru ei. Na!”

Muzică de toate felurile?

Alex VASILIU

Muzică de toate felurile?

Iată o întrebare ce îşi merită răspunsul ambivalent: da şi nu. 

pulspulspuls

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Fierbe piaţa politichiei liberale de câteva zile încoa’, stimaţi telespectatori, toţi întrebându-se dacă e adevărat au ba ceea ce se tot aude din ce în ce mai insistent şi mai cu detalii picante: au fost au ba zilele trecute mascaţii de la Ţaigheria din Copou acasă la ficiorul premarelui Niţos, cel la care ar fi ajuns felia cea mai groasă din caşcavalul afacerii schimbului de terenuri în care e băgat şi Peni Hill de la Iaşi? 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.